DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Наукові горизонти >
2022, т. 25, № 08 >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/13528

Название: Immune status of turkeys in industrial cultivation conditions
Другие названия: Імунний статус індиків в умовах промислового вирощування
Авторы: Kambur, M.
Камбур, М. Д.
Zamazii, A.
Замазій, А. А.
Petrenko, V.
Петренко, В. М.
Plyuta, L.
Плюта, Л. В.
Kolomak, I.
Коломак, І. О.
Ключевые слова: T-lymphocytes
Т-лімфоцити
immunoglobulins
імуноглобуліни
albumins
альбуміни
poultry liver
печінка птиці
Дата публикации: 2022
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Immune status of turkeys in industrial cultivation conditions / M. Kambur, A. Zamazii, V. Petrenko [et al.] // Scientific Horizons. – 2022. – Vol. 25, No. 8. – P. 49–58.
Аннотация: The intensification of turkey farming is accompanied by the impact of various dangerous factors on the poultry's body. This leads to a violation of metabolic processes, an imbalance in the absorption of nutrients, and immunity decrease in turkeys, which determines the relevance of the study in this area. In this regard, figuring out when immunity reduces and, in the future, increasing its effectiveness in the body of turkeys, improving metabolic processes, growth, and development of poultry determined the purpose of this study. It was found that during the first six weeks of intensive cultivation of turkeys, the body's immune response, the activity of non-specific resistance factors on the influence of biological factors and the intensification of poultry feeding processes were effective. However, from 42 days of poultry rearing, depletion of the immune defence of the turkey body and a decrease in the activity of non-specific resistance factors were observed, which is manifested by a likely decrease in the content of total protein, albumins, and class G and M immunoglobulins in the blood of poultry (P<0.01). Analysis of the protein spectrum of turkey blood serum indicates an immunosuppressive state of the body, probably caused by the action of biological factors. By 42 days, the bactericidal and lysozyme activity of blood serum, phagocytic activity of neutrophils, and T-cell activity of lymphocytes decrease in turkeys. Non-specific changes in the components of the functional element of the liver were detected, which are accompanied by an increase in the number of lipid inclusions of various sizes, destructive changes in mitochondria, and a decrease in the synthetic activity of cells. Studies of the immune state of the body of turkeys, the activity of factors of non-specific resistance and liver in the cycle of intensive cultivation from 7 to 120 days revealed the presence of a critical period of decrease in the effectiveness of the body’s protection and further adequate correction. The results obtained during this study will be used for educational purposes, implemented in growing turkeys in the production conditions of «Indychka» LLC (Sumy Oblast). They are offered to all farms in Ukraine to produce turkey farming products.
Інтенсифікація виробництва продуктів індиківництва супроводжується впливом різноманітних небезпечних факторів на організм птиці. Це призводить до порушення обмінних процесів, дисбалансу засвоєння поживних речовин, зниження імунітету у індиків, що визначає актуальність досліджень даного напряму. У зв'язку з цим, визначення часу зниження імунітету та, в наступному, підвищення його ефективності в організмі індиків, покращення обмінних процесів, росту та розвитку птиці зумовило мету науково-дослідної роботи. Встановлено, що продовж перших шести тижнів інтенсивного вирощування індиків імунна відповідь організму, активність факторів неспецифічної резистентності на вплив біологічних чинників та інтенсифікацію процесів годівлі птиці виявилась ефективною. Однак, з 42 доби вирощування птиці спостерігали виснажування імунного захисту організму індиків та зниження активності факторів неспецифічної резистентності, що проявляється вірогідним зниженням вмісту загального білка у крові птиці, альбумінів та імуноглобулінів класу G та М (р<0,01). Аналіз білкового спектру сироватки крові індиків свідчить про імуносупресивний стан організму, ймовірно, викликаний дією біологічних чинників. До 42 доби у індиків знижується бактерицидна та лізоцимна активність сироватки крові, фагоцитарна активність нейтрофілів, Т-клітинна активність лімфоцитів. Виявлені неспецифічні зміни компонентів функціонального елементу печінки, які супроводжуються збільшенням кількості ліпідних включень різної величини, деструктивними змінами в мітохондріях, зниженням синтетичної активності клітин. Дослідження імунного стану організму індиків, активності факторів неспецифічної резистентності та печінки у циклі інтенсивного вирощування від 7 до 120 доби дозволили виявити наявність критичного періоду зниження ефективності захисту організму та подальшого проведення адекватної корекції. Результати отримані в процесі досліджень використовуються у навчальному процесі, впроваджені у процес вирощування індиків в умовах виробництва ТОВ «Індичка» (Сумська область). Пропонуються усім господарствам України з виробництва продуктів індиківництва.
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/13528
ISSN: 2663-2144
Располагается в коллекциях:2022, т. 25, № 08

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
SH_2022_25_8_49-58.pdf1,94 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет