|
Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Вісник ЖНАЕУ >
Архів >
2016, № 1 (54), т. 2 >
Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/7019
|
Название: | Еколого-економічні аспекти сільськогосподарського виробництва |
Другие названия: | Environmental and economic aspects of agricultural production Эколого-экономические аспекты сельскохозяйственного производства |
Авторы: | Данкевич, Є. М. Dankevych, Ye. Данкевич, Е. М. |
Ключевые слова: | екологія ecology экология сільське господарство agriculture сельское хозяйство конкурентоспроможність competitiveness конкурентоспособность природокористування environmental management природопользование екологічна ефективність environmental efficiency экологическая эффективность монокультура monoculture |
Дата публикации: | 2016 |
Издатель: | Житомирський національний агроекологічний університет |
Библиографическое описание: | Данкевич Є. М. Еколого-економічні аспекти сільськогосподарського виробництва / Є. М. Данкевич // Вісник ЖНАЕУ. – 2016. – № 1 (54), т. 2. – С. 245–255. |
Аннотация: | Доведено, що стрімке зростання потреб суспільства спонукає до інтенсифікації виробничої діяльності, зокрема сільськогосподарської, що досить часто супроводжується погіршенням екологічного стану природних ресурсів, залучених в аграрне виробництво, зниженням родючості ґрунтів та якості продукції, посиленням екодеструктивного впливу на довкілля. Встановлено, що внаслідок нераціонального й науково необґрунтованого ведення сільськогосподарського виробництва в умовах Полісся України збільшується деструктивний вплив на природне середовище. Досліджено особливості діяльності інтегрованих сільськогосподарських підприємств регіону та визначено перспективи їх подальшого розвитку. Обґрунтовано необхідність пошуку альтернативних векторів збереження родючості ґрунту та поповнення його поживними елементами за рахунок удосконалення виробничої структури з урахуванням спеціалізації сільськогосподарських підприємств, насичення сівозмін бобовими і зернобобовими високобілковими культурами, поліпшення системи удобрення за рахунок сидератів, запровадження органічного виробництва. In this article we have shown that the rapid growth of the needs of society leads to the intensification of industrial activity, including agriculture, which is often accompanied by a deterioration of the ecological state of natural resources involved in agricultural production, declining soil fertility and product quality, increased ekodestruktyvnoho environmental impact. In this article we found that as a result of irrational and scientifically unjustified undertaking agricultural production in Ukraine increased woodlands destructive impact on the environment. We set environmental performance of farms studied region and prospects for their further development. In this article we have proved the need to find alternative vectors preserve the fertility of the soil and replenish its nutrients by improving the production structure based specialization of farms, crop rotation saturation of high-protein legumes and leguminous plants, improving fertilization through green manure, introducing organic production. Доказано, что стремительный рост потребностей общества побуждает к интенсификации производственной деятельности, в том числе сельскохозяйственной, что достаточно часто сопровождается ухудшением экологического состояния природных ресурсов, привлеченных в аграрное производство, снижением плодородия почв и качества продукции, усилением экодеструктивного влияния на окружающую среду. Установлено, что в результате нерационального и научно необоснованного ведения сельскохозяйственного производства в условиях Полесья Украины увеличивается деструктивное влияние на природную среду. Определено экологическую эффективность деятельности сельскохозяйственных предприятий исследуемого региона и перспективы их дальнейшего развития. Обоснована необходимость поиска альтернативных векторов сохранения плодородия почвы и пополнения ее питательными элементами за счет совершенствования производственной структуры с учетом специализации сельскохозяйственных предприятий, насыщения севооборотов бобовыми и зернобобовыми высокобелковыми культурами, улучшения системы удобрения за счет сидератов, внедрения органического производства. |
URI: | http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/7019 |
Располагается в коллекциях: | 2016, № 1 (54), т. 2
|
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.
|