DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Інститути, факультети та підрозділи університету >
Факультети >
Лісового господарства та екології >
Кафедра екології >
Статті >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/3086

Название: Антимікробна активність етанольного екстракту Satureja hortensis L. проти патогенних штамів мікроорганізмів
Другие названия: Antimicrobial activity of ethanol extract of Satureja hortensis L. towards pathogenic microbial strains
Авторы: Котюк, Л. А.
Kotyuk, L.
Ключевые слова: етанольний екстракт
ethanol extract
мінімальна бактеріостатична концентрація
minimal bacteriostatic concentration
мінімальна бактерицидна концентрація
minimal bactericidal concentration
Satureja hortensis
Дата публикации: 2014
Издатель: Мелітопольський державний педагогічний університет імені Б. Хмельницького; Люкс
Библиографическое описание: Котюк Л. А. Антимікробна активність етанольного екстракту Satureja hortensis L. проти патогенних штамів мікроорганізмів / Л. А. Котюк // Біологічний вісник МДПУ ім. Б. Хмельницького. – 2014. – № 3. – С. 109–124.
Аннотация: У статті наведено відомості про компонентний склад ефірної олії Satureja hortensis, культивованої в умовах Житомирського Полісся. У ефірній олії чаберу садового було ідентифіковано 19 компонентів: карвакрол (89,07 %), γ-терпінен (3,53 %), α-туйон (1,7 %), камфора (1,48 %), терпінен-4-ол (0,91 %), β-бісаболен (0,56 %), β-каріофілен (0,45 %), біциклогермакрен (0,38 %), пара-цимен (0,34 %), 1,8-цинеол (0,33 %), транс-сабіненгідрат (0,25 %), 1-октен-3-ол (0,20 %), спатуленол (0,18 %), β-туйон (0,14 %), евгенол (0,11 %), геранілацетат (0,11 %), гумулен (0,09 %), α-терпінен (0,09 %), октанол-3 (0,07 %). Високий вміст карваркролу зумовлює антимікробні властивості чаберу садового. Досліджено біологічну активність 40 % етанольного екстракту Satureja hortensis, вирощеного в умовах Полісся України, щодо золотистого стафілокока (Staphylococcus aureus), кишкової палички (Escherichia coli), синьогнійної палички (Pseudomonas aeruginosaт) та кандіди біліючої (Candida albicans), які є патогенними стосовно інших організмів. Показано, що екстракт S. hortensis характеризувався антимікробною активністю, оскільки екcтраговані речовини у 32 рази підвищували показники мінімальної бактеріостатичної та у 16 - мінімальної бактерицидної концентрацій щодо S. aureus. Менш виражений ефект було відмічено щодо C. albicans. В даному випадку спостерігалось лише двократне підвищення показників MIC та MFC. По відношенню до E. coli компоненти екстракту чаберу садового посилювали удвічі бактеріостатичний і бактерицидний ефект 40 % етанолу, щодо P. aeruginosa антимікробного впливу відмічено не було. Відмічено перспективність подальшого детальнішого вивчення етанольних екстрактів трави чаберу садового з метою виготовлення антибактеріальних та антифунгальних рослинних препаратів.
Описание: The paper provides the information on the component composition of ethereal oil of Satureja hortensis cultivated in Zhytomyr Polissya. In the ethereal oil of summer savory, 19 components were identified: carvacrol (89,07%), γ-terpinene (3,53%), α-thujone (1,7%), camphora (1,48%), terpinen-4 ol 4 (0,91%), β-bisabolen (0,56%), β-caryophyllene (0,45%), bitsiklogermakren (0,38%) para-cymene (0,34%), 1,8-cineole (0,33%), trans-sabinengidrat (0.25%), 1-octen-3-ol (0.20%), spatulenol (0,18%), β-thujone (0,14%), eugenol (0,11%), geranylacetate (0,11%), humulene (0,09%), α-terpinene (0,09%), octanol-3 (0,07%). A high carvacrol content determines antimicrobial properties of summer savory. The antimicrobial activity of S. hortensis extract was studied in accordance with the common methodology of determining the sensitivity of microorganisms to antibacterial preparations. The aboveground part of plants harvested in the last ten-day period of August, in the flowering phase, was used in the experiments. The raw material was reduced to fragments of 1-1.5mm according to the requirements of pharmacopoeia. The extract of S. hortensis was obtained by the method of maceration in 40% ethyl alcohol at a ratio of 1:5 and the concentration of 200mg/ml. The availability of antimicrobial activity of extracted substances in the structure of the substances studied was determined by the way of comparison of their minimum inhibiting concentrations (MIC) and minimum bactericidal/fungicidal concentrations (MBC/MFC) with those in 40% ethyl alcohol. The paper investigates the biological activity of 40 % ethanol extract of Satureja hortensis herb grown under the conditions of Ukrainian Polissya as to golden staphylococcus (Staphylococcus aureus), coliform bacillus Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa and Candida albicans which are pathogenic in reference to other organisms. It has been shown that S. hortensis extract was characterized by antimicrobial activity since extracted substances increased 32 times the indices of minimum bacteriostatic concentration and 16 times those of minimum bactericidal concentration as to S. aureus. The less marked effect was registered concerning C. albicans. In this case twofold increase of MIC and MFC indices was only observed. In relation to E. coli the components of savory extract intensified two times the bacteriostatic and bacteriocidal effect of 40% ethanol. As to P. aerugionosa the antimicrobial effect was not registered. The paper draws attention to the prospects of the further more detailed study of ethanol extracts of summer savory with the aim of producing antibacterial and antifungal herbal preparations.
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/3086
ISSN: 2225-5486
Располагается в коллекциях:Статті

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
BVMDPU_2014_3_109-124.pdf1,6 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет