DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Наукові горизонти >
2022, т. 25, № 07 >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/13514

Название: Marketing support of corporate social responsibility of agri-food enterprises
Другие названия: Маркетингове забезпечення корпоративної соціальної відповідальності агропродовольчих підприємств
Авторы: Trusova, N.
Трусова, Н. В.
Vasyl'yeva, O.
Васильєва, О. О.
Kolokolchykova, I.
Колокольчикова, І. В.
Konovalenko, A.
Коноваленко, А. С.
Herasymenko, I.
Герасименко, І. О.
Ключевые слова: environmental and social aspects
екологічні та соціальні аспекти
business reputation
ділова репутація
resource component
ресурсна складова
labour potential
трудовий потенціал
social expenses
соціальні витрати
business processes
бізнес-процеси
Дата публикации: 2022
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Marketing support of corporate social responsibility of agri-food enterprises / N. Trusova, O. Vasyl'yeva, I. Kolokolchykova [et al.] // Scientific Horizons. – 2022. – Vol. 25, No. 7. – P. 101–114.
Аннотация: The article considers the peculiarities of marketing support of corporate social responsibility of agri-food enterprises of Ukraine. The purpose of this study is to develop scientific positions to carry out the marketing support concept of corporate social responsibility of agri-food enterprises. Created positions will be directed toward building reliable partnerships with stakeholders. The logical architecture of realization of the concept of marketing support of corporate social responsibility of agrifood enterprises is formalized. The directions of harmonization of interests of business structures (stakeholders) and the state in the marketing support of corporate social responsibility of agri-food enterprises are presented. The graph-model of rational architecture of probabilistic time lag of profitability and competitiveness in the current business process of agri-food enterprises is structured. The three-level vector of realization of marketing programs of corporate social responsibility of the enterprises of agri-food production is defined. Economic indicators and the volume of expenditures on environmental and social aspects of agri-food enterprises in the range of Steppe, Forest-Steppe, Polissia and Western zones of Ukraine are analysed. Factors influencing the sustainable level of marketing support of corporate social responsibility, which increases the motivation and productivity of employees, business, and public reputation of enterprises in the agri-food sector of the economy and reduces the risk of market losses, are substantiated. It is proved that socio-economic development of ethnic communities in the Steppe, Forest-Steppe, Polissia and Western zones of Ukraine in the context of the concept of marketing support of corporate social responsibility is carried out through the implementation of environmental, motivational levers for health protection, education, cultural values, infrastructure and other social projects, that is, by increasing the flow of social investment.
У статті розглянуто особливості маркетингового забезпечення корпоративної соціальної відповідальності агропродовольчих підприємств України. Метою даного дослідження є розробка наукових положень щодо реалізації концепції маркетингового забезпечення корпоративної соціальної відповідальності агропродовольчих підприємств. Сформовані положення будуть спрямовані на побудову надійних партнерських відносин зі стейкхолдерами. Формалізовано логічну архітектуру реалізації концепції маркетингового забезпечення корпоративної соціальної відповідальності агропродовольчих підприємств. Представлено напрями гармонізації інтересів бізнес-структур (стейкхолдерів) і держави в маркетинговому забезпеченні корпоративної соціальної відповідальності агропродовольчих підприємств. Структуровано граф-модель раціональної архітектури імовірнісного часового лагу прибутковості та конкурентоспроможності в поточному бізнес-процесі агропродовольчих підприємств. Визначено трирівневий вектор реалізації маркетингових програм корпоративної соціальної відповідальності підприємств агропродовольчого виробництва. Проаналізовано економічні показники та обсяги витрат на екологічні та соціальні аспекти діяльності агропродовольчих підприємств у діапазоні Степової, Лісостепової, Поліської та Західної зон України. Обґрунтовано чинники впливу на стійкий рівень маркетингового забезпечення корпоративної соціальної відповідальності, що підвищує мотивацію та продуктивність праці працівників, ділову та суспільну репутацію підприємств агропродовольчого сектору економіки та знижує ризик ринкових втрат. Доведено, що соціально-економічний розвиток етнічних громад Степової, Лісостепової, Поліської та Західної зон України в контексті концепції маркетингового забезпечення корпоративної соціальної відповідальності здійснюється через реалізацію екологічних, мотиваційних важелів охорони здоров'я, освіти, культурних цінностей, інфраструктурних та інших соціальних проектів, тобто шляхом збільшення потоку соціальних інвестицій.
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/13514
ISSN: 2663-2144
Располагается в коллекциях:2022, т. 25, № 07

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
SH_2022_25_7_101-114.pdf891,91 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет