|
Institutional Repository of Polissia National University >
Інститути, факультети та підрозділи університету >
Факультети >
Технологічний >
Кафедра технологій виробництва, переробки та якості продукції тваринництва >
Статті >
Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/5057
|
Название: | Перетравність сухої речовини пасовищної трави в рубці м'ясної худоби |
Другие названия: | Переваримость сухого вещества пастбищной травы в рубце мясного скота The digestibility of dry matter pasture grass in the rumen of beef cattle |
Авторы: | Славов, В. П. Slavov, V. Квачов, І. І. Квачов, И. И. Kvachov, І. Забережний, І. І. Забережний, И. И. Zaberezhnyi, І. Кривий, М. М. Кривой, М. Н. Kryvyi, М. Малярчук, П. М. Malyarchuk, P. |
Ключевые слова: | перетравність переваримость digestibility суха речовина сухое вещество dry matter пасовищна трава пастбищная трава gramma |
Дата публикации: | 2002 |
Издатель: | Паралель |
Библиографическое описание: | Перетравність сухої речовини пасовищної трави в рубці м'ясної худоби / В. П. Славов, І. І. Квачов, І. І. Забережний [та ін.] // Тваринництво України. – 2002. – № 7. – С. 28–29. |
Аннотация: | Суха речовина пасовищної трави різних типів угідь перетравлюється в рубці з різною інтенсивністю. Найінтенсивніше вона перетравлюється за перші 6 год. Ці показники
зумовлені характером використання травостою пасовищ за вегетаційний період. Інтенсивність перетравності пасовищної трави у різні цикли стравлювання, а саме – отавності, погоджується з даними онтогенетичного розвитку, зміною структури наземних органів і хімічного складу травостою.
Корм дорослих жуйних тварин має переважно рослинне походження. Подрібнений і зволожений слиною він потрапляє в перший відділ складного шлунку жуйних - рубець, де завдяки наявності мікроорганізмів відбувається його перетравлення. Маючи близько 60% загального об’єму шлунково-кишкового тракту (ШКТ), рубець вміщує 85–90% всієї кормової маси, що знаходиться в ШКТ. Через 30–70 хв. після поїдання корму починається відригування його в ротову порожнину для повторного пережовування. Слід зауважити, що в ній проходить часткове пережовування корму і змочування його слиною. Кількість виділеної слини залежить від складу раціону, а в середньому її у великої рогатої худоби виділяється до 180 л, у овець – до 6–13. Сухое вещество пастбищной травы различных типов угодий переваривается в рубке с разной интенсивностью. Наиболее интенсивно она переваривается за первые 6 ч. эти показатели
обусловленные характером использования травостоя пастбищ за вегетационный период. Интенсивность переваривания пастбищной травы в разные циклы стравливания, а именно – отавности, соглашается с данными онтогенетического развития, изменением структуры наземных органов и химического состава травостоя.
Корм взрослых жвачных животных имеет преимущественно растительное происхождение. Измельченный и увлажненный слюной он попадает в первый отдел сложного желудка жвачных – рубец, где благодаря наличию микроорганизмов происходит его переваривание. Имея около 60% общего объема желудочно-кишечного тракта (ЖКТ), рубец содержит 85–90% всей кормовой массы, находящейся в ЖКТ. Через 30–70 мин. после поедания корма начинается отрыжка его в ротовую полость для повторного пережевывания. Следует заметить, что в ней проходит частичное пережевывание корма и смачивание его слюной. Количество выделяемой слюны зависит от состава рациона, а в среднем ее у крупного рогатого скота выделяется до 180 л, у овец – до 6–13. he dry matter grass pasture lands for various types digested in the rumen of varying intensity. Most intensive it is digested in the first 6 hours. These figures
due to the nature of the use of grass pasture during the growing season. The intensity pasture grass digestibility in different cycles stravlyuvannya – namely otavnosti agrees with the data of ontogenetic development, the restructuring of land and the chemical composition of vegetation. |
URI: | http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/5057 |
ISSN: | 0321-1525 |
Располагается в коллекциях: | Статті
|
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.
|