|
Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Наукові горизонти >
2021, т. 24, № 04 >
Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/12078
|
Название: | The integrated approaches to the productivity management of the grape plantations of different ages |
Другие названия: | Комплексні підходи до управління продуктивністю виноградних насаджень різного віку |
Авторы: | Ishchenko, I. Іщенко, І. О. Savchuk, Yu. Савчук, Ю. О. Petrenko, S. Петренко, С. О. Malaschuk, O. Малащук, О. С. Taranenko, O. Тараненко, О. Г. |
Ключевые слова: | grape plants виноградні рослини productivity increase підвищення продуктивності replantation пересадка local nutrition місцеве живлення phenylalanine фенілаланін microelements мікроелементи |
Дата публикации: | 2021 |
Издатель: | Поліський національний університет |
Библиографическое описание: | The integrated approaches to the productivity management of the grape plantations of different ages / I. Ishchenko, Yu. Savchuk, S. Petrenko [et al.] // Scientific Horizons. – 2021. – Vol. 24, No. 4. – P. 63–71. |
Аннотация: | The article highlights the generalized research data of the Department of Horticulture, Viticulture, Biology and Chemistry of Odessa State University. The main direction of its work is to maintain the productivity of existing plantations and the formation of high-yielding plantations of grapes of technical varieties in the Northern Black Sea region of Ukraine. Based on many years of research, the productivity of vineyards of Aligote, Traminer pink, White fetish, Chardonnay, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon and many others has been established, as well as complex schemes of impact on young grape bushes and plantations older than 25 years. As a result of researches, the basic optimum terms for conditions of the South of Ukraine in which it is necessary to carry out processing by growth stimulators and root and foliar feeding are established. These terms are: the first treatment before flowering, the second when the berries reach the size of a pea and the third at the beginning of ripening berries. It is proved that the after-effect of application of fertilizing elements is intensified on old plantations after the renewal of the plantation and can last up to three years, depending on the wet supply of the territory. The main conclusions and proposals for the use of complexes of agricultural technology elements based on root and foliar nutrition with different substances, irrigation, periodic deep tillage is given. Based on the obtained results, a mathematical model of quality management of grape products and products of its processing is developed. У статті висвітлено узагальнені дані дослідження кафедри садівництва, виноградарства, біології та хімії Одеського державного університету. Основним напрямом її роботи є підтримка продуктивності наявних насаджень та формування високопродуктивних насаджень винограду технічних сортів у Північному Причорномор’ї України. На основі багаторічних досліджень було встановлено врожайність виноградників Aligote, Traminer pink, White fetish, Chardonnay, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon та багато інших, а також складні схеми впливу на молоді кущі винограду та насадження віком від 25 років. Унаслідок досліджень встановлено базові оптимальні умови для умов Півдня України, в яких необхідно проводити обробку стимуляторами росту та кореневе, позакореневе підживлення. Такими термінами є: перша обробка перед цвітінням, друга, коли ягоди досягають розміру горошини, і третя − на початку дозрівання ягід. Доведено, що ефект від внесення добрив посилюється на старих насадженнях після оновлення насадження і може тривати до трьох років, залежно від вологості території. Наведено основні висновки та пропозиції щодо використання комплексів елементів агротехніки на основі кореневого та позакореневого живлення різними речовинами, зрошення, періодичного глибокого обробітку ґрунту. На основі отриманих результатів розроблено математичну модель управління якістю виноградної продукції та продуктів її переробки. |
URI: | http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/12078 |
ISSN: | 2663-2144 |
Располагается в коллекциях: | 2021, т. 24, № 04
|
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.
|