DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти >
202 – Захист і карантин рослин >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/17326

Название: Стійкість сортів сої до хвороб в умовах органічного виробництво ТОВ «Агровест-Груп» Звягельського району Житомирської області
Другие названия: Resistance of soybean varieties to diseases in organic production conditions of LLC "Agrovest-Group" Zvyahelsky district of Zhytomyr region
Авторы: Свірщук, С. С.
Svirshchuk, S.
Ключевые слова: сорти
varieties
соя
soybeans
елементи структури врожаю
elements of crop structure
аскохітоз
ascochyta blight
пероноспороз
peronosporosis
фузаріозна коренева гниль
fusarium root rot
Дата публикации: 2024
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Свірщук С. С. Стійкість сортів сої до хвороб в умовах органічного виробництво ТОВ «Агровест-Груп» Звягельського району Житомирської області : кваліфікаційна робота : спец. 202 «Захист і карантин рослин» / Поліський нац. ун-т, каф. здоров’я фітоценозів і трофології ; наук. кер. Грицюк Н. В. – Житомир, 2024. – 32 с.
Аннотация: В першому розділі проаналізовано та обґрунтовано обраний напрям досліджень теми кваліфікаційної роботи, опрацьовано літературні джерела з тематики досліджень. У розділі зазначено роль зеленого курсу в Україні, а саме основи біологізації та особливості вирощування сої в умовах органічного виробництва. Висвітлено значення сортів у підвищенні продуктивності та стійкості до хвороб агроценозів сої. У другому розділі представлено програму та методику проведення досліджень, а також описано об’єкт дослідження. Окреслено погодні умови в районі проведення експерименту, методику вирощування сортів сої в органічних умовах господарства ТОВ «Агровест-Груп» Звягельського району Житомирської області. Також розглянуто методи обліку та оцінки сортів на стійкість до аскохітозу, пероноспорозу й фузаріозної кореневої гнилі. Третій розділ присвячений аналізу отриманих експериментальних даних. Зокрема, детально розглянуто стійкість сортів сої до хвороб грибного походження, таких як аскохітоз та пероноспороз, і проаналізовано вплив сортових особливостей на продуктивність та врожайність культури. Розглянуто структурні елементи врожайності, включаючи масу 1000 насінин, висоту рослин, кількість бобів на рослині та інші параметри. Окрім цього, проведено розрахунки енергетичної та економічної ефективності вирощування сортів сої органічного походження, враховуючи собівартість виробництва, окупність інвестицій та потенційний дохід господарства. Також наведено рекомендації щодо оптимізації технологій вирощування для підвищення ефективності органічного землеробства
The first section analyzes and justifies the chosen direction of research on the topic of the qualification work, and literary sources on the topic of research are studied. The section indicates the role of the green course in Ukraine, namely the basics of biologization and the features of soybean cultivation in organic production conditions. The importance of varieties in increasing productivity and disease resistance of soybean agrocenoses is highlighted. The second section presents the program and methodology of the research, and also describes the object of the study. The weather conditions in the area of the experiment are outlined, the methodology for growing soybean varieties in organic conditions of the farm of LLC "Agrovest-Group" of Zvyahelsky district of Zhytomyr region. Methods of accounting and assessment of varieties for resistance to ascochyta, peronosporosis and fusarium root rot are also considered. The third section is devoted to the analysis of the experimental data obtained. In particular, the resistance of soybean varieties to fungal diseases, such as ascochyta and peronosporosis, is considered in detail, and the influence of varietal characteristics on the productivity and yield of the crop is analyzed. The structural elements of yield are considered, including the mass of 1000 seeds, plant height, number of beans per plant and other parameters. In addition, calculations of the energy and economic efficiency of growing soybean varieties of organic origin are carried out, taking into account the cost of production, return on investment and potential income of the farm. Recommendations are also provided for optimizing cultivation technologies to increase the efficiency of organic farming
URI: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/17326
Располагается в коллекциях:202 – Захист і карантин рослин

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Svirshchuk_S_S_KR_202_2024.pdf482,33 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет