DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Наукові горизонти >
2021, т. 24, № 02 >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/11952

Название: Simulation of the process of cavitation treatment of liquid feed
Другие названия: Симуляція процесу кавітаційної обробки рідких кормів
Авторы: Aliiev, E.
Алієв, Е. Б.
Maliehin, R.
Малєгін, Р. Д.
Ivliev, V.
Івлєв, В. В.
Aliieva, O.
Алієва, О. Ю.
Ключевые слова: feed production
кормовиробництво
cavitation
кавітація
disperser-homogeniser
диспергатор-гомогенізатор
numerical modelling
чисельне моделювання
parameters
параметри
speed
швидкість
pressure
тиск
Дата публикации: 2021
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Simulation of the process of cavitation treatment of liquid feed / E. Aliiev, R. Maliehin, V. Ivliev, O. Aliieva // Scientific Horizons. – 2021. – Vol. 24, No. 2. – P. 16–26.
Аннотация: The same fractional composition and uniformity of distribution of raw material components of plant origin in the mixture are the main criteria for the liquid feed quality. This is ensured by the homogenisation and dispersion of feed components using cavitation treatment. The purpose of the study is to simulate the process of cavitation treatment of liquid feed with a rotary cavitation disperser-homogeniser and substantiate its rational design and technological parameters. The task is to create such a rotary cavitation disperser-homogeniser, which allows simultaneously performing technological processes of dispersion, emulsification, and homogenisation of mixture components in a liquid medium with higher productivity, quality, and lower energy consumption. As a result of modelling the action of a rotary cavitation disperser-homogeniser in the Star CCM+ software, the distributions and dynamics of velocities of the liquid phase of the mixture and the pressure and concentration of the gaseous phase of liquid in the diffuser are established, which indicates the presence of cavitation. This confirms the operability of the developed design and technological facilities for the preparation of liquid feed and indicates the expediency of further research to substantiate its technological parameters. As a result of numerical modelling of the operation process of a rotary cavitation disperser-homogeniser, the dependences of the maximum (max) and minimum (min) movement speed of the liquid phase of the mixture in the inlet Vin and in the diffuser Vrot on the rotor speed n, inlet diameter Din and the number of resonators Nhole are determined. The qualitative criterion for evaluating the cavitation phenomenon in the developed equipment is the maximum and minimum cavitation number Xmax and Xmin, which depends on the rotation speed of the rotor n, the inlet diameter Din and the number of resonators Nhole. The value of the cavitation number Xmin = 0.08 and Xmax = 0.57 is achieved at n = 2725 rpm, Din = 0.049 m, Nhole = 48, which corresponds to a film flow of liquid with a stable separation of the cavitation cavity from the rest of the continuous flow (film cavitation).
Однаковий фракційний склад та однорідність розподілу компонентів сировини рослинного походження у суміші є основними критеріями якості рідкого корму. Це забезпечується процесами гомогенізації та диспергування компонентів кормів із застосуванням кавітаційної обробки. Метою досліджень є проведення симуляції процесу кавітаційної обробки рідких кормів роторним кавітаційним диспергатор-гомогенізатором і обґрунтування його раціональних конструктивно-технологічних параметрів. Поставлено задачу створення такого роторного кавітаційного диспергатор-гомогенізатора, який дозволяє одночасно виконувати технологічні процеси диспергування, емульгування та гомогенізації компонентів суміші в рідкому середовищі з більш високою продуктивністю, якістю і меншими енерговитратами. У результаті симуляції роторного кавітаційного диспергатор-гомогенізатора в програмі Star CCM+ встановлено розподіли і динаміки швидкостей руху рідкої фази суміші, тиску та концентрації газоподібної фази рідини в дифузорі, що свідчить про наявність кавітації. Це підтверджує працездатність конструктивно-технологічної схеми розробленого технічного засобу для приготування рідких кормів і свідчить про доцільність подальших його досліджень з обґрунтування конструктивно-технологічних параметрів. У результаті чисельного моделювання процесу роботи роторного кавітаційного диспергатор-гомогенізатора визначено залежності максимальної (max) і мінімальної (min) швидкості переміщення рідкої фази суміші у вхідному отворі Vin і у дифузорі Vrot від частоти обертання ротора n, діаметра вхідного отвору Din і кількості резонаторів Nhole. Якісним критерієм оцінки явища кавітації у розробленому обладнанні є максимальне і мінімальне число кавітації Xmax і Xmin, яке залежить від частоти обертання ротора n, діаметра вхідного отвору Din і кількості резонаторів Nhole. Значення числа кавітації Xmin = 0,08 і Xmax = 0,57 досягається при n = 2725 об/хв., Din = 0,049 м, Nhole = 48, що відповідає плівковому потоку рідини зі стійким відділенням кавітаційної порожнини від решти суцільного потоку (плівкова кавітація).
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/11952
Располагается в коллекциях:2021, т. 24, № 02

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
SH_2021_24(2)_16-26.pdf1,66 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет