DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Інститути, факультети та підрозділи університету >
Факультети >
Ветеринарної медицини та тваринництва >
Кафедра біоресурсів, тваринництва та аквакультури >
Статті >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/17312

Название: Молочна продуктивність корів залежно від породи та походження за батьком
Другие названия: Milk producing ability of cows depending on the breed and origin by father
Авторы: Піддубна, Л. М.
Piddubna, L.
Захарчук, Д. В.
Zakharchuk, D.
Ключевые слова: корови
cows
молочна продуктивність
milk productivity
бугаї-плідники
bulls
порода
breed
походження за батьком
origin by father
сила впливу
power of influence
Дата публикации: 2024
Издатель: Херсонський державний аграрно-економічний університет; Гельветика
Библиографическое описание: Піддубна Л. М. Молочна продуктивність корів залежно від породи та походження за батьком / Л. М. Піддубна, Д. В. Захарчук // Таврійський наук. вісн. Сер. Сільськогосподарські науки. – 2024. – Вип. 135, ч. 2. – С. 176–186.
Аннотация: У статті наведено результати вивчення впливу породної належності та походження за батьком на ознаки молочної продуктивності корів українських чорно- і червоно-рябої молочних та голштинської порід за вбирного схрещування в умовах ПАФ «Єрчики» Житомирської області. Середній надій обстеженого поголів'я складає за першу лактацію 6650, другу 6893, третю 6865, вищу 7302 кг. Відсоток жиру знаходиться на рівні 3,72–3,78 %, білка – 3,06–3,10 %. Середня кількість за лактаціями молочного жиру 247,4, 259,1, 259,7 і 272,7 кг; білка 205,8, 212,4, 210,4 і 227,4 кг. Встановлено позитивну, у більшості випадків вірогідну залежність між показниками молочної продуктивності першої та наступних лактацій (+0,07–0,82), що свідчить про можливість ефективного відбору корів за результатами першої лактації. Виявлено перевагу корів голштинської породи над ровесницями українських чорноі червоно-рябої молочних порід за надоєм 324–950 кг, молочним жиром 16,3–37,7 кг, молочним білком 16,4–33,3 кг. У голштинських корів зафіксовано найвищий вміст жиру в молоці за третю лактацію (3,79 %) та найвищий вміст білка за другу, третю (3,08 %) і вищу (3,11 %). Найвищими надоями відзначаються дочки бугаїв Ласкі Ред NL 762041879/4187, Бугатті DE 538441328/41328 (за першу лактацію 8223 і 8008 кг відповідно), Канді Ред NL 444990835/90835 (другу 8696, вищу 7314 кг) та Н. Седдіна DE 352642486 (першу 7831, другу 8543, вищу 8171 кг). Найвищий вміст жиру в молоці зафіксовано у дочок бугаїв Шейка DE 580694289 (першу і вищу 3,81 %, другу 3,83), Ширлі NL 447860719/60719 (другу 3,80 %, третю 3,83) та Масіро DE 354071654/71654 (третю 3,86 %); найвищий вміст білка – у дочок Канді Ред NL 444990835/90835 (першу 3,16 %, другу і вищу 3,20), Лафара Ред DE 121030279 (першу 3,18 %) та Н. Седдіна DE 352642486 (першу і вищу 3,16 %). За кількістю молочного жиру та білка у дочок піддослідних бугаїв спостерігаються такі ж тенденції, як і за надоєм. Встановлено, що на показники молочної продуктивності корів суттєвий вплив має генотип бугая (9,7–38,5 %), значно менший – породна належність (0,2–10,2%), що пояснюється генетичною подібністю порід.
The article examines the influence of breed and origin by father on characteristics of milk producing ability of cows Ukrainian black-and-white, red-and-white and Holstein dairy breeds through absorbing crossbreeding in conditions at PAF «Yerchyky» Zhytomyr region. The average milk yield of the explored livestock is 6650 kg for the first lactation, 6893 kg for the second, 6865 kg for the third and 7302 kg for the highest lactation. The percentage of fat is at the level of 3,72–3,78%, protein – 3,06–3,10%. The average amount of milk fat depending on lactation is 247,4, 259,1, 259,7 and 272,7 kg; protein 205,8, 212,4, 210,4 and 227,4 kg. A positive, in most cases probable relationship between the indicators of milk productivity of the first and subsequent lactations (+0,07–0,82) was established, which indicates the possibility of effective selection of cows based on the results of the first lactation. The advantage of Holstein cows over the peers of Ukrainian black-and-white, red-and-white dairy breeds in terms of milk yield of 324–950 kg, milk fat of 16,3–37,7 kg, milk protein of 16,4–33,3 kg was revealed. Holstein cows had the highest milk fat content for the third lactation (3,79%) and the highest protein content for the second, third (3,08%) and higher (3,11%) lactation. The highest milk yield is noted in the daughters of bulls Laski Red NL 762041879/4187, Bugatti DE 538441328/41328 (for the first lactation 8223 and 8008 kg, respectively), Kandi Red NL 444990835/90835 (the second 8696, the highest 7314 kg) and N. Seddin DE 352642486 (the first 7831, the second 8543, the highest 8171 kg). The highest fat content in milk was recorded in the daughters of bulls Shake DE 580694289 (first and higher 3,81%, second 3,83%), Shirley NL 447860719/60719 (second 3,80%, third 3,83%) and Masiro DE 354071654/71654 (third 3,86%); the highest protein content was in the daughters of Kandi Red NL 444990835/90835 (first 3,16%, second and higher 3,20), Lafar Red DE 121030279 (first 3,18%) and N. Seddin DE 352642486 (first and higher 3,16%). In terms of the amount of milk fat and protein in the daughters of experimental bulls, the same trends are observed as in terms of milk yield. It was established that the indicators of milk productivity of cows are significantly influenced by genotype of the bull (9,7–38,5%), much less by the breed (0,2–10,2%), which is explained by the genetic similarity of the breeds.
URI: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/17312
ISSN: 2226-0099
Располагается в коллекциях:Статті

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
TNV_2024_135_2_176-186.pdf475,1 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет