DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Інститути, факультети та підрозділи університету >
Факультети >
Технологічний >
Кафедра технологій виробництва, переробки та якості продукції тваринництва >
Статті >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/5057

Название: Перетравність сухої речовини пасовищної трави в рубці м'ясної худоби
Другие названия: Переваримость сухого вещества пастбищной травы в рубце мясного скота
The digestibility of dry matter pasture grass in the rumen of beef cattle
Авторы: Славов, В. П.
Slavov, V.
Квачов, І. І.
Квачов, И. И.
Kvachov, І.
Забережний, І. І.
Забережний, И. И.
Zaberezhnyi, І.
Кривий, М. М.
Кривой, М. Н.
Kryvyi, М.
Малярчук, П. М.
Malyarchuk, P.
Ключевые слова: перетравність
переваримость
digestibility
суха речовина
сухое вещество
dry matter
пасовищна трава
пастбищная трава
gramma
Дата публикации: 2002
Издатель: Паралель
Библиографическое описание: Перетравність сухої речовини пасовищної трави в рубці м'ясної худоби / В. П. Славов, І. І. Квачов, І. І. Забережний [та ін.] // Тваринництво України. – 2002. – № 7. – С. 28–29.
Аннотация: Суха речовина пасовищної трави різних типів угідь перетравлюється в рубці з різною інтенсивністю. Найінтенсивніше вона перетравлюється за перші 6 год. Ці показники зумовлені характером використання травостою пасовищ за вегетаційний період. Інтенсивність перетравності пасовищної трави у різні цикли стравлювання, а саме – отавності, погоджується з даними онтогенетичного розвитку, зміною структури наземних органів і хімічного складу травостою. Корм дорослих жуйних тварин має переважно рослинне походження. Подрібнений і зволожений слиною він потрапляє в перший відділ складного шлунку жуйних - рубець, де завдяки наявності мікроорганізмів відбувається його перетравлення. Маючи близько 60% загального об’єму шлунково-кишкового тракту (ШКТ), рубець вміщує 85–90% всієї кормової маси, що знаходиться в ШКТ. Через 30–70 хв. після поїдання корму починається відригування його в ротову порожнину для повторного пережовування. Слід зауважити, що в ній проходить часткове пережовування корму і змочування його слиною. Кількість виділеної слини залежить від складу раціону, а в середньому її у великої рогатої худоби виділяється до 180 л, у овець – до 6–13.
Сухое вещество пастбищной травы различных типов угодий переваривается в рубке с разной интенсивностью. Наиболее интенсивно она переваривается за первые 6 ч. эти показатели обусловленные характером использования травостоя пастбищ за вегетационный период. Интенсивность переваривания пастбищной травы в разные циклы стравливания, а именно – отавности, соглашается с данными онтогенетического развития, изменением структуры наземных органов и химического состава травостоя. Корм взрослых жвачных животных имеет преимущественно растительное происхождение. Измельченный и увлажненный слюной он попадает в первый отдел сложного желудка жвачных – рубец, где благодаря наличию микроорганизмов происходит его переваривание. Имея около 60% общего объема желудочно-кишечного тракта (ЖКТ), рубец содержит 85–90% всей кормовой массы, находящейся в ЖКТ. Через 30–70 мин. после поедания корма начинается отрыжка его в ротовую полость для повторного пережевывания. Следует заметить, что в ней проходит частичное пережевывание корма и смачивание его слюной. Количество выделяемой слюны зависит от состава рациона, а в среднем ее у крупного рогатого скота выделяется до 180 л, у овец – до 6–13.
he dry matter grass pasture lands for various types digested in the rumen of varying intensity. Most intensive it is digested in the first 6 hours. These figures due to the nature of the use of grass pasture during the growing season. The intensity pasture grass digestibility in different cycles stravlyuvannya – namely otavnosti agrees with the data of ontogenetic development, the restructuring of land and the chemical composition of vegetation.
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/5057
ISSN: 0321-1525
Располагается в коллекциях:Статті

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
TU_2002_7_28-29.pdf86,58 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет