DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Наукові горизонти >
2022, т. 25, № 05 >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/13474

Название: Productivity and quality of broiler chicken meat using new triazolin compounds
Другие названия: Продуктивність та якість м'яса курчат-бройлерів при використанні нових сполук триазолінового ряду
Авторы: Dubin, R.
Дубін, Р. А.
Paliy, A.
Палій, А. П.
Paliy, A.
Палій, А. П.
Kushnir, V.
Кушнір, В. Ю.
Najda, V.
Найда, В. О.
Ключевые слова: 1,2,4-triazole derivatives
похідні 1,2,4-тріазолу
meat productivity of broilers
м'ясна продуктивність бройлерів
poultry carcasses
тушки птиці
growth
приріст
mass
маса
Дата публикации: 2022
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Productivity and quality of broiler chicken meat using new triazolin compounds / R. Dubin, A. Paliy, A. Paliy [et al.] // Scientific Horizons. – 2022. – Vol. 25, No. 5. – P. 9–21.
Аннотация: In providing the population with high-quality food products, a special place is given to poultry meat production. The purpose of this study was to investigate the effect of triazoline compounds on the productivity and haematological parameters of broiler chickens. The study was conducted in 2021-2022 at the Odesa State Agrarian University in vivarium and analytical laboratories. 1,2,4-triazole derivatives synthesised at the Zaporizhzhia State Medical University were used for the study: GKPF-109 – Morpholin-4-ium-2- ((4-amino-5-(3-methyl-pyrazol-5-yl)-1,2,4-triazol-3-yl)thio)acetate; ASP-34 – sodium 2-((4-amino-5-(thiophen-2-ylmethyl)-4H-1,2,4-triazol-3-yl)thio)acetate. The dynamics of poultry growth was determined by individual weighing, followed by determination of absolute and average daily live weight gains. Poultry feeding was carried out according to species and age periods per the existing norms. Haematological, immunological, and biochemical studies were performed according to the following methods. Tasting evaluation of meat and broth was carried out according to a 5-point system. Broths were evaluated according to 4 indicators – taste, smell, colour, transparency, each of them according to a 5-point system. The analysis of total weight data in the groups indicates the highest gross gain in live weight in the group of 36-day-old chickens that received GKPF-109 from 10 days of age, which is 14,966 g in 26 days of the experiment. The preservation of broiler chickens during the experimental period was 96% in the experimental groups, and 94% in the control group. Analysing the above, it can be concluded that adding research compounds of the triazoline series to drinking water increases haematopoiesis, has anti-inflammatory and hepatoprotective effects. Evaluation of the quality of meat of broiler chickens and broth at the end of the experiment does not allow claiming a decrease in their aroma and taste qualities, which indicates the absence of a negative effect of the research compounds of the triazoline series and the methods of their application on the organoleptic parameters of the meat.
У забезпеченні населення якісними продуктами харчування особливе місце приділяється м'ясному птахівництву. Метою роботи було вивчення впливу сполук триазолінового ряду на продуктивність та гематологічні показники курчат-бройлерів. Дослідження проводили в період з 2021 по 2022 р. у Одеському державному аграрному університеті в віваріїї та аналітичних лабораторіях. Для дослідження використовували похідні 1,2,4-тріазолу, синтезованих у Запорізькому державному медичному університеті: GKPF-109 – Morpholin-4-ium-2- ((4-amino-5-(3-methyl-pyrazol-5-yl)-1,2,4-triazol-3-yl)thio)acetate; ACП-34 – sodium 2-((4-amino-5-(thiophen2-ylmethyl)-4H-1,2,4-triazol-3-yl)thio)acetate. Динаміку приросту птиці визначали шляхом індивідуального зважування із подальшим визначенням абсолютних та середньодобових приростів живої маси. Годівлю птиці здійснювали згідно з видом і віковими періодами відповідно до існуючих норм. Гематологічні, імунологічні та біохімічні дослідження проводили згідно з методиками. Дегустаційну оцінку м'яса і бульйону проводили по 5-бальній системі, Бульйони оцінюються за 4 показниками – смаком, запахом, кольором, прозорістю кожен з них за 5 бальною системою. Аналіз даних загальної маси в групах вказує на найвищий валовий приріст живої маси в групі курчат 36-денного віку, яка отримувала GKPF-109 з 10-денного віку, що становить 14966 г за 26 днів досліду. Як можна побачити, що збереження курчат-бройлерів за період досліду в дослідних групах становить 96 %, а у контрольній – 94 %. Аналізуючи викладене вище можна зробити висновок, що додавання до питної води досліджувальні сполуки триазолінового ряду посилює гемопоез, має протизапальну та гепатопротекторну дію. Оцінка якості м'яса курчат-бройлерів та бульйону в кінці досліду не дозволяють стверджувати про зниження їх аромату та смакових якостей, що свідчить про відсутність негативного впливу досліджувальних сполук триазолінового ряду та способів їх застосування на органолептичні показники м'яса.
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/13474
ISSN: 2663-2144
Располагается в коллекциях:2022, т. 25, № 05

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
SH_2022_25_5_9-21.pdf634,3 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет