Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Вісник ЖНАЕУ >
Архів >
2014, № 2 (42), т. 1 >
Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/2697
|
Название: | Енергетика органічної речовини ґрунту – основа стійкості його функціонування як відкритої екосистеми |
Другие названия: | The energy of soil organic matter as the basis of its functioning stability as an open ecosystem |
Авторы: | Надточій, П. П. Nadtochiy, P. |
Ключевые слова: | енергія energy органічна речовина organic matter стійкість sustainability рівновага balance екосистема ґрунту soil ecosystem |
Дата публикации: | 2014 |
Издатель: | Житомирський національний агроекологічний університет |
Библиографическое описание: | Надточій П. П. Енергетика органічної речовини ґрунту – основа стійкості його функціонування як відкритої екосистеми / П. П. Надточій // Вісник ЖНАЕУ. – 2014. – № 2 (42), т. 1. – С. 21–37. |
Аннотация: | Узагальнені результати вивчення кількісного складу енергії органічної речовини, що утворилася у процесі фотосинтезу в природних і агроценозах, а також у гумусі, і можливості використання цих результатів для характеристики стійкості функціонування ґрунтових екосистем. Наведені формули розрахунку енергії, зосередженої в рослинних рештках та у складі гумусу. З'ясована сутність ентропії в екосистемі ґрунту. Показано, що збільшення ентропії внаслідок проходження різних процесів у ґрунті, який знаходиться у сільськогосподарському використанні, компенсується надходженням «вільної» енергії, зосередженої в рослинних органічних рештках і органічних добривах. Обґрунтоване застосування системного підходу, в основі якого домінуватимуть положення термодинаміки у поєднанні з моделюванням ґрунтово-екологічних систем, як перспективного напрямку досліджень в агроекології і ґрунтознавстві. |
Описание: | The paper summarizes the results of studying the quantitative composition of organic matter energy produced in the process of photosynthesis in natural cenosis and agrocenosis an well as in humus. It presents the possibilities of using these results for characterizing the sustainability of soil ecosystems. The formulas for calculating the energy which is concentrated in plant residues and humus has been derived. It is shown that the increase of entropia caused by different processes in the soil of agricultural use is compensated by the intake of “free” energy concentrated in organic plant residues and organic fertilizers. The authors substantiate the application of the systems approach based on the domination of thermodynamics laws in combination with the soil and ecosystem stimulation as a promising direction of research in agroecology and soil study. |
URI: | http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/2697 |
Располагается в коллекциях: | 2014, № 2 (42), т. 1
|
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.
|