Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Вісник ЖНАЕУ >
Архів >
2017, № 2 (61), т. 1 >
Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/8803
|
Название: | Створення крупноплідних карликових форм соняшнику кондитерського напряму використання |
Другие названия: | Creation of large carolic forms of sunflower confectionery of use Создание крупноплодных карликовых форм кондитерского подсолнечника |
Авторы: | Ракул, І. О. Rakul, I. Ракул, И. А. Рябовол, Л. О. Ryabovol, L. |
Ключевые слова: | соняшник кондитерський confectionery sunflower подсолнечник кондитерский вихідний матеріал source material исходный материал крупноплідність large fruit крупноплодность донор donor карликовість dwarfism карликовость |
Дата публикации: | 2017 |
Издатель: | Житомирський національний агроекологічний університет |
Библиографическое описание: | Ракул І. О. Створення крупноплідних карликових форм соняшнику кондитерського напряму використання / І. О. Ракул, Л. О. Рябовол // Вісник ЖНАЕУ. – 2017. – № 2 (61), т. 1. – С. 68–71. |
Аннотация: | Індустріальна технологія виробництва соняшнику нероздільно пов’язана з розвитком селекції і поліпшенням організації насінництва. Господарства необхідно забезпечити насінням високопродуктивних гібридів з високою схожістю для використання у виробництві ранньостиглих короткостеблових гібридів, що забезпечать сталі і високі врожаї. Питання впливу висоти рослин соняшнику на їх урожайність стає дедалі актуальнішим у виробництві сільськогосподарської продукції.
Статтю присвячено створенню короткостеблових форм соняшнику кондитерського напряму використання.
У процесі досліджень встановлено, що карликовість має напівдомінантний характер успадкування. Серед створених низькорослих зразків кращою за низкою показників була форма 1317. Отримані матеріали можна використовувати як вихідний матеріал для виділення закріплювачів стерильності та створення короткостеблових високопродуктивних гібридів соняшнику. The industrial technology of sunflower production is inextricably linked with the development of breeding and the improvement of the organization of seed production. Facilities need to provide seeds of high-yield hybrids with a high similarity, use in production of early-cut short-stem hybrids, which will provide steel and high yields. Questions about the effect of sunflower plant height on their yields are becoming more and more relevant in the production of agricultural products. The article is devoted to the creation of short-stemmed forms of sunflower confectionery use.
In the course of research, it has been established that dwarfism has a semi-dominant character of inheritance. Among the developed low-growing samples, the 1317 form was the best on a number of indicators. The obtained materials can be used as a starting material for the allocation of sterility and the creation of short-stem high-yield hybrids of sunflower. Индустриальная технология производства подсолнечника неразрывно связана с развитием селекции и улучшением организации семеноводства. Хозяйства необходимо обеспечить семенами высокопродуктивных гибридов с высокой всхожестью, использовать в производстве раннеспелые короткостебельные гибриды, которые обеспечат стабильные и высокие урожаи. Вопрос влияния высоты растений подсолнечника на их урожайность становится все более актуальным в производстве сельскохозяйственной продукции.
Статья посвящена созданию короткостебельных форм подсолнечника кондитерского направления использования. В процессе исследований установлено, что карликовость имеет полудоминантный характер наследования. Среди созданных низкорослых образцов лучшей по ряду показателей была форма 1317. Полученные материалы можно использовать в качестве исходного материала для выделения закрепителей стерильности и создания короткостебельных высокопродуктивных гибридов подсолнечника. |
URI: | http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/8803 |
ISSN: | 2518-7279 |
Располагается в коллекциях: | 2017, № 2 (61), т. 1
|
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.
|