DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Наукові горизонти >
2022, т. 25, № 09 >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/13568

Название: Bioecological features, biochemical and physicochemical parameters of grain of new genotypes
Другие названия: Біоекологічні особливості, біохімічні та фізико-хімічні показники зерна нових генотипів
Авторы: Moskalets, T.
Москалець, Т. З.
Moskalets, V.
Москалець, В. В.
Barat, Yu.
Барат, Ю. М.
Podopriatov, H.
Подпрятов, Г. І.
Pеlеkhаtyi, V.
Пелехатий, В. М.
Ключевые слова: essential amino acids
незамінні амінокислоти
ecological and adaptive properties
еколого-адаптивні властивості
bioecological potential
біоекологічний потенціал
grain quality
якість зерна
Дата публикации: 2022
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Bioecological features, biochemical and physicochemical parameters of grain of new genotypes / T. Moskalets, V. Moskalets, Yu. Barat [et al.] // Scientific Horizons. – 2022. – Vol. 25, No. 9. – P. 41–52.
Аннотация: The presented study allowed for better coverage of the features of new varieties of soft winter wheat and winter triticale, demonstrating the bioecological potential of their crops and the biochemical and physico chemical parameters of grain, which is a relevant matter. This paper presents the results of selection work on winter triticale, highlights the parameters of productivity, the biochemical composition of grain of the new Myronosets variety. The purpose of this study was to create new genotypes of winter triticale and soft winter wheat and investigate them in terms of bioecological potential and biochemical, physico-chemical parameters of grain. The study involved biometric, physico-chemical, biochemical, and mathematical research methods. The Myronosets variety has a high grain yield (6.8–7.2 t/ha), a high protein content (≥14.2%) and a composition of essential amino acids, which confirms its nutritional and consumer value. It is recommended to use flour from this variety to produce functional bakery products. For the first time, it was found that Myronosets triticale variety is superior (4919 mg/100 g DM) to Ariivka wheat variety (3977 mg/100 g DM) and Borotba rye variety (3241 mg/100 g DM) in total amino acid content. It was found that triticale grain is inferior to wheat grain in terms of tryptophan and isoleucine content. Rye is inferior to wheat grain in all essential amino acids except leucine, and to triticale – in all amino acids except tryptophan. The most represented amino acids in triticale grain were as follows: leucine (1442 mg/100 g), valine (733 mg/100 g), phenylalanine (720 mg/100 g) and isoleucine (510 mg/100 g), in rye – leucine (1343 mg/100 g), valine (481 mg/100 g) and phenylalanine (396 mg/100 g). Further broad targeted introduction of the new variety in agroecosystems will increase the volume of grain of valuable both animal feed and to produce functional bakery products.
Представленні дослідження дозволили більше розкрити особливості нових сортів пшениці м'якої озимої та тритикале озимого, демонструючи біоекологічний потенціал їх посівів та біохімічні та фізико-хімічні показники зерна, що має актуальний характер. У статті надані результати з селекційної роботи тритикале озимого, висвітлено параметри продуктивності, біохімічний склад зерна нового сорту Мироносець. Метою досліджень було створити нові генотипи тритикале озимого і пшениці м'якої озимої та вивчити їх за біоекологічним потенціалом та біохімічними та фізико-хімічними показниками зерна. В роботі використані біометричні, фізико-хімічні, біохімічні та математичні методи досліджень. Сорт Мироносець має високу урожайність зерна (6,8–7,2 т/га), високий вміст білку (≥14.2%) і склад незамінних амінокислот, що підтверджує його харчову та споживчу цінність, з борошна якого доцільно виpобляти функціональні хлібобулочні вироби. Вперше визначено, що сорт тритикале Мироносець за вістом загальних амінокислот переважає (4919 mg/100 g DM) пшеницею сорту Аріївка (3977 mg/100 g DM) і жито сорт Боротьбу (3241 mg/100 g DM). Встановлено, що зерно тритикале поступається зерну пшениці за вмістом триптофану і ізолейцину. Жито поступається зерну пшениці за усіма незамінимими амінокислотами окрім лейцину, а перед тритикале усіма амінокислотами, окрім триптофану. Найбільше представленими амінокислотами в зерні тритикале були: Лейцин (1442 мг/100 г), Валін (733 мг/100 г), Фенілаланін (720 мг/100 г) і Ізолейцин (510 мг/100 г), у жита – Лейцин (1343 мг/100 г), Валін (481 мг/100 г) і Фенілаланін (396 мг/100 г). Подальша широка адресна інтродукція нового сорту в агроекосистемах дозволить збільшити обсяги зерна цінного як корму для тварин, так і для виготовлення функціональних хлібобулочних виробів.
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/13568
ISSN: 2663-2144
Располагается в коллекциях:2022, т. 25, № 09

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
SH_2022_25_9_41-52.pdf1,24 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет