|
Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Вісник ЖНАЕУ >
Архів >
2015, № 1 (47), т. 1 >
Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/3368
|
Название: | Радіологічна оцінка продукції лісу в межах північних районів Житомирської області |
Другие названия: | Radiological assessment of the forest production within the limits of the northern districts of the Zhytomyr oblast |
Авторы: | Полінкевич, В. А. Ponkiewicz, V. A. Катковський, А. В. Katkovsky, A. V. Саюк, О. А. Sayuk, O. |
Ключевые слова: | радіонукліди radionuclides активність activity щільність забруднення density of pollution макроміцети macromycetes |
Дата публикации: | 2015 |
Издатель: | Житомирський національний агроекологічний університет |
Библиографическое описание: | Полінкевич В. А. Радіологічна оцінка продукції лісу в межах північних районів Житомирської області / В. А. Полінкевич, А. В. Катковський, О. А. Саюк // Вісник ЖНАЕУ. – 2015. – № 1 (47), т. 1. – С. 19–27. |
Аннотация: | У статті розкриваються питання радіоекологічної ситуації щодо забрудненості продуктів харчування лісових фітоценозів радіоактивними елементами. Встановлено, що вміст радіонуклідів у відібраних зразках свіжих грибів перевищував допустимі рівні на 146 %. Зважаючи на те, що у добовому раціоні населення споживання грибів невелике, однак, через високий вміст радіонуклідів, вони займають вагому частку у формуванні дози внутрішнього опромінення людини. Головний внесок у радіоактивне
забруднення проаналізованої харчової продукції лісу зумовлював 137Cs, а гриби можуть бути біологічними індикаторами радіоактивно забрудненої території. У зв’язку з тим, що найближчим часом не слід очікувати на різке зменшення забрудненості «дарів лісу», зокрема грибів, орієнтуватися у забрудненні лісової продукції доцільно по 137Cs та 40K. |
Описание: | The article describes the radio-ecological situation of pollution of food products forest phytocenosis of radioactive elements. It is settled that the content of radionuclides in samples of mushrooms exceeded levels for 67.8 per cent which were permitted. Despite the fact that in the daily diet of the population, the consumption of mushrooms is small, however, due to the high content of radionuclides they occupy a significant part in the formation of internal exposure
dose of people. It is concluded that the main contribution to the radioactive contamination of food products in the analyzed forest predetermined 137Cs, but mushrooms can be biological indicators of radioactively polluted territory. Due to the fact that in the near future a sharp decrease of pollution of the forest should not be expected, to navigate the pollution of forest products appropriate for 137Cs and 40K. |
URI: | http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/3368 |
Располагается в коллекциях: | 2015, № 1 (47), т. 1
|
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.
|