DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Інститути, факультети та підрозділи університету >
Факультети >
Ветеринарної медицини >
Кафедра нормальної і патологічної морфології, гігієни та експертизи >
Статті >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/12905

Название: Influence of technological factors on milk quality indicators
Другие названия: Вплив технологічних чинників на показники якості молока
Авторы: Sokoliuk, V.
Соколюк, В. М.
Dukhnytsky, V.
Духницький, В. Б.
Krupelnytsky, T.
Крупельницький, Т. В.
Ligomina, I.
Лігоміна, І. П.
Revunets, A.
Ревунець, A. С.
Prus, V.
Прус, В. М.
Ключевые слова: technology
технологія
dairy cows
дійні корови
productivity
продуктивність
udder hygiene
гігієна вимені
milk quality
якість молока
bacterial contamination
бактеріальне обсіменіння
somatic cells
соматичні клітини
Дата публикации: 2022
Издатель: Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького
Библиографическое описание: Influence of technological factors on milk quality indicators / V. M. Sokoliuk, V. B. Dukhnytsky, T. V. Krupelnytsky [et al.] // Науковий вісник ЛНУВМБ ім. С. З. Ґжицького. Сер. Ветеринарні науки. – 2022. – Т. 24, № 105. – С. 37–43.
Аннотация: The article presents a study of the organization of milk production technology on the farm with tethered and tethered-boxing of cows. It has been established that one of the departments uses Dairy Plan C21 herd management software. This makes it possible to obtain comprehensive data on milk productivity, health, and behavior of each cow, group of animals, and the herd. Pre- and post-milking treatment of cows' teats with means based on a probiotic culture of Bacillus subtilis, Forticept® Udder Wash, and Zooprotect. According to the research results, data on production and sales were obtained, and indicators of quality and safety of whole raw milk from two departments were analyzed. Gross milk production for the year at section 1 with free-range boxing of cows was 1875.4 tons, the average annual yield per cow – 7381 kg, milk marketability – 96.3 %. The production figures for section № 2 with tethered animals were – 1324.2 tons, 7333 kg, and 96.5 %, respectively. The study found that the average annual amount of MAFANM in milk from cows at tethered housing was 37 ± 3.6 × 104 thousand CFU/cm3 ; loose-box – 35 ± 4.1 × 104 thousand CFU/m3; the number of somatic cells is 327.8 ± 28.73 and 332.1 ± 29.91 thousand cm3, respectively. In the milk of cows from section № 2 the protein content was 3.19 ± 0.067 %, fat – 3.78 ± 0.106 %, fat/protein ratio – 1.18 : 1. Slightly higher values were obtained when studying cows' milk from the sections № 1 – 3.22 ± 0.033; 3.88 ± 0.093 %, and 1.21 : 1, respectively. According to normative indicators, the fat/protein ratio is 1.2–1.4 : 1. It should be noted that deviations from these indicators indicate a violation of metabolic processes in cows. Indicators of acidity and density in cow's milk were within the normative values. According to research, no heavy metals, pesticides, radionuclides, or inhibitors have been detected in whole raw milk. Therefore, analyzing the data obtained, it should be noted that the milk produced on the farm and sold to processing enterprises meets the requirements for quality milk. According to the national standard, it is suitable for producing quality and safe products.
У статті наведено дослідження організації технології виробництва молока в господарстві за прив’язного і безприв’язнобоксового утримання корів. Встановлено, що на одному з відділків використовують програмне забезпечення управління стадом Dairy Plan C21. Це дає можливість отримувати комплексні дані щодо молочної продуктивності, стану здоров’я і поведінки, як кожної окремої корови, групи тварин так і стада в цілому. Вивчено, що перед-і після доїльну обробку шкіри дійок корів проводять засобами на основі пробіотичної культури Bacillus subtilis, препаратами Forticept® Udder Wash і Зоопротект. За результатами досліджень отримано дані щодо виробництва і реалізації, проаналізовано показники якості і безпечності сирого збірного молока з двох відділків. Валове виробництво молока за рік на відділку № 1 з безприв’язно-боксовим утриманням корів становило 1875,4 тонн, середньорічний надій на одну корову – 7381 кг, товарність молока – 96,3 %. Виробничі показники на відділку № 2 з прив’язним утриманням тварин були – 1324,2 тонн, 7333 кг і 96,5 % відповідно. Дослідженням встановлено, що середньорічні показники кількості МАФАнМ у молоці корів за прив’язного утримання становили 37 ± 3,6 × 104 тис. КУО/см3; безприв’язнобоксового – 35 ± 4,1 × 104 тис.КУО/см3; кількість соматичних клітин 327,8 ± 28,73 і 332,1 ± 29,91 тис.∕см3 відповідно. У молоці корів відділення № 2 вміст білку становив 3,19 ± 0,067 %, жиру – 3,78 ± 0,106 %, співвідношення жир/білок – 1,18 : 1. Дещо вищі показники були отримані за дослідження молока корів відділення № 1, які становили – 3,22 ± 0,033, 3,88 ± 0,093 % та 1,21 : 1 відповідно. Відповідно, за нормативного показника, відношення жир/білок 1,2–1,4 : 1. Слід відзначити, що відхилення від цих показників свідчить про порушення метаболічних процесів в організмі корів. Показники кислотності та густини молока корів знаходилися в межах нормативних значень. За результатами досліджень у сирому збірному молоці не виявлено важких металів, пестицидів, радіонуклідів та інгібувальних речовин. Отже, аналізуючи отримані дані слід відмітити, що молоко, яке виробляється в господарстві і реалізується на переробні підприємства відповідає вимогам до якісного молока. Згідно національного стандарту воно є придатним для виготовлення якісної і безпечної продукції.
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/12905
ISSN: 2518-7554
Располагается в коллекциях:Статті

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
NVLNUVMB_2022_24_105_37-43.pdf1,12 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет