Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Вісник ЖНАЕУ >
Архів >
2014, № 1-2 (43), т. 2 >
Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/2735
|
Название: | Methodological approaches to the pricing in the raw milk market |
Другие названия: | Методичні підходи до ціноутворення на ринку сирого молока |
Авторы: | Cherkasov, А. Черкасов, А. А. |
Ключевые слова: | prices ціни pricing mechanism механізм ціноутворення methods of pricing методи ціноутворення milk market ринок молока |
Дата публикации: | 2014 |
Издатель: | Житомирський національний агроекологічний університет |
Библиографическое описание: | Cherkasov А. Methodological approaches to the pricing in the raw milk market / А. Cherkasov // Вісник ЖНАЕУ. – 2014. – № 1/2 (43), т. 2. – С. 32–39. |
Аннотация: | This article provides methodological approaches to the pricing mechanism in the market of raw milk. It also provides the structure of the market and participants’ role In pricing. The author proposes his own interpretation of the notion "market of raw milk". In terms of the theory of competition it is proved that the market of milk is considered to be a market of monopolistic competition with a characteristic proximity to monopsony. The article determines a role of pricing mechanism as one of the most important type of inter-sectoral interaction between subjects of the market and specifies methodical approaches to pricing process implementation. The technology of formation of raw milk price consisting of seven successive stages are developed and presented schematically herein. The article also provides the way of profit distribution among the members of the market by determining the rate of profit and expenses for each participant. |
Описание: | Визначено методичні підходи до механізму ціноутворення на ринку сирого молока. Встановлено структуру ринку, роль його учасників у процесі ціноутворення. Запропоновано авторське твердження поняття «ринок сирого молока». З точки зору теорії конкуренції обґрунтовано, що ринок молока належить до типу ринків із монополістичною конкуренцією, характерною наближеністю до монопсонії. Визначено роль механізму ціноутворення як одного з найважливіших видів міжгалузевої взаємодії між суб`єктами ринку, уточнено методичні підходи для реалізації процесу ціноутворення. Розроблено та схематично представлено технологію формування ціни на сире молоко, яка складається із семи послідовних етапів. Встановлено спосіб розподілу доходів серед суб'єктів ринку шляхом визначення норми прибутку і витрат для кожного учасника. |
URI: | http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/2735 |
Располагается в коллекциях: | 2014, № 1-2 (43), т. 2
|
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.
|