|
Institutional Repository of Polissia National University >
Інститути, факультети та підрозділи університету >
Факультети >
Агрономічний >
Кафедра захисту рослин >
Матеріали конференцій >
Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/8830
|
Название: | Накопичення радіонуклідів у сучасних сортах овочевих культур |
Другие названия: | Накопление радионуклидов в современных сортах овощных культур Accumulation of radionuclides in modern varieties of vegetable crops |
Авторы: | Немерицька, Л. В. Немерицкая, Л. В. Nemerytska, L. Журавська, І. А. Журавская, И. А. Zhuravska, I. Попова, Л. В. Popova, L. Рожкова, Т. О. Рожкова, Т. А. Rozhkova, T. |
Ключевые слова: | Чорнобильська атомна електростанція Чернобыльская атомная электростанция Chernobyl nuclear power plant чорнобильська катастрофа чернобыльская катастрофа Chernobyl accident радіоактивне забруднення радиоактивное загрязнение radioactive contamination сільськогосподарська продукція сельскохозяйственная продукция agricultural products Житомирська область Житомирская область Zhytomyr region екологічно чиста продукція экологически чистая продукция ecologically pure products |
Дата публикации: | 2018 |
Издатель: | Житомирський національний агроекологічний університет |
Библиографическое описание: | Накопичення радіонуклідів у сучасних сортах овочевих культур / Л. В. Немерицька, І. А. Журавська, Л. В. Попова, Т. О. Рожкова // Чорнобильська катастрофа. Актуальні проблеми, напрямки та шляхи їх вирішення : зб. тез міжнар. наук.-практ. конф., 26–27 квіт. 2018 р. – Житомир : ЖНАЕУ, 2018. – С. 149–152. |
Аннотация: | Катастрофа на Чорнобильській атомній електростанції (ЧАЕС) додала проблематики сільськогосподарському виробництву. Внаслідок радіоактивного забруднення вилучено з користування значні площі земельних угідь, а також ускладнилися технології вирощування, збирання, зберігання і переробки більшості видів сільськогосподарської продукції [1]. Радіологічний моніторинг свідчить, що тільки на забрудненій радіонуклідами території Житомирської області, де функціонують агропідприємства різних форм власності, виробляється від загального обсягу області: зерна – 27%, м’яса – 20%, молока – 28% [2]. За роки, що минули після аварії на ЧАЕС, жителі цього регіону стали забувати про те, що навколишнє середовище є забрудненим радіонуклідами. Доведено, що невидимі для людського ока негативні зміни є як у природному середовищі, так і в живих організмах [3]. Тому виробництво екологічно чистої продукції в зоні радіоактивного забруднення є проблематичним. Для вивчення радіоекологічного впливу на здоров’я людей необхідні подальші наукові дослідження щодо удосконалення технології вирощування екологічно чистої сільськогосподарської продукції. Катастрофа на Чернобыльской атомной электростанции (ЧАЭС) добавила проблематики сельскохозяйственному производству. Вследствие радиоактивного загрязнения изъято из пользования значительные площади земельных угодий, а также усложнились технологии выращивания, сбора, хранения и переработки большинства видов сельскохозяйственной продукции [1]. Радиологический мониторинг свидетельствует, что только на загрязненной радионуклидами территории Житомирской области, где функционируют агропредприятия различных форм собственности, производится от общего объема области: зерна – 27%, мяса – 20%, молока – 28% [2]. За годы, прошедшие после аварии на ЧАЭС, жители этого региона стали забывать о том, что среда является загрязненной радионуклидами. Доказано, что невидимые для человеческого глаза негативные изменения есть как в естественной среде, так и в живых организмах [3]. Поэтому производство экологически чистой продукции в зоне радиоактивного загрязнения проблематично. Для изучения радиоэкологического воздействия на здоровье людей необходимы дальнейшие научные исследования по совершенствованию технологии выращивания экологически чистой сельскохозяйственной продукции. The Chernobyl nuclear power plant (ChNPP) catastrophe added issues for agricultural production. As a result of radioactive contamination, significant areas of land have been removed from use, as well as technologies of cultivation, harvesting, storage and processing of most types of agricultural products have become more complicated [1]. Radiological monitoring shows that only on contaminated radionuclides of the territory of Zhytomyr region, where agricultural enterprises of different ownership forms, are produced from the total area of the region: grain – 27%, meat – 20%, milk – 28% [2]. In the years since the Chernobyl accident, residents of this region began to forget that the environment is contaminated with radionuclides. It is proved that the negative changes that are invisible to the human eye are both in the natural environment and in living organisms [3]. Therefore, the production of ecologically pure products in the area of radioactive contamination is problematic. To study radioecological effects on human health, further scientific research is needed to improve the technology of growing ecologically pure agricultural products. |
URI: | http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/8830 |
ISBN: | 978-966-8706-96-7 |
Располагается в коллекциях: | Матеріали конференцій
|
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.
|