DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Інститути, факультети та підрозділи університету >
Факультети >
Ветеринарної медицини >
Кафедра нормальної і патологічної морфології, гігієни та експертизи >
Статті >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/3496

Название: Безпека та якість молока і молочних продуктів у Житомирському регіоні
Другие названия: Safety and quality of milk and dairy products in Zhytomyr region
Авторы: Котелевич, В. А.
Kotelevich, V.
Згозінська, О. А.
Zgozynska, О.
Макаренко, В. О.
Makarenko, V.
Ключевые слова: молоко
milk
безпека та якість
safety and quality
антибіотики
antibiotics
інгібуючі речовини
inhibitory substances
бактеріальне обсіменіння
bacterial contamination
Дата публикации: 2015
Издатель: Дніпропетровський державний аграрно-економічний університет; Науково-дослідний центр біобезпеки та екологічного контролю ресурсів АПК
Библиографическое описание: Котелевич В. А. Безпека та якість молока і молочних продуктів у Житомирському регіоні / В. А. Котелевич, О. А. Згозінська, В. О. Макаренко // Науково-технічний бюлетень Науково-дослідного центру біобезпеки та екологічного контролю ресурсів АПК. – 2015. – Т. 3, № 3. – С. 83–87.
Аннотация: Проведено моніторинг показників безпеки молока і молочних продуктів, що надходили на дослідження в Житомирську регіональну державну лабораторію ветеринарної медицини та районні державні лабораторії ветеринарної медицини впродовж 2012-2014 років. Встановлено, що основними причинами вибраковки молока і молочних виробів були незадовільні органолептичні та радіометричні показники, механічне і бактеріальне забруднення, фальсифікація, домішки молока від хворих на субклінічні мастити тварин, невідповідність за вмістом жиру, рівню кислотності, порушення термінів реалізації. Усі досліджені зразки були безпечними щодо вмісту хлорамфеніколу, сульфаметазину, нітрофуранів, стрептоміцину та тетрацикліну.
Описание: The current ecological situation, condition of health and nourishment of Ukrainian citizens are estimated by leading scientists as factors of national security. In this situation, improving safety and quality of food is one of the most important and priority tasks of the state. The aim of our research was to monitor the safety parameters of milk and milk products that were coming for examination in the Zhytomyr Regional State Laboratory of Veterinary Medicine and Regional Veterinary Laboratory during 2012-2014 years. By examining accounting documentation veterinary laboratories in 2012-2014, revealed that 389,099 dairy tests were conducted. 20.78 tons of milk and dairy products are not authorized for sale, including 10.83 tons of milk and milk products which have been recycled, the rest – 9.95 tonnes were neutralized. The reasons for the slaughter of milk and milk products were: unsatisfactory organoleptic and radiometric parameters; mechanical and bacterial pollution; falsification; impurity of milk from animals with subclinical mastitis; difference in the contents of fat, acidity level; violated the terms of the sale. The data indicate the low sanitary status of milking equipment and sanitary level of culture on farms in the aforementioned areas of Zhytomyr region. That fact leads to the contamination of milk with harmful substances and microorganisms. Results ELISA studies conducted by the Department of veterinary and sanitary examination Zhytomyr` s Regional State Laboratory of Veterinary Medicine (2012-2014 years) on the content of residues of veterinary drugs and other contaminants (chloramphenicol, sulfamethazine, nitro-furan, streptomycin and tetracycline) in milk and dairy products produced in Zhytomyr region, indicate that milk and dry dairy products are safe, because there was no single positive sample among 521 ones which were studied. Taking into consideration the foregoing, it is necessary to: • Reinforce the specialists` work to improve veterinary control of milk and dairy products in the markets of the region and to inform population about their safety. • Strengthen the veterinary and sanitary control while receiving milk on the farm and while procuring milk in the private sector. • Ensure the development, implementation and accomplishment of the requirements of HACCPplans for obtaining high quality milk from the farm to the table by specialists of veterinary science of Zhytomyr regional state laboratory of veterinary medicine.
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/3496
ISSN: 2409-9023
Располагается в коллекциях:Статті

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Ntb_NDCBEKR_2015_3_3_83-88.pdf184,99 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет