DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти >
202 – Захист і карантин рослин >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/17329

Название: Розвиток бурої іржі пшениці озимої залежно від сортових особливостей в умовах ФГ «Лебединський О.В.» Бердичівського району Житомирської області
Другие названия: Development of brown rust of winter wheat depending on varietal characteristics in the conditions of the farm «Lebedynskyi O.V.» in Berdychiv district of Zhytomyr region
Авторы: Лебединський, В. О.
Lebedynskyi, V.
Ключевые слова: Puccinia triticina
Puccinia triticina
розвиток хвороби
disease development
поширення хвороби
disease spread
бал стійкості
resistance score
урожайність зерна
grain yield
вегетаційний період
growing season
Дата публикации: 2025
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Лебединський В. О. Розвиток бурої іржі пшениці озимої залежно від сортових особливостей в умовах ФГ «Лебединський О.В.» Бердичівського району Житомирської області : кваліфікаційна робота : спец. 202 «Захист і карантин рослин» / Поліський нац. ун-т, каф. здоров’я фітоценозів і трофології; наук. кер. Тимощук Т. М. – Житомир, 2025. – 28 с.
Аннотация: Доведено, що використання стійких сортів у захисті пшениці озимої від хвороб є одним із найбільш ефективних і екологічно безпечних методів інтегрованого захисту рослин. Здійснено оцінювання сортів пшениці озимої на стійкість до збудника Puccinia triticina Erikss. Виділено сорти пшениці озимої, що є конкурентоспроможними та можуть повністю реалізувати генетичний потенціал. Досліджено, що поширення і розвиток Puccinia triticina Erikss у посівах пшениці озимої залежить від біологічних особливостей сортів. Найменший рівень поширення і розвитку бурої листкової іржі відмічено у посівах сортів Продуцент 1 і Комбін СН. Сорти Продуцент 1 і Комбін СН забезпечили найвищий рівень стійкості до бурої листкової іржі – 9 бали. За вирощування сортів пшениці озимої Продуцент 1 і Комбін СН отримано максимальну урожайність зерна – 4,53 і 4,58 т/га відповідно, що на 0,53–0,58 т/га порівняно із сортом Самурай. В контексті сталого сільського господарства використання стійких сортів сільськогосподарських культур може стати важливою складовою технологій захисту для пригнічення розвитку патогенів.
It was proved that the use of resistant varieties in the protection of winter wheat from diseases is one of the most effective and environmentally friendly methods of integrated plant protection. Winter wheat varieties were evaluated for resistance to the pathogen Puccinia triticina Erikss. The winter wheat varieties that are competitive and can fully realize their genetic potential were identified. It was found that the spread and development of Puccinia triticina Erikss in winter wheat crops depends on the biological characteristics of the varieties. The lowest level of spread and development of brown leaf rust was observed in the crops of varieties Productor 1 and Combin SN. The varieties Productor 1 and Combin SN provided the highest level of resistance to brown leaf rust - 9 points. When growing winter wheat varieties Productor 1 and Combin SN, the maximum grain yield was obtained - 4.53 and 4.58 t/ha, respectively, which is 0.53-0.58 t/ha more than the Samurai variety. In the context of sustainable agriculture, the use of resistant crop varieties can be an important component of protection technologies to suppress the development of pathogens
URI: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/17329
Располагается в коллекциях:202 – Захист і карантин рослин

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Lebedynskui_VO_KR_202_2025.pdf778,66 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет