Institutional Repository of Polissia National University >
Інститути, факультети та підрозділи університету >
Факультети >
Лісового господарства та екології >
---Кафедра охорони довкілля та збалансованого природокористування >
Статті >
Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/4358
|
Название: | Determination of acid-base buffer capacity of soils |
Другие названия: | Визначення кислотно-лужної буферної місткості грунтів |
Авторы: | Nadtochii, P. Надточій, П. П. |
Ключевые слова: | buffering properties of soils буферна здатність ґрунту soil acid-base buffer кислотно-основна буферність Arrenius method метод Арреніуса antropogenic pressure on soils антропогенний вплив на ґрунти |
Дата публикации: | 1993 |
Издатель: | Scripta Technica, Inc. |
Библиографическое описание: | Nadtochii P. Determination of acid-base buffer capacity of soils / P. Nadtochii // Eurasian soil science. – 1993. – № 25 (6). – P. 30–38. |
Аннотация: | The buffer capacity and the neutralization index are suggested as objective quantitative parameters of acid base soil buffering. They are estimated from buffer curves determined by the Arrhenius method with the maximum addition to a suspension of 12.5 meq of acid and alkali per 100 g of soil. A scale for evaluation of soil buffer capacity is proposed. The buffering properties of soils of different genesis have been determined. На основі кривих буферності, отриманих за методом Арреніуса при максимальному введенні у суспензію 12,5 м-екв кислоти та лугу на 100 г ґрунту, кислотно-основну буферність пропонується діагностувати за об’єктивно-кількісними параметрами – ступенем буферної здатності та показником нейтралізації. Запропонована шкала оцінки буферності. Наведені буферні властивості різних за генезисом ґрунтів. |
URI: | http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/4358 |
ISSN: | 1064-2293 |
Располагается в коллекциях: | Статті
|
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.
|