DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Інститути, факультети та підрозділи університету >
Науково-інноваційний інститут екології та лісу >
Статті >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/9032

Название: Санітарний стан і ріст соснових насаджень в осередках їхнього всихання у ДП «Житомирське ЛГ»
Авторы: Андреєва, О. Ю.
Andreieva, O.
Ключевые слова: збудники хвороб
шкідливі комахи
офіостомові гриби
Дата публикации: 2017
Издатель: Житомирський національний агроекологічний університет
Библиографическое описание: Андреєва О. Ю. Санітарний стан і ріст соснових насаджень в осередках їхнього всихання у ДП «Житомирське ЛГ» / О. Ю. Андреєва // Наукові читання – 2017 : наук.-теорет. зб. / ЖНАЕУ, Наук.-інновац. ін-т екології та лісу. – Житомир : ЖНАЕУ, 2017. – С. 3–7.
Аннотация: Постановка проблеми. Останнім часом реєструється масове всихання соснових лісів у різних регіонах [10, 11, 14, 15]. У ДП «Житомирське ЛГ» з 2012 року різко погіршився санітарний стан соснових лісів, що призвело до збільшення площі санітарних рубок за чотири роки майже у 10 разів. Причинами ослаблення сосни є погодні умови, коливання рівня ґрунтових вод, масові розмноження стовбурових шкідників і збудників хвороб, зокрема офіостомових грибів, які переносять ці комахи [5, 9]. Найбільше занепокоєння викликає швидкоплинність хвороби, оскільки дерева, що мають зелену хвою на початку вегетаційного періоду, гинуть до його закінчення, а від початку пожовтіння хвої до загибелі дерева проходить лише 2–3 тижні. Дерева всихають окремими куртинами. Спочатку хвоя жовтіє, потім буріє, починаючи з верхньої частини крони та кінців скелетних гілок. Після всихання дерев хвоя залишається на гілках тривалий час [1]. У зв’язку з необхідністю розробки заходів щодо пом’якшення наслідків дії зазначених чинників на соснові насадження необхідно оцінити різні аспекти розвитку процесів їхнього усихання.
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/9032
Располагается в коллекциях:Статті

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Nauk_chyt_2017_3-7.pdf387,72 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет