|
Institutional Repository of Polissia National University >
Інститути, факультети та підрозділи університету >
Факультети >
Технологічний >
Кафедра годівлі, розведення тварин та збереження біорізноманіття >
Патенти >
Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/12658
|
Название: | Спосіб визначення антибактеріальної активності меду відносно Staphylococcus aureus |
Другие названия: | Способ определения антибактериальной активности меда по отношению к Staphylococcus aureus A method for determining the antibacterial activity of honey in relation to Staphylococcus aureus |
Авторы: | Лісогурська, О. В. Лисогурская, О. В. Lisogurska, О. Лісогурська, Д. В. Лисогурская, Д. В. Lisogurska, D. Фурман, С. В. Furman, S. Кривий, М. М. Кривой, М. Н. Kryvyi, M. |
Ключевые слова: | Staphylococcus aureus антибактеріальна активність меду антибактериальная активность меда antibacterial activity of honey мед honey мікроорганізми микроорганизмы microorganisms |
Дата публикации: | 27-Янв-2020 |
Издатель: | Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України |
Библиографическое описание: | Пат. на винахід 120724 Україна, МПК A23L 3/3463, G01N 33/02, C12Q 1/04. Спосіб визначення антибактеріальної активності меду відносно Staphylococcus aureus / Лісогурська О. В., Лісогурська Д. В., Фурман С. В., Кривий М. М. ; заявник і патентовласник Житомирський нац. агроекол. ун-т. – № а201802935 ; заявл. 23.03.2018 ; дата публікації 27.01.2020, Бюл. № 2. |
Аннотация: | Винахід стосується способу визначення антибактеріальної активності меду відносно Staphylococcus aureus.
1. Спосіб визначення антибактеріальної активності меду відносно Staphylococcus aureus, при якому готують однакові за об'ємом розчини меду м'ясопептонному бульйоні 1:5, 1:10, 1:20, 1:40, 1:80, 1:160, засівають культурою тест-штаму Staphylococcus aureus, інкубують протягом 24–48 годин при 37 °С і далі здійснюють псрепосів засіяних розчинів меду на тверде живильне середовище, інкубують переносіви протягом 24–48 годин при 37 °С і визначають антибактеріальну активність меду відносно Staphylococcus aureus за критеріями: перепосіви, в яких не виявили ріст колоній, вважають пригніченими розчином меду із бактерицидними властивостями, перепосіви з виявленим ростом колоній мікроорганізмів вважають пригніченими розчином меду із бактеріостатичними властивостями, а перепосіви з виявленим інтенсивним ростом колоній мікроорганізмів вважають утвореними розчином меду без антибактеріальної дії, який відрізняється тим, що додатково готують аналогічні за об'ємом розчини меду в м'ясопептонному бульйоні 1:1, 1:2, 1:3, 1:4 та контрольний зразок м'ясопептонного бульйону, які засівають культурою тест-штаму Staphylococcus aureus, при цьому як тверде живильне середовище використовують жовтково-сольовий агар, а перепосів засіяних та інкубованих розчинів меду і контрольного зразка м'ясопептоного бульйону на жовтково-сольовий агар та їх наступну інкубацію проводять для кожного розчину меду і контрольного зразка м'ясопептонного бульйону, при цьому використовують мед, що зберігався в умовах, які виключають зміни хімічного складу меду та його фізичних і антибактеріальних властивостей, причому кінцеве визначення антибактеріальної активності меду відносно Staphylococcus aureus здійснюють, виходячи з концентрацій меду, що виявляють бактеріостатичну дію за критеріями: перепосіви з виявленим слабким ростом колоній мікроорганізмів вважають пригніченими розчином меду із слабкими бактеріостатичними властивостями.
2. Спосіб визначення антибактеріальної активності меду відносно Staphylococcus aureus за п. 1, який відрізняється тим, що кожен розчин меду в м'ясопептонному бульйоні та контрольний зразок м'ясопептонного бульйону готують в кількості 2 мл, а їх засів проводять 1-ю краплею 18-годинної культури тест-штаму мікроорганізму Staphylococcus aureus з розведенням м'ясопептонним бульйоном до 105–106 м. т./мл.
3. Спосіб визначення антибактеріальної активності меду відносно Staphylococcus aureus за п. 1, який відрізняється тим, що як мед, антибактеріальну активність якого визначають, використовують мед, що не піддавався температурному впливу вище 37 °C, та дії хімічних сполук.
4. Спосіб визначення антибактеріальної активності меду відносно Staphylococcus aureus за п. 1, який відрізняється тим, що слабкий ріст колоній мікроорганізмів визначають при кількості колоній від 1 до 10, помірний ріст колоній мікроорганізмів визначають при кількості колоній від 11 до 100, а інтенсивний ріст колоній мікроорганізмів визначають при кількості колоній більше 100. Изобретение относится к способу определения антибактериальной активности меда в отношении Staphylococcus aureus.
1. Способ определения антибактериальной активности меда относительно Staphylococcus aureus, при котором готовят одинаковые по объему растворы меда мясопептонном бульоне 1:5, 1:10, 1:20, 1:40, 1:80, 1:160, засевают культурой тест-штамма Staphylococcus aureus, инкубируют в течение 24–48 часов при 37 °C и далее осуществляют перепосев засеянных растворов меда на твердую питательную среду, инкубируют перепосевы в течение 24–48 часов при 37 °C и определяют антибактериальную активность меда относительно Staphylococcus aureus по критериям: перепосевы, в которых обнаружили рост колоний, считают подавленными раствором меда с бактерицидными свойствами, перепосевы с выявленным ростом колоний микроорганизмов считают подавленными раствором меда с бактериостатическими свойствами, а перепосевы с выявленным интенсивным ростом колоний микроорганизмов считают образованными раствором меда без антибактериального действия, который отличается тем, что дополнительно готовят аналогичные по объему растворы меда в мясопептонном бульоне 1:1, 1:2, 1:3, 1:4 и контрольный образец мясопептонного бульона, которые засевают культурой тест-штамма Staphylococcus aureus, причем как твердую питательную среду используют желтково-солевой агар, а перепосев засеянных и инкубированных раствором меда и контрольного образца мясопептоного бульона на желтково-солевой агар и их последующую инкубацию проводят для каждого раствора меда и контрольного образца мясопептонного бульона, при этом используют мед, хранившийся в условиях, исключающих изменения химического состава меда и его физических и антибактериальных свойств, причем конечное определение антибактериальной активности меда относительно Staphylococcus aureus осуществляют, исходя из концентраций меда, оказывающие бактериостатическое действие по критериям: перепосевы с выявленным слабым ростом колоний микроорганизмов считают подавленными раствором меда со слабыми бактериостатическими свойствами.
2. Способ определения антибактериальной активности меда относительно Staphylococcus aureus по п. 1, отличающийся тем, что каждый раствор меда в мясопептонном бульоне и контрольный образец мясопептонного бульона готовят в количестве 2 мл, а их засев проводят 1-й каплей 18-часовой культуры тест-штамма микроорганизма Staphylococcus aureus с разведением мясопептонного бульона до 105–106 м. т. / мл.
3. Способ определения антибактериальной активности меда относительно Staphylococcus aureus по п. 1, отличающийся тем, что как мед, антибактериальную активность которого определяют, используют мед, который не подвергался температурному воздействию выше 37 °C, и действию химических соединений.
4. Способ определения антибактериальной активности меда относительно Staphylococcus aureus по п. 1, отличающийся тем, что слабый рост колоний микроорганизмов определяют при количестве колоний от 1 до 10, умеренный рост колоний микроорганизмов определяют при количестве колоний от 11 до 100, а интенсивный рост колоний микроорганизмов определяют при количестве колоний более 100. The invention relates to a method for determining the antibacterial activity of honey against Staphylococcus aureus.
1. A method for determining the antibacterial activity of honey in relation to Staphylococcus aureus, which produces the same amount of honey solution in the meat-peptone broth 1:5, 1:10, 1:20, 1:40, 1:80, 1:160, is sown with a culture of the Staphylococcus aureus test strain, incubated for 24–48 hours at 37°C, and then transposing the injected honey solutions onto a solid medium, incubating overdoses for 24–48 hours at 37°C, and determined the antibacterial activity of honey about to the Staphylococcus aureus according to the criteria: re-seeding, in which the growth of colonies was found, considered the suppressed honey solution with bactericidal properties, re-seeding with detected growth of colonies of microorganisms, is considered suppressed honey solution with bacteriostatic properties, and re-seeding with revealed intensive growth of colonies of microorganisms is considered to be formed by a solution of honey without antibacterial action, in addition, similar amounts of honey in a meat-peptone broth 1:1, 1:2, 1:3, 1:4 and a control sample of meat-pepton broth that are sown with a culture of the Staphylococcus aureus strain culture are prepared, as a solid nutrient medium, use yolk-salt agar. Transfer of sown and incubated honey solutions and a control sample of meat-peptone broth onto yolk-salt agar and their subsequent incubation are carried out for each solution of honey and a control sample of meat-pepton broth, it uses honey stored in conditions that exclude changes in the chemical composition of honey and its physical and antibacterial properties, the final determination of the antibacterial activity of honey in relation to Staphylococcus aureus is based on the concentration of honey that exhibits bacteriostatic action according to the criteria: re-seeding with detected weak growth of microorganism colonies, considered suppressed solution of honey with moderate bacteriostatic properties, and re-seeding with detected moderate growth of microorganism colonies, they are considered suppressed with honey with weak bacteriostatic properties.
2. The method of determining the antibacterial activity of honey against Staphylococcus aureus according to claim 1, characterized in that each solution of honey in meat peptone broth and a control sample of meat peptone broth is prepared in an amount of 2 ml, and their inoculation is carried out with 1 drop 18-hour culture of the test strain of the microorganism Staphylococcus aureus with dilution with meat peptone broth to 105–106 m t/ml.
3. The method of determining the antibacterial activity of honey against Staphylococcus aureus according to claim 1, characterized in that as honey, the antibacterial activity of which is determined, use honey that has not been exposed to temperatures above 37 °C, and the action of chemical compounds.
4. The method of determining the antibacterial activity of honey against Staphylococcus aureus according to claim 1, characterized in that the weak growth of colonies of microorganisms is determined by the number of colonies from 1 to 10, moderate growth of colonies of microorganisms is determined by the number of colonies from 11 to 100, and intensive growth of colonies microorganisms are determined when the number of colonies is more than 100. |
URI: | http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/12658 |
Располагается в коллекциях: | Патенти
|
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.
|