|
Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Наукові горизонти >
2019, № 06 (79) >
Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/10116
|
Название: | Дослідження хімічного складу м’яса органічних курчат |
Другие названия: | Research of chemical composition of organic chicken meat Исследование химического состава мяса органических цыплят |
Авторы: | Кучерук, М. Д. Kucheruk, M. |
Ключевые слова: | органічні півники organic cockerels органические петушки курочки chickens м’ясо meat мясо м’язи muscles мышцы хімічний склад chemical composition химический состав органічне птахівництво organic poultry farming органическое птицеводство |
Дата публикации: | 2019 |
Издатель: | Житомирський національний агроекологічний університет |
Библиографическое описание: | Кучерук М. Д. Дослідження хімічного складу м’яса органічних курчат / М. Д. Кучерук // Наукові горизонти. – 2019. – № 6 (79). – С. 36–42. |
Аннотация: | М’ясо птиці вважається найбільш повноцінним та дієтичним, порівняно з іншими видами м’яса, що традиційно масово вживаються на Україні. Отже, вирощування органічної птиці без антибіотиків, стимуляторів росту, на чистих кормах має стати рентабельним і економічно привабливим напрямком. Було випробувано натуральні профілактичні препарати для ведення органічного птахівництва та оцінено їх вплив на якість отриманої продукції. Запропоновано використання для органічного вирощування м’ясо-яєчну породу курей, оскільки півників можна вирощувати на м’ясо, а курочок для отримання яєць. Було випробувано пробіотичний препарат та постбіотик «Бактеріосан». Застосовані біологічні препарати успішно профілактували захворювання курчат за органічного вирощування, і є ефективною альтернативою антибіотикам. Результати досліджень хімічного складу м’яса півників показали відповідність його належним характеристикам курячого м’яса. Було досліджене м’ясо від курчат, розділених за статтю. Хімічний склад м’яса півників є більш стабільним і практично не відрізнявся за дослідними групами, отже, впливу випробовуваних препаратів на якість м’яса не встановлено. Масова частка білку, жиру та вологи у м’ясі курки відрізнялися, за дослідними групами, курочок та півників. Концентрація макро- і мікроелементів у м’язах органічних курчат як контрольної, так і дослідних груп не перевищувала максимально допустимі рівні. Однак дещо краще засвоювання мікроелементів відбулося у першій дослідній групі курчат, яким випоювали пробіотичний препарат. Отже, результати дослідження хімічного складу м’язової тканини свідчать про більш інтенсивний обмін білків, жирів, а це, у свою чергу, впливає на мінеральний та водний обмін, в організмі курчат дослідних груп. Використання профілактичних препаратів, таких як пробіотик на основі штаму Lactobacillus plantarum та постбіотик «Бактеріосан» сприятливо впливає на продуктивність птиці, а також на якісні характеристики курятини, зокрема покращуючи білковий склад м’яса. Poultry meat is considered the most complete and dietary, compared to other types of meat that are traditionally used in Ukraine. So the cultivation of organic poultry without antibiotics, growth stimulants, on clean feed should be a profitable and economically attractive direction. Natural prophylactic preparations for organic poultry farming were tested and their impact on the quality of the products obtained was assessed. Proposed use for organic cultivation of meat-egg breed of chickens, because males can be grown "for meat", and chickens to get egg productivity. A probiotic preparation was compared with the «Bacteriosan» postbiotic. The applied biological preparations successfully prevented diseases of chickens during organic farming, and are an effective alternative to antibiotics. The meat of chickens separated by sex was examined. The results of studies of the chemical composition of meat of cockerels and chickens showed that it corresponds to the proper characteristics of chicken meat. The chemical composition of the meat of cockerels was more stable and practically did not differ in research groups, therefore, the effect of the tested drugs on the quality of meat was not established. Mass fraction of protein, fat and moisture in the meat of chickens differed both in the experimental groups and from the meat of the cockerels. The concentration of macro and microelements in the muscles of organic chickens from the control and experimental groups did not exceed the maximum allowable levels. However, a slightly better assimilation of microelements occurred in the first experimental group of chickens who were drinking probiotic preparation. Thus, the results of the study of the chemical composition of muscle tissue indicate a more intensive metabolism of proteins, fats, and this in turn affects the mineral and water metabolism in the body of the chickens of the experimental groups. The use of prophylactic drugs, such as probiotic based on Lactobacillus plantarum strain and the postbiotic «Bacteriosan», has a positive effect on the productivity of poultry, as well as on the qualitative characteristics of chicken, in particular, improving the protein content of meat. Мясо птицы считается наиболее полноценным и диетическим, по сравнению с другими видами мяса, что традиционно массово используются на Украине. Итак, выращивание органической птицы без антибиотиков, стимуляторов роста, на чистых кормах должно стать рентабельным и экономически привлекательным направлением. Были опробованы натуральные профилактические препараты для ведения органического птицеводства и оценены их влияние на качество полученной продукции. Предложено использование для органического выращивания мясо-яичную породу кур, поскольку петушков можно выращивать на мясо, а курочек для получения яиц. Был опробован пробиотический препарат и постбиотик «Бактериосан». Примененный биологический препарат успешно профилактировал заболевания цыплят при органическом выращивании, и является эффективной альтернативой антибиотикам. Результаты исследований химического состава мяса петушков показали соответствие его должным характеристикам куриного мяса. Было исследовано мясо от цыплят, разделенных по полу. Химический состав мяса петушков более стабильный и практически не отличается по опытным группам, следовательно, влияния испытуемых препаратов на качество мяса не установлено. Массовая доля белка, жира и влаги в мясе курицы отличались, по опытным группам, курочек и петушков. Концентрация макро - и микроэлементов в мышцах органических цыплят контрольной, так и опытных групп не превышала максимально допустимые уровни. Однако несколько лучше усвоение микроэлементов произошло в первой опытной группе цыплят, которым выпаивали пробиотический препарат. Таким образом, результаты исследования химического состава мышечной ткани свидетельствуют о более интенсивном обмене белков, жиров, а это, в свою очередь, влияет на минеральный и водный обмен в организме цыплят опытных групп. Использование профилактических препаратов, таких как пробиотик на основе штамма Lactobacillus plantarum и постбиотик «Бактериосан» благоприятно влияет на продуктивность птицы, а также на качественные характеристики курятины, в частности улучшая белковый состав мяса. |
URI: | http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/10116 |
ISSN: | 2663-2144 |
Располагается в коллекциях: | 2019, № 06 (79)
|
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.
|