|
Institutional Repository of Polissia National University >
Інститути, факультети та підрозділи університету >
Науково-інноваційний інститут економіки і агробізнесу >
Матеріали конференцій >
Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/9926
|
Название: | Моделювання процесу зміни маси травмованих бульб картоплі при тривалому зберіганні |
Авторы: | Грабар, І. Г. Grabar, I. Грабар, О. І. Grabar, O. |
Ключевые слова: | зберігання овочів травмування бульб картоплі технологія зберігання картоплі |
Дата публикации: | 2019 |
Издатель: | Житомирський національний агроекологічний університет |
Библиографическое описание: | Грабар І. Г. Моделювання процесу зміни маси травмованих бульб картоплі при тривалому зберіганні / І. Г. Грабар, О. І. Грабар // Органічне виробництво і продовольча безпека : [зб. доп. учасн. VII Міжнар. наук.-практ. конф.]. – Житомир : ЖНАЕУ, 2019. – С. 339–344. |
Аннотация: | При тривалому зберіганні овочів, плодів та ягід, що не підлягають термічній обробці та сушці, відбуваються певні зміни, що впливають на їх споживчі якості, а також на їх облікову вагу. І якщо перший чинник – справа смаку, то другий – матеріальної відповідальності з серйозними наслідками, в деяких випадках – не тільки адміністративними. З позиції синергетики зміна маси в часі овочів, фруктів та ягід – це нерівновісний процес. Існує градієнт концентрації складових всередині овочу та в навколишньому середовищі. Саме цей градієнт спонукає систему до рівноваги, тобто до зменшення наявного градієнту. В більшості випадків, при дотриманні технологій зберігання, наявність даного градієнту і його знак направлені на зменшення маси овочів, фруктів і ягід в часі. Даний процес характерний і для нетравмованих, і для травмованих плодів, однак швидкість його суттєво залежить від ступеню травмування. В той же час травмування бульб картоплі в процесі збирання врожаю, транспортування та підготовки до зберігання технологічно пов’язано з травмуванням. Будь-яка технологія має мінімізувати долю травмованих бульб, але уникнути цього явища на даний час і в майбутньому мабуть не вдасться позбутися. Більше того, зростання вимого до збільшення продуктивності машин так чи інакше веде до зростання швидкостей і прискорень робочих органів с/г машин, а значить – і до зростання ймовірності травмування [1-3]. |
URI: | http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/9926 |
ISBN: | 978-617-7684-18-2 |
Располагается в коллекциях: | Матеріали конференцій
|
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.
|