DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Наукові горизонти >
2021, т. 24, № 04 >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/12080

Название: Methodological approaches to forecasting bread prices in Ukraine
Другие названия: Методологічні підходи до прогнозування цін на хліб в Україні
Авторы: Lobotska, L.
Лобоцька, Л. Л.
Pavlov, O.
Павлов, О. І.
Didukh, S.
Дідух, С. М.
Samofatova, V.
Самофатова, В. А.
Frum, O.
Фрум, О. Л.
Ключевые слова: modeling of pricing processes
моделювання процесів ціноутворення
exponential smoothing method
метод експоненційного згладжування
food industry
харчова промисловість
product competitiveness
конкурентоспроможність продукції
Дата публикации: 2021
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Methodological approaches to forecasting bread prices in Ukraine / L. Lobotska, O. Pavlov, S. Didukh [et al.] // Scientific Horizons. – 2021. – Vol. 24, No. 4. – P. 97–106.
Аннотация: The article examines the current state of the bread and bakery market in Ukraine on the basis of the exponential smoothing method. An important aspect of the analysis of the bakery industry state is the issue of pricing for the number one product in Ukraine – bread and bakery products. The purpose of this study was to analyze the level of bread prices in the regional context, to identify trends and factors influencing them and to propose models on the basis of which it is advisable to make operational forecasts of bread prices. The study was performed on the basis of monitoring data of average consumer prices for wheat bread from first grade flour by months of 2017 and 2018 in the selected regions, Kyiv and Ukraine as a whole. The choice of areas is done due to their territorial location, and the choice of bread type – due to steady popularity among consumers. The dynamics of product prices, in particular in the regional aspect, was analyzed. The example of wheat bread made from first grade flour shows significant differences in the price level for these products by regions. Trends in price changes and their dependence on such factors as the price of flour, the price of gasoline A-95, wages have been identified. The expediency of using for the estimation of bread prices of models based on series of dynamics by exponential smoothing is shown. High accuracy of the received models is confirmed. The proposed approach in this study can be used by industry to construct models of product price forecasting as a benchmark for making management decisions about the real price. Performing these calculations online on a computer will provide businesses with particular advantages over their competitors, as well as the ability to plan their economic performance at the desired level.
У статті досліджується сучасний стан ринку хліба та хлібобулочних виробів в Україні на основі методу експоненціального згладжування. Важливим аспектом аналізу стану хлібопекарської промисловості є питання ціноутворення на продукт номер один в Україні – хліб і хлібобулочні вироби. Метою даного дослідження було проаналізувати рівень цін на хліб у регіональному розрізі, виявити тенденції та фактори, що впливають на них, а також запропонувати моделі, на основі яких доцільно робити оперативні прогнози цін на хліб. Дослідження виконано на основі даних моніторингу середніх споживчих цін на хліб пшеничний із борошна першого ґатунку за місяцями 2017 та 2018 років у виділених регіонах, Києві та Україні в цілому. Вибір районів обумовлений їх територіальним розташуванням, а вибір виду хліба зумовлений стабільною популярностю серед споживачів. Проаналізовано динаміку цін на продукцію, зокрема в регіональному аспекті. На прикладі пшеничного хліба, виготовленого з борошна першого сорту, видно значні відмінності в рівні цін на цю продукцію за регіонами. Виявлено тенденції зміни цін та їх залежність від таких факторів, як ціна на борошно, ціна на бензин А-95, заробітна плата. Показано доцільність використання для оцінки цін на хліб моделей на основі рядів динаміки методом експоненційного згладжування. Підтверджується висока точність отриманих моделей. Запропонований у статті підхід може бути використаний промисловістю для побудови моделей прогнозування ціни на продукцію як орієнтира для прийняття управлінських рішень щодо реальної ціни. Виконання цих розрахунків онлайн на комп’ютері дасть підприємствам певні переваги перед конкурентами, а також можливість планувати свої економічні показники на бажаному рівні.
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/12080
ISSN: 2663-2144
Располагается в коллекциях:2021, т. 24, № 04

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
SH_2021_24_4_97-106.pdf2,26 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет