|
Institutional Repository of Polissia National University >
Інститути, факультети та підрозділи університету >
Факультети >
Економіки та менеджменту >
Кафедра економіки, підприємництва та туризму >
Статті >
Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/3150
|
Название: | Інноваційна складова зростання ефективності кормовиробництва |
Другие названия: | Innovative constituent of increase efficiency in forage production |
Авторы: | Павловська, Л. Д. Pavlovska, L. Дідківський, М. П. Didkivskiy, M. Грабчук, І. Ф. Grabchuk, I. |
Ключевые слова: | інноваційна складова кормовиробництва innovation component fodder показник ефективності інновацій performance indicator of innovation інноваційні кормові культури innovative feed crops сільськогосподарські підприємства agricultural enterprises |
Дата публикации: | 2013 |
Издатель: | Таврійський державний агротехнологічний університет; Люкс |
Библиографическое описание: | Павловська Л. Д. Інноваційна складова зростання ефективності кормовиробництва / Л. Д. Павловська, М. П. Дідківський, І. Ф. Грабчук // Зб. наук. пр. Таврійського держ. агротехнол. ун-ту. Сер. Екон. науки. – 2013. – № 4 (24). – С. 182–188. |
Аннотация: | Обґрунтовано доцільність застосування інноваційної складової кормовиробництва та визначено вплив на підвищення результативності галузі. Запропоновано методичний підхід до оцінки інтегрального показника ефективності інновацій, який визначається за економічною, екологічною і енергетичною ефективністю кормовиробництва. Доведено за лінійною моделлю залежності з врахуванням інновацій у галузь тенденцію підвищення рівня ефективності кормовиробництва за рахунок нових сортів кормових культур і кормосумішей, а також технологій їх вирощування. |
Описание: | With new guidelines to revive the livestock industry gets special priority scientific and practical search strategies of fodder production , the choice of directions , forms and methods of its implementation in order to improve efficiency. In terms of domestic fodder behind the member countries of the world economic community as a result of extensive , especially resource and pryrodozatratnoho and ekolohonebezpechnoho entities. This greatly affects the production process of high quality raw materials and food products and the formation of food security , which necessitates a focused and quickly jump to the provender milling progressive innovation and investment –type development.
As a result, the study found that the most active direction of the innovation process in forage production at present is the introduction of new varieties of fodder crops and kormosumishok . In view of this a study quantitative effects of key factors on forage production from 1 ha in VCA " Ruzhyn " Ruzhynske area and DG " Ryhalske "
Yemel'chins'kyy district, Zhytomyr region by the method of statistical dependence equations . Based on the values of the parameters , we conclude that all factors are an indicator of a strong and very stable relationship . The highest index value and the correlation coefficient of resistance is due to single- equation, which takes into account six factors - innovative varieties.
So promising area of scientific and technological progress should be considered fodder development and implementation vysokourozhaynyh varieties of forage crops and resource-saving and environmentally friendly technologies , the economic significance of which is that for the same cost for tillage, planting , maintenance and harvesting of crops , provided increase productivity of forage crops, forage quality , which will allow in the future to increase the production of forage and reduce the cost of crop and livestock production. |
URI: | http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/3150 |
ISSN: | 2220-8674 |
Располагается в коллекциях: | Статті
|
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.
|