|
Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Наукові горизонти >
2022, т. 25, № 01 >
Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/13260
|
Название: | Concept and measurement of the food system sustainability: a bibliometric research |
Другие названия: | Концепція та вимірювання сталості продовольчої системи: бібліометричне дослідження |
Авторы: | Kalachevska, L. Калачевська, Л. І. Koblianska, I. Коблянська, І. І. Holzner, J. Хольцнер, Й. |
Ключевые слова: | sustainable food стале продовольство concept evolution еволюція концепції assessment оцінка bibliometrix biblioshiny |
Дата публикации: | 2022 |
Издатель: | Поліський національний університет |
Библиографическое описание: | Kalachevska L. Concept and measurement of the food system sustainability: a bibliometric research / L. Kalachevska, I. Koblianska, J. Holzner // Scientific Horizons. – 2022. – Vol. 25, No. 1. – P. 104–119. |
Аннотация: | In view of climate change and population growth, making food system sustainable is a global concern. A lot of policies regulate this issue, but recent data show that global (and national) food systems are still far from the sustainability. Improvement of existing policies in the field of food system regulation requires a clear understanding of the food system sustainability concept itself: specification of its traits, attributes, measurement indicators, and goals. These issues are reflected in a lot of research papers, but none of these articles summarise the major trends, content, and features of the food system sustainability concept’s evolution. This study for the first time summarises history and contents of research in the field of concept and measurement of food system sustainability through bibliometric analysis of Scopus indexed papers for 1991–2022. The growth of scientific interest in this area, led by researchers from the USA, Italy, and France, was found to be wave-like with peaks following the global food crises appearance patterns. The results of this study show that modern perception of the concept (since 2018) is complicated and intertwined in the notions of systems and system thinking, sustainability, and life cycle assessment, contrasting to the previous views (1991–2018) focused on food production system and food security. In general, a little attention is given to social and economic aspects of food system sustainability, in contrast to environmental, food, and agri-food issues. The elaboration of one-size-fits-all policy and solutions favouring food systems sustainability is suggested to be unlikely due to the complexity of the concept’s perception. Governance of food system sustainability should go in line with concrete institutional, economic, social, and natural environments that need to be comprehensively studied in a future. Studies from developing countries are of special interest in this context. В умовах змін клімату та зростання населення, забезпечення сталості продовольчої системи є глобальною проблемою. Багато політик регулюють це питання, але останні дані показують, що глобальна (і національні) продовольчі системи ще далекі від сталого стану. Удосконалення існуючої політики у сфері регулювання продовольчої системи вимагає чіткого розуміння самої концепції сталого розвитку продовольчої системи: уточнення її ознак, атрибутів, показників для оцінки та цілей. Ці питання відображені у багатьох наукових роботах, але жодна з наявних не підсумовує основні тенденції, зміст та особливості еволюції концепції сталого розвитку продовольчої системи. У цьому дослідженні вперше узагальнено історію та зміст досліджень щодо концепції та вимірювання сталості продовольчої системи шляхом бібліометричного аналізу робіт у Scopus за 1991–2022 роки. Встановлено хвилеподібне зростання наукового інтересу до цієї теми, де лідерами є дослідники із США, Італії та Франції, з піками, що збігаються із часом виникнення глобальних продовольчих криз. Результати цього дослідження показують, що сучасне сприйняття концепції (з 2018 р.) є складним і відображено у тісно пов’язаних поняттях системності та системного мислення, стійкості та оцінки життєвого циклу, на відміну від попередніх поглядів (1991–2018 рр.), що концентрувались на системі виробництва продовольства та продовольчій безпеці. Загалом, мало уваги приділяється соціальним та економічним аспектам сталості продовольчої системи, на відміну від екологічних, продовольчих та агропродовольчих питань. Підкреслено, що розробка універсальної політики та рішень, що сприяють стійкості харчових систем, є малоймовірною через складність сприйняття концепції. Управління сталим розвитком продовольчої системи має відповідати конкретним інституційним, економічним, соціальним і природним умовам, які потребують всебічного вивчення в майбутньому. Особливий інтерес у цьому контексті представляють дослідження умов країн, що розвиваються. |
URI: | http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/13260 |
ISSN: | 2663-2144 |
Располагается в коллекциях: | 2022, т. 25, № 01
|
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.
|