DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Наукові горизонти >
2018, № 09-10 (71) >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/9738

Название: Гуманне ставлення до продуктивної птиці за органічного вирощування
Другие названия: Humane attitude to productive poultry in organic production
Гуманное отношение к продуктивной птице при органическом выращивании
Авторы: Кучерук, М. Д.
Kucheruk, M.
Ключевые слова: курчата
chicken
цыплята
органічна продукція
organic products
органическая продукция
птахівництво
poultry farming
птицеводство
благополуччя тварин
animal welfare
благополучие животных
продуктивність
productivity
продуктивность
Дата публикации: 2018
Издатель: Житомирський національний агроекологічний університет
Библиографическое описание: Кучерук М. Д. Гуманне ставлення до продуктивної птиці за органічного вирощування / М. Д. Кучерук // Наукові горизонти. – 2018. – № 9–10 (71). – С. 52–58.
Аннотация: Показником зрілості й гуманності суспільства є благополуччя сільськогосподарських тварин, а прибутки мають другорядне значення. Не можна нехтувати усвідомленням того, що тварини відчувають біль, страх та страждання. У статті наводиться порівняльна характеристика органічного та інтенсивного утримання продуктивної птиці. Наголошено на необхідності гуманного ставлення о тварин, врахування їх природніх потреб. Описано негативні наслідки інтенсифікації вирощування курчат м’ясних кросів за неналежного утримання. Проаналізовано причини виникнення хвороб та вплив параметрів мікроклімату на стан здоров’я птиці. Описані основні переваги і недоліки кожної з систем. Для проведення досліду з вирощування курчат органічним способом у сертифікованому господарстві було створено всі необхідні умови та забезпечено нормовані параметри мікроклімату. Проведеними дослідженнями встановлено, що за органічного вирощування птиця повільніше набирає живу масу, однак це дозволяє уникнути цілої низки хвороб і страждань курчат. Зокрема, захворювань суглобів кінцівок, дегенерації внутрішніх органів тощо. Встановлено позитивну дію на організм курчат-бройлерів інсоляції та моціону. Однак надмірна чутливість курчат до стресфакторів різної природи вказує на низьку ефективність застосування кросів м’ясної птиці для органічного вирощування. З цією метою будуть випробувані місцеві породи м'ясо-яєчних курей. Разом з тим, органічне птахівництво не забруднює навколишнє середовище і надає можливість населенню споживати чисті й безпечні продукти харчування. Оскільки якість органічної продукції підтверджується сертифікатами відповідності, а це є значною перевагою на ринку, варто розвивати напрямок органічного птахівництва задля покращення здоров’я нації. Традиційне вирощування птиці не забезпечує добробуту тваринам та є негуманним через низку факторів, зокрема птиця відчуває біль та страждання внаслідок патологій та захворювань, пов’язаних з неналежним утриманням. Скупчене утримання є потужним стрес-фактором, так само як і дискомфорт за кліткового утримання від обмеження в просторі, неможливості задоволення природних потреб тощо. Внаслідок цього в їх організмі виробляються біологічно-активні речовини (гормони стресу та страху), які можуть негативно вплинути на якість, поживність, харчову повноцінність і безпечність м’яса.
An indicator of the maturity and humanity of society is the welfare of farm animals, and income is of secondary importance. One must not neglect the realization that animals feel pain, fear and suffering. The article provides a comparative description of the organic and intensive keeping of productive birds. The need for humane relations in animals, taking into account their natural needs, is noted. The negative effects of the intensification of the cultivation of chickens of meat crosses with improper content are described. The causes of the occurrence of diseases, and the effect of microclimate parameters on the health status of birds are analyzed. The main advantages and disadvantages of each system are described. To carry out the experience of growing chickens in an organic way in a certified farm, all the necessary conditions were created and normalized microclimate parameters were provided. Studies have found that organic poultry is slower in gaining a live mass, but it avoids a number of diseases and sufferings of chickens. In particular, diseases of the joints of the limbs, degeneration of internal organs, and the like. A positive effect on the organism of broiler chickens of insolation and exercise has been established. However, the excessive sensitivity of chickens to stress factors of different nature indicates a low efficiency of the use of meat poultry crosses for organic farms. For this purpose, local breeds of meat and egg chickens will be tested. Traditional poultry rearing does not provide well-being for animals and is inhuman for a number of factors, in particular, the bird feels pain and suffering as a result of pathologies and diseases associated with inadequate housing. Compacted content is a strong stress factor, as well as discomfort when the cellular content of the restrictions in space, the inability to meet natural needs, and the like. As a result, the body produces biologically active substances (hormones of stress and fear), which can adversely affect the quality, nutrition, nutritional value and safety of meat. Organic poultry farming does not pollute the environment and allows people to consume clean and safe food. Since the quality of organic products is confirmed by certificates of conformity, and this is a significant advantage in the market, it is worth developing the direction of organic poultry farming to improve the health of the nation.
Показателем зрелости и гуманности общества является благополучие сельскохозяйственных животных, а доходы имеют второстепенное значение. Нельзя пренебрегать осознанием того, что животные чувствуют боль, страх и страдания. В статье приводится сравнительная характеристика органического и интенсивного содержания продуктивной птицы. Отмечена необходимость гуманного отношения к животным, с учетом их естественных потребностей. Описаны негативные последствия интенсификации выращивания цыплят мясных кроссов при ненадлежащем содержании. Проанализированы причины возникновения болезней и влияние параметров микроклимата на состояние здоровья птицы. Описаны основные преимущества и недостатки каждой из систем. Для проведения опыта по выращиванию цыплят органическим способом в сертифицированном хозяйстве были созданы все необходимые условия и обеспечены нормированные параметры микроклимата. Проведенными исследованиями установлено, что при органическом выращивании птица медленнее набирает живую массу, однако это позволяет избежать целого ряда болезней и страданий цыплят. В частности, заболеваний суставов конечностей, дегенерации внутренних органов и тому подобное. Установлено положительное воздействие на организм цыплят-бройлеров инсоляции и моциона. Однако чрезмерная чувствительность цыплят к стрес-факторам различной природы указывает на низкую эффективность применения кроссов мясной птицы для органических хозяйств. С этой целью будут испытаны местные породы мясо-яичных кур. Традиционное выращивание птицы не обеспечивает благополучие животным и является негуманным за ряда факторов, в частности птица чувствует боль и страдания в результате патологий и заболеваний, связанных с ненадлежащим содержанием. Уплотненное содержание является сильным стресс-фактором, так же как и дискомфорт при клеточном содержании от ограничения в пространстве, невозможности удовлетворения естественных потребностей и тому подобное. В результате этого в организме вырабатываются биологически активные вещества (гормоны стресса и страха), которые могут негативно повлиять на качество, питательность, пищевую полноценность и безопасность мяса. Органическое птицеводство не загрязняет окружающую среду и позволяет населению потреблять чистые и безопасные продукты питания. Поскольку качество органической продукции подтверждается сертификатами соответствия, а это является значительным преимуществом на рынке, стоит развивать направление органического птицеводства для улучшения здоровья нации.
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/9738
Располагается в коллекциях:2018, № 09-10 (71)

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
SH_2018_09-10_52-58.pdf180,99 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет