|
Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Наукові горизонти >
2021, т. 24, № 09 >
Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/13029
|
Название: | Features of creating and maintaining a fruit wall in apple orchard: literature review |
Другие названия: | Особливості створення та догляду за плодовою стінкою в яблуневому саду: огляд літератури |
Авторы: | Chaploutskyi, A. Чаплоуцький, А. М. Butsyk, R. Буцик, Р. М. Polunina, O. Полуніна, О. В. |
Ключевые слова: | apple tree яблуня mechanised pruning механізоване обрізування pruning term термін обрізування fruit formations плодові утворення |
Дата публикации: | 2021 |
Издатель: | Поліський національний університет |
Библиографическое описание: | Chaploutskyi A. Features of creating and maintaining a fruit wall in apple orchard: literature review / A. Chaploutskyi, R. Butsyk, O. Polunina // Scientific Horizons. – 2021. – Vol. 24, No. 9. – P. 93–99. |
Аннотация: | The establishment of rational terms and methods of mechanised pruning of apple trees on dwarf rootstocks determine the relevance of the subject under study. The purpose of this review is to highlight the current state and issues associated with tree pruning to improve the technology of growing and increasing the productivity of plantations yielding high-quality fruit with a rational period of mechanised pruning of apple trees on a dwarf rootstock. Proceeding from the analysed literature sources, this paper highlights the current state and development trends of horticulture. A gradual increase in apple production in Europe observed, but an important factor limiting the growth of fruit production is labour productivity accompanying the laborious processes of tree trimming and harvesting. The seasonal nature of work involving numerous skilled workers leads to a shortage of labour force in horticulture. With the increase in wages and the decrease in the number of workers in agricultural production, the introduction of elements of mechanised care for plantations, namely mechanised pruning of the crown, is gaining more significance. The solution to the problem is to improve modern technology of growing apple orchards, using mechanised pruning and the formation of fruit wall in particular. This will allow balancing the available number of employees involved in fruit cultivation and orchards area, and, if necessary, moving away from seasonal work. This paper investigates the specific features of the use and the influence of different periods of mechanised pruning, in particular in winter (0 BBCH), in the pink bud phase (59 BBCH), in early summer (74 BBCH), after harvesting (93 BBCH), and considers the mechanisms used for this purpose. The study proves the positive influence of this technology on improving setting illumination of the crown and the content of chlorophyll in the leaf, optimisation of growth processes with a considerable increase in the number of formed buds. The increase in yield and its marketable quality is accompanied by reducing the size of the fruit, the ripening time of which is somewhat delayed. However, the chemical composition and taste of the fruits are not inferior to the cultivation technology involving manual pruning. The practical significance of the obtained results is to improve the technology of growing apple trees using mechanised pruning and manual maintenance of the inter-tree space, which ensures a considerable reduction in the need for skilled manual labour and increases productivity. Встановлення раціональних термінів і методів механізованого обрізування яблуні на карликових підщепах визначає актуальність теми дослідження. Метою цього огляду є висвітлення стану та проблем, пов’язаних з обрізанням дерев, удосконаленням технології вирощування та підвищення продуктивності насаджень з отриманням високоякісних плодів при раціональному терміні механізованого обрізування яблуні на карликовій підщепі. На основі проаналізованих літературних джерел висвітлено сучасний стан і тенденції розвитку садівництва. Спостерігається поступове зростання виробництва яблук у Європі, але важливим фактором, що обмежує зростання виробництва плодів, є продуктивність праці при трудомістких процесах обрізування дерев і збирання врожаю. Сезонний характер робіт із залученням великої кількості кваліфікованих робітників призводить до дефіциту робочої сили в садівництві. Із підвищенням заробітної плати та зменшенням чисельності робітників у сільськогосподарському виробництві все більшого значення набуває впровадження елементів механізованого догляду за насадженнями, зокрема механізованого обрізування крони. Вирішення проблеми полягає зокрема у вдосконаленні сучасних технологій вирощування яблуневих садів із застосуванням механізованого обрізування та формування плодової стіни. Це дасть змогу збалансувати наявну кількість працівників, зайнятих на вирощуванні плодів у садах, і, при необхідності, відійти від сезонних робіт. У статті розглянуто особливості використання та впливу різних періодів механізованої обрізки, зокрема взимку (0 BBCH), у фазі рожевого бутона (59 BBCH), на початку літа (74 BBCH), після збирання врожаю (93 BBCH), та розглянуто механізми, що використовуються для цього. Доведено позитивний вплив даної технології на покращення освітленості крони та вмісту хлорофілу в листі, оптимізацію ростових процесів зі значним збільшенням кількості утворених плодових бруньок. Підвищення врожаю та його товарної якості супроводжується зменшенням розміру плодів, термін дозрівання яких дещо затягується. Однак за хімічним складом і смаковими якостями плоди не поступаються технології вирощування при ручному обрізуванні. Практичне значення наукової роботи полягає у вдосконаленні технології вирощування яблуні з механізованим обрізуванням та ручною обробкою міждеревного простору, що забезпечить значне зниження потреби в кваліфікованій ручній праці та підвищить урожайність насаджень. |
URI: | http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/13029 |
ISSN: | 2663-2144 |
Располагается в коллекциях: | 2021, т. 24, № 09
|
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.
|