|
Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Наукові горизонти >
2019, № 11 (84) >
Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/10149
|
Название: | Оцінка вмісту радіонукліду 137Cs у продуктах харчування лісового походження мешканців радіоактивно забруднених територій у віддалений період після аварії на ЧАЕС |
Другие названия: | Evaluation of the content of 137Cs radionuclide in food products of forest origin of residents of radioactively contaminated territories in the long-term period after the Chernobyl accident Оценка содержания радионуклида 137Cs в продуктах питания лесного происхождения жителей радиоактивно загрязненных территорий в отдаленный период после аварии на ЧАЭС |
Авторы: | Романчук, Л. Д. Romanchuk, L. Лопатюк, О. В. Lopatiuk, О. Лопатюк, А. В. Ковальчук, Ю. В. Kovalchuk, Y. Ковальова, С. П. Kovalyova, S. Ковалева, С. П. |
Ключевые слова: | питома активність 137Cs specific activity of 137Cs удельная активность 137Cs щільність забруднення contamination density плотность загрязнения радіонуклід radionuclide радионуклид продукти харчування лісового походження foodstuff of forest origin продукты питания лесного происхождения |
Дата публикации: | 2019 |
Издатель: | Житомирський національний агроекологічний університет |
Библиографическое описание: | Оцінка вмісту радіонукліду 137Cs у продуктах харчування лісового походження мешканців радіоактивно забруднених територій у віддалений період після аварії на ЧАЕС / Л. Д. Романчук, О. В. Лопатюк, Ю. В. Ковальчук, С. П. Ковальова // Наукові горизонти. – 2019. – № 11 (84). – С. 108–112. |
Аннотация: | У статті викладені матеріали досліджень продукції лісового походження, яку вживають у раціон харчування мешканці населених пунктів Овруцького та Народицького районів Житомирської області, віднесених до 2-ої та 3-ої зон радіоактивного забруднення. Для проведення досліджень у даних населених пунктах здійснено відбір зразків грибів білих (сушених) та ягід чорниці, які є невід’ємною частиною раціону харчування мешканців сільських територій, забруднених внаслідок аварії на ЧАЕС. Вимірювання вмісту 137Cs у відібраних зразках проводилося спектрометричним методом на
універсальному спектрометричному комплексі «Гамма Плюс» у вимірювальній лабораторії Житомирської філії державної установи «Інститут охорони ґрунтів України».
Встановлено, що серед відібраних зразків продуктів харчування лісового походження в населених пунктах Овруцького району найбільш забрудненими радіоцезієм були гриби (сушені) та ягоди, відібрані у с. Рудня та с. Виступовичі.
Питома активність 137Cs у відібраних для проведення радіологічного дослідження зразках грибів (сушених) у даній місцевості перевищувала допустимий рівень у 3,2-5,1 раза. Решта зразків грибів (сушених), відібраних в інших населених пунктах Овруцького району, були у межах допустимих нормативів.
Ягоди, відібрані для дослідження в населених пунктах Овруцького району, були забрудненні радіоцезієм понад встановлені нормативи.
Відібрані для дослідження на вміст 137Cs продукти харчування лісового походження мешканців всіх населених пунктів Народицького району значно перевищували ГДК.
Вживати продукцію лісового походження мешканців досліджуваних населених пунктів Овруцького та Народицького районів категорично недопустимо, оскільки систематичне вживання продуктів харчування, навіть з незначним вмістом радіоцезію, призводить до накопичення його в організмі людини, що з часом може негативно вплинути на стан здоров’я та викликати захворювання. The article presents the material of the investigation of the foodstuff of forest origin which is a part of a diet of residents in the settlements in Ovruch and Narodychi raions of Zhytomyr region that are classified as the 2nd and the 3rd zone of radioactive contamination. For the investigation, boletuses and bilberry were sampled in these settlements, since they are an indispensable part of diets of people that live in the radioactively contaminated areas after the Chornobyl accident. The measurement of the 137Cs content in the selected samples was carried out using the spectrometric method at the universal spectrometric complex «Gamma Plus» in the measuring laboratory of the Zhytomyr Branch of the State Institution «Institute for Soil Protection UKRAINE».
It was found out that boletuses (dried) and berries sampled in villages Rudnia and Vystupovychi were characterized by the highest contamination with radiocesium compared to other samples of the foodstuff of forest origin taken in the settlements in Ovruch and Narodychi raions.
The specific activity of 137Cs in boletuses (dried) sampled in this area exceeded the maximum permissible level by 3.2-5.1 times. The other samples of boletuses (dried) taken in other settlements in Ovruch raion were within the permissible standards.
The contamination of berries sampled in the settlements in Ovruch raion exceeded the permissible standards.
The foodstuff of forest origin which was examined for the 137Cs content considerably exceeded MAC in all settlements in Narodychi raion.
It is absolutely unacceptable to use foodstuff of forest origin of the residents of the investigated settlements in Ovruch and Narodychi raions, since the systematic consumption of foodstuff even with a low content of radiocesium leads to its accumulation in the human body, which can have a negative impact on health and cause a disease over time. В статье изложены материалы исследований продукции лесного происхождения, которую употребляют в рацион питания жители населенных пунктов Овручского и Народичского районов Житомирской области, отнесенных к 2-й и 3-й зон радиоактивного загрязнения. Для проведения исследований в данных населенных пунктах осуществлен отбор образцов грибов белых (сушеных) и ягод черники, которые являются неотъемлемой частью рациона питания жителей сельских территорий, загрязненных в результате аварии на ЧАЭС. Измерения содержания 137Cs в отобранных образцах проводилось спектрометрическим методом на
универсальном спектрометрическом комплексе «Гамма Плюс» в измерительной лаборатории Житомирского филиала государственного учреждения «Институт охраны почв Украины».
Установлено, что среди отобранных образцов продуктов питания лесного происхождения в населенных пунктах Овручского района наиболее загрязненными радиоцезием были грибы (сушеные) и ягоды, отобранные в с. Рудня и с. Выступовичи.
Удельная активность 137Cs в отобранных для проведения радиологического исследования образцах грибов (сушеных) в данной местности превышала допустимый уровень в 3,2-5,1 раза. Остальные образцы грибов (сушеных), отобранных в других населенных пунктах Овручского района, были в пределах допустимых нормативов.
Ягоды, отобранные для исследования в населенных пунктах Овручского района, были загрязнены радиоцезием сверх установленных нормативов.
Отобранные для исследования на содержание 137Cs продукты питания лесного происхождения жителей всех населенных пунктов Народичского района значительно превышали ПДК.
Употреблять продукцию лесного происхождения жителей исследуемых населенных пунктов Овручского и Народичского районов категорически недопустимо, поскольку систематическое употребление продуктов питания, даже с незначительным содержанием радиоцезия, приводит к накоплению его в организме человека, что со временем может негативно повлиять на состояние здоровья и вызвать заболевание. |
URI: | http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/10149 |
ISSN: | 2663-2144 |
Располагается в коллекциях: | 2019, № 11 (84)
|
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.
|