DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Наукові горизонти >
2022, т. 25, № 07 >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/13513

Название: Industry structure of agri-food production and consumer food price index
Другие названия: Галузева структура агропродовольчого виробництва та індекс споживчих продовольчих цін
Авторы: Mudrak, R.
Мудрак, Р. П.
Lagodiienko, V.
Лагодієнко, В. В.
Kordzaia, N.
Кордзая, Н. Р.
Ключевые слова: agriculture
сільське господарство
food processing
харчова промисловість
food products
продовольчі товари
deficit
дефіцит
inflation
інфляція
value added
додана вартість
coefficient
коефіцієнт
Дата публикации: 2022
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Mudrak R. Industry structure of agri-food production and consumer food price index / R. Mudrak, V. Lagodiienko, N. Kordzaia // Scientific Horizons. – 2022. – Vol. 25, No. 7. – P. 90–100.
Аннотация: It is believed that one of the main conditions for the absence of a shortage and stability of food prices on the domestic market is a sufficient level of food self-sufficiency, calculated as the ratio of the volume of production of this type of food to the volume of its use in the territory of the given country. However, this approach has a weak point: production volumes in the numerator are agricultural raw materials, and not consumer-ready industrial products. Considering the export channel of the extraction of food raw materials, the production volumes of agricultural goods sufficient for food self-supply do not guarantee their availability at national enterprises of the food industry to produce semifinished foods and ready-made food in a quantity sufficient for the food market to function without a deficit. Therefore, the purpose of this study is to test the hypothesis that the violation of industry proportions of agri-food production is one of the reasons for the growth of the consumer price index in the food market of Ukraine. The authors of this study proposed the «coefficient of the ratio of gross value added created in the food industry to gross value added created in agriculture» as an indicator that describes the sectoral structure of agri-food production. It was found that, provided the other factors of influence remain unchanged, an increase in the coefficient «the ratio of gross value added created in the food industry to gross value added created in agriculture» by 1% leads to a decrease in the consumer price index of food products and soft drinks by 0.317%. It was concluded that to ensure the stability of national food prices, such a coefficient should not be less than 1. The prospects of further research include the development of an organisational and economic mechanism for the development of a closed value chain in the system of national agri-food production.
Вважається, що однією із головних умов відсутності дефіциту та стабільності продовольчих цін на внутрішньому ринку є достатній рівень продовольчого самозабезпечення, що розраховується, як відношення обсягів виробництва даного виду продовольства до обсягів його використання на території даної країни. Однак, цей методичний підхід має слабке місце: обсяги виробництва в чисельнику – це сільськогосподарська сировина, а не готова до споживання промислова продукція. Беручи до уваги експортний канал вилучення продовольчої сировини, достатні для продовольчого самозабезпечення обсяги виробництва сільськогосподарської продукції не є автоматичною гарантією їх надходження на національні підприємства харчової промисловості для виробництва продовольчих напівфабрикатів та готової їжі в кількості достатній для бездефіцитного функціонування продовольчого ринку. Тому, метою дослідження є перевірка гіпотези про те, що порушення галузевих пропорцій агропродовольчого виробництва є однією із причин зростання індексу споживчих цін на продовольчому ринку України. В якості показника, що характеризує галузеву структуру агропродовольчого виробництва, пропонується «коефіцієнт відношення валової доданої вартості, створеної в харчовій промисловості, до валової доданої вартості, створеної в сільському господарстві». Встановлено, що за незмінності інших факторів впливу, підвищення коефіцієнта «відношення валової доданої вартості, створеної в харчовій промисловості, до валової доданої вартості, створеної в сільському господарстві» на 1 % зумовлює зниження індексу споживчих цін продовольчих товарів і безалкогольних напоїв на 0,317 %. Робиться висновок, що для забезпечення стабільності національних продовольчих цін такий коефіцієнт не повинен бути меншим 1. Перспективою подальших досліджень є розробка організаційно-економічного механізму формування замкнутого ланцюга вартості в системі національного агропродовольчого виробництва.
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/13513
ISSN: 2663-2144
Располагается в коллекциях:2022, т. 25, № 07

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
SH_2022_25_7_90-100.pdf1,54 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет