DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти >
202 – Захист і карантин рослин >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/17339

Название: Розвиток борошнистої роси пшениці озимої залежно від сортових особливостей в умовах ФГ «Поліся-Агро» Житомирського району Житомирської області
Другие названия: Development of powdery mildew of winter wheat depending on varietal characteristics in the conditions of the farm “Polisia-Agro” Zhytomyr district Zhytomyr region
Авторы: Юрчук, В. В.
Yurchuk, V.
Ключевые слова: Blumeria graminis
Blumeria graminis
розвиток хвороби
disease development
поширення хвороби
disease spread
бал стійкості
resistance score
урожайність зерна
grain yield
адаптивність
adaptability
Дата публикации: 2025
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Юрчук В. В.Розвиток борошнистої роси пшениці озимої залежно від сортових особливостей в умовах ФГ «Поліся-Агро» Житомирського району Житомирської області : кваліфікаційна робота : спец. 202 «Захист і карантин рослин» / Поліський нац. ун-т, каф. здоров’я фітоценозів і трофології; наук. кер. Тимощук Т. М. – Житомир, 2025. – 27 с.
Аннотация: Доведено, що вирощування конкурентоспроможних сортів пшениці озимої із стійкістю до борошнистої роси дає змогу реалізувати потенційну продуктивність сортів та зменшити використання пестицидів у технології вирощування культури. Здійснено обстеження посівів сортів пшениці озимої для визначення ураженості збудником Blumeria graminis f. sp. Tritici. Виділено сорти пшениці озимої, що є конкурентоспроможними та можуть повністю реалізувати генетичний потенціал. Досліджено, що поширення і розвиток Blumeria graminis f. sp. tritici у посівах пшениці озимої залежить від біологічних особливостей сортів. Найменший рівень поширення (5, і 5,5 %) і розвитку (2,2 і 2,5 %) борошнистої роси відмічено у посівах сортів Продуцент 1 і Комбін СН. Сорти Продуцент 1 і Комбін СН забезпечили найвищий рівень стійкості до бурої листкової іржі – 8,9 і 9 бали. За вирощування сортів пшениці озимої Продуцент 1 і Комбін СН отримано максимальну урожайність зерна – 4,61 і 4,65 т/га відповідно, що на 0,55–0,59 т/га порівняно із сортом Самурай. У контексті сталого сільського господарства використання стійких сортів пшениці озимої може стати важливою складовою технологій захисту культури для пригнічення розвитку фітопатогенів
It is proved that the cultivation of competitive winter wheat varieties with resistance to powdery mildew allows to realize the potential productivity of varieties and reduce the use of pesticides in crop cultivation technology. The evaluation of winter wheat varieties for resistance to the pathogen Blumeria graminis f. sp. tritici was carried out. The winter wheat varieties that are competitive and can fully realize their genetic potential were identified. It was found that the spread and development of Blumeria graminis f. sp. tritici in winter wheat crops depends on the biological characteristics of the varieties. The lowest level of powdery mildew spread (5 and 5.5%) and development (2.2 and 2.5%) was observed in the crops of the varieties Productor 1 and Combin SN. The varieties Productent 1 and Combin SN provided the highest level of resistance to brown leaf rust - 8.9 and 9 points. The cultivation of winter wheat varieties Productor 1 and Combin SN yielded the maximum grain yield of 4.61 and 4.65 t/ha, respectively, which is 0.55-0.59 t/ha more than the Samurai variety. In the context of sustainable agriculture, the use of resistant winter wheat varieties can become an important component of crop protection technologies to suppress the development of phytopathogens
URI: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/17339
Располагается в коллекциях:202 – Захист і карантин рослин

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Yurchuk_VO_KR_202_2025 (1).pdf694,97 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет