|
Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Вісник ЖНАЕУ >
Архів >
2016, № 2 (57), т. 2 >
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/7715
|
Название: | Моделювання структури посівних площ аграрних підприємств під час розробки проектів землеустрою у контексті збереження органічної речовини грунтів |
Другие названия: | Моделирование структуры посевных площадей аграрных предприятий в ходе разработки проектов землеустройства в контексте сохранения органического вещества почв Modelling of the cultivation areas structure of agricultural enterprises during the development of land management projects in the context of soil’s organic matter preservation |
Авторы: | Трофименко, Н. В. Trofimenko, N. Трофименко, П. І. Трофименко, П. И. Trofimenko, P. Карась, І. Ф. Карась, И. Ф. Karas, I. Зубова, О. В. Зубова, Е. В. Zubova, O. |
Ключевые слова: | проект землеустрою проект землеустройства land management project оптимізація оптимизация optimization структура посівних площ структура посевных площадей crop pattern ефективність эффективность efficiency раціональне використання земель рациональное использование земель rational use of land органічна речовина ґрунтів органическое вещество почв soil organic matter |
Issue Date: | 2016 |
Издатель: | Житомирський національний агроекологічний університет |
Библиографическое описание: | Моделювання структури посівних площ аграрних підприємств під час розробки проектів землеустрою у контексті збереження органічної речовини грунтів / Н. В. Трофименко, П. І. Трофименко, І. Ф. Карась, О. В. Зубова // Вісник ЖНАЕУ. – 2016. – № 2 (57), т. 2. – С. 190–201. |
Аннотация: | Обґрунтовано алгоритм моделювання структури посівних площ аграрних підприємств Полісся України на прикладі ФГ «Нива Полісся» Хорошівського району Житомирської області. Доведено, що під час розробки та впровадження проектів землеустрою з метою еколого-економічного обґрунтування сівозмін, необхідно враховувати баланс органічної речовини ґрунтів орних земель. Результати обрахунків балансу гумусу у фермерському господарстві у розрахунку на 1 га сівозмінної площі свідчать про значний рівень мінералізації органічної речовини у ґрунтах підприємства, який після оптимізації набув позитивних характеристик. За результатами моделювання вартість валової продукції господарства у розрахунку на 1 га ріллі збільшилася з 3249 до 3572 грн. Обоснован алгоритм моделирования структуры посевных площадей аграрных предприятий Полесья Украины на примере ФХ «Нива Полесье» Хорошевского района Житомирской области. Доказано, что при разработке и реализации проектов землеустройства с целью эколого-экономического обоснования севооборотов, необходимо учитывать баланс органического вещества в почвах почв пахотных земель. Результаты вычислений баланса гумуса в фермерском хозяйстве в расчете на 1 га севооборотной площади свидетельствуют о значительном уровне минерализации органического вещества почв предприятия, который после оптимизации приобрел положительные характеристики. По результатам моделирования стоимость валовой продукции хозяйства в расчете на 1 га пашни увеличилась с з 3249 до 3572 грн. On the example of «Niva Polissya» Horoshevskyy district of Zhytomyr region is justified the algorithm of the structure of agricultural enterprises areas modeling of Ukrainian Polissya. It is proved that during the land management project development and implementation for the purpose of environmental and economic assessment of crop rotation the balance of soil organic matter of arable land must be taking into account. The results of humus balance calculations in the farm per 1 ha of crop rotation area indicate a significant level of soil organic matter mineralization of the enterprise, which became positive after optimization. From the modeling the gross output value of farming per 1 ha of arable land increased from 3249 to 3572 UAN. |
URI: | http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/7715 |
ISSN: | 2518-7279 |
Appears in Collections: | 2016, № 2 (57), т. 2
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|