DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Наукові горизонти >
2022, т. 25, № 05 >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/13475

Название: Dynamics of some mineral elements content in the muscle, bone and liver of quails under the apimin influence
Другие названия: Динаміка вмісту деяких мінеральних елементів у м'язовій, кістковій тканинах та печінці перепелів за впливу апіміну
Авторы: Razanova, O.
Разанова, О. П.
Yaremchuk, O.
Яремчук, О. С.
Gutyj, B.
Гутий, Б. В.
Farionik, T.
Фаріонік, Т. В.
Novgorodska, N.
Новгородська, Н. В.
Ключевые слова: young quails
молодняк перепелів
trace elements
мікроелементи
mineral additive
мінеральна добавка
meat qualities
м'ясні якості
mineral composition
мінеральний склад
Дата публикации: 2022
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Dynamics of some mineral elements content in the muscle, bone and liver of quails under the apimin influence / O. Razanova, O. Yaremchuk, B. Gutyj [et al.] // Scientific Horizons. – 2022. – Vol. 25, No. 5. – P. 22–29.
Аннотация: In the system of full-fledged poultry feeding, particular importance is attached to providing them with mineral substances. The purpose of this study was to determine the effect of the Apimin mineral additive based on bee podmore on the content of zinc, copper, magnesium, and iron in the meat, liver, and bone tissue of quails. During the study, the following methods were used: zootechnical (to analyse the productivity of quails), physiological (to determine the digestibility of nutrients in the poultry diet), biochemical (to analyse the content of minerals in muscles, liver, and tubular bones), morphological (to determine the meat qualities of quails: mass of edible parts, meat carcasses), statistical (to determine the presence or absence of a substantial difference between the values). Justification of the effectiveness of feeding the Apimin additive was carried out based on a comprehensive study on the chemical composition of Apimin, retention of minerals, meat indicators, dynamics of zinc, copper, iron, magnesium content in muscle, bone, and liver tissues of quail. The research was conducted on Pharaoh meat quail from 1 to 56 days of age and quails from 60 to 120 days. Apimin contains calcium, magnesium, iron, zinc, manganese, phosphorus, silicon, and selenium. Feeding Apimin increases metabolism, the digestibility of copper was higher by 21.7%, zinc – by 5.9%, iron – by 8.9%, and magnesium – by 12.9%. Including the additive in the diet influenced increasing muscle mass, the ratio of pulp to bone was higher by 0.26. The content of zinc in pectoral muscles increased by 15.6%, in femoral and lower leg muscles by 2.6%, in the liver – by 5.3%; in pectoral muscles iron increased by 5.1%, in liver – by 13.1%. The copper content was 8.0% higher in the thigh and lower leg muscles, 3.2% higher in the liver, and 14.0% higher in the pectoral muscles. No effect of Apimin on magnesium content was found. With age, the content of ash in the bones of quail fed with Apimin decreased by 3.87%, the content of copper increased by 18.3%, and zinc by 27.6%.
У системі повноцінної годівлі птиці важливе значення приділяється забезпеченості їх мінеральними речовинами. Мета дослідження полягала у визначенні впливу мінеральної добавки на основі бджолиного підмору апімін на вміст цинку, міді, магнію та заліза у м'ясі, печінці, кістковій тканині перепелів. Під час виконання дослідження були використані наступні методи: зоотехнічні (для аналізу продуктивності перепелів), фізіологічні (для визначення перетравності поживних речовин раціону птиці), біохімічні (для аналізу вмісту мінеральних речовин у м'язах, печінці та трубчастих кістках), морфологічні (для визначення м'ясних якостей перепелів: маса їстівних частин, м'ясності тушок), статистичні (визначали наявність або відсутність суттєвої різниці між значеннями). Обґрунтування ефективності згодовування добавки апімін здійснювалося на підставі комплексного дослідження з вивчення хімічного складу апіміну, ретенції мінеральних речовин, м'ясних показників, динаміки вмісту цинку, міді, заліза, магнію у м'язовій, кістковій тканинах та печінці перепелів. Дослідження проводили на перепелах м'ясної породи фараон з 1 до 56-денного віку і перепілках з 60 до 120 днів. У складі апіміну містяться кальцій, магній, залізо, цинк, марганець, фосфор, силіцій, селен. Згодовування апіміну сприяє підвищенню метаболізму, засвоюваність міді була вищою на 21,7 %, цинку – на 5,9 %, заліза – на 8,9 % і магнію – на 12,9 %. Додавання до раціону вплинуло підвищувало наростання м'язової маси, співвідношення м'якоті до кісток було вищим на 0,26 %. У грудних м'язах вміст цинку збільшився на 15,6 %, у стегнових і гомілкових м'язах – на 2,6 %, у печінці – на 5,3 %, заліза в грудних м'язах збільшився на 5,1 %, печінці – на 13,1 %. У м'язах стегна та гомілки вміст міді на 8,0 % вищий, у печінці – на 3,2 %, у грудних м'язах – на 14,0 %. Не виявлено впливу апіміну на вміст магнію. Вміст золи з віком в кістках перепілок за годівлі апіміном зменшився на 3,87 %, підвищився вміст міді – на 18,3 %, цинку – на 27,6 %.
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/13475
ISSN: 2663-2144
Располагается в коллекциях:2022, т. 25, № 05

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
SH_2022_25_5_22-29.pdf374,92 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет