DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Інститути, факультети та підрозділи університету >
Факультети >
Технологічний >
Кафедра годівлі, розведення тварин та збереження біорізноманіття >
Матеріали конференцій >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/6137

Название: Радіоекологічна оцінка продуктів бджільництва, отриманих в умовах Житомирського Полісся
Другие названия: Радиоэкологическая оценка продуктов пчеловодства, полученных в условиях Житомирского Полесья
Radio-ecological assessment of bee products, obtained under conditions of Zhytomyr Polissya
Авторы: Кривий, М. М.
Кривой, М. Н.
Kryvyi, М. М.
Вербельчук, С. П.
Verbelchuk, S.
Лісогурська, Д. В.
Лисогурская, Д. В.
Lisogurska, D.
Лісогурська, О. В.
Лисогурская, О. В.
Lisogurska, О.
Ключевые слова: мед
honey
квітковий пилок
цветочная пыльца
pollen
продукти бджільництва
продукты пчеловодства
bee products
радіоактивне забруднення
радиоактивное загрязнение
radioactive contamination
Дата публикации: 2015
Издатель: Житомирський національний агроекологічний університет
Библиографическое описание: Радіоекологічна оцінка продуктів бджільництва, отриманих в умовах Житомирського Полісся / М. М. Кривий, С. П. Вербельчук, Д. В. Лісогурська, О. В. Лісогурська // Аграрна наука, освіта, виробництво: європейський досвід для України : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф., 17–18 листоп. 2015 р. – Житомир : ЖНАЕУ, 2015. – С. 367–369.
Аннотация: Радіологічні дослідження меду та обніжжя, які отримують на території Житомирського Полісся зі щільністю забруднення ґрунту 137Cs в межах 37–185 кБк/м2, показують, що ці продукти, отримані на культурних угіддях, містять у 2–3 рази менше даного радіонукліда, ніж на природних. Характер радіоактивного забруднення території внаслідок аварії на ЧАЕС свідчить про те, що строки природної та штучної дезактивації будуть тривати десятиліттями, а в деяких регіонах, можливо, й століттями. І в цих умовах необхідно буде здійснювати сільськогосподарське виробництво, в тому числі і бджільництво. На глибоке переконання фахівців лише регулярні і тривалі радіоекологічні дослідження дозволять своєчасно розробляти рекомендації щодо використання сільськогосподарської продукції, виробленої у зоні радіоактивного забруднення, з максимальною безпекою для населення. Такі дослідження особливо актуальні у бджільництві, оскільки до апіпродуктів ставляться високі вимоги як до продуктів спеціального призначення, які використовуються для дитячого, дієтичного і лікувально-профілактичного харчування.
Радиологические исследования меда и обножки, которые получают на территории Житомирского Полесья с плотностью загрязнения почвы 137Cs в пределах 37–185 кБк/м2, показывают, что эти продукты, полученные на культурных угодьях, содержат в 2–3 раза меньше данного радионуклида, чем на естественных.
Radiological researches of honey and farina, obtained on the territory of Zhytomyr Polissia Region with density of soil pollution of 137Cs varies in 37–185 kBq/m2, show that these products received on production lands have two-three times less of this radionuclide, rather than on natural.
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/6137
Располагается в коллекциях:Матеріали конференцій

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
MKZNAU_2015_367-369.pdf247,51 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет