DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти >
101 – Екологія >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/10750

Название: Радіаційний моніторинг продукції лісового господарства на території Коростенського району
Другие названия: Radiation monitoring of forestry products in the territory of Korosten district
Авторы: Нагорнюк, В. М.
Nahorniuk, V.
Ключевые слова: лісові гриби
wild mushrooms
ягоди
berries
деревина
wood
допустимі рівні
permissible levels
перевищення
excesses
кулінарна обробка
cooking
Дата публикации: 2020
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Нагорнюк В. М. Радіаційний моніторинг продукції лісового господарства на території Коростенського району : кваліфікаційна робота : спец. 101 «Екологія» / Поліський нац. університет, каф. заг. екології ; наук. керівник Л. О. Герасимчук. – Житомир, 2020. – 40 с.
Аннотация: Здійснено оцінку радіаційного забруднення деревини та недеревної продукції лісу в умовах Коростенського району Житомирської області. Встановлено, що протягом 2016-2019 рр. не відмічалося забруднення деревної продукції ДП «Коростенський лісгосп АПК». Із недеревної продукції лісу найвищими рівнями радіаційного забруднення характеризуються гриби, максимальна активність цезію-137 у свіжих грибах перевищує ДР-06 у 1,6 рази, сушених – в 2,6 рази. В Коростенському районі постійно спостерігаються перевищення допустимих рівнів забруднення лісових ягід і грибів, протягом 2011-2019 рр. спостерігається тенденція до зниження радіаційного забруднення лісових ягід і грибів, і зменшення кількості перевищення допустимих рівнів. Визначено, що питома активність грибів значною мірою залежала від їх виду: найменшими були значення активності 137Cs у опеньках – 97, найвищі – у польських грибах і свинушках – 639-825 Бк/кг. Встановлено, що за допомогою простих кулінарних обробок можна домогтися зниження питомої активності цезію-137 у сушених грибах у 2,1-5,7 разів.
An assessment of radiation contamination of wood and non-wood forest products in the Korosten district of Zhytomyr region. It was established that during 2016-2019 there was no contamination of wood products of the State Enterprise "Korosten Forestry AIC". Of non-wood forest products, mushrooms are characterized by the highest levels of radiation pollution, the maximum activity of cesium-137 in fresh mushrooms exceeds DR-06 by 1.6 times, dried - by 2.6 times. In the Korosten district there are constant exceedances of permissible levels of contamination of wild berries and mushrooms, during 2011-2019 there is a tendency to reduce radiation pollution of wild berries and mushrooms, and reduce the number of exceedances of permissible levels. It was determined that the specific activity of fungi largely depended on their species: the lowest values of 137Cs activity in honeysuckle – 97, the highest – in Polish mushrooms and piglets – 639-825 Bq/kg. It is established that with the help of simple culinary treatments it is possible to reduce the specific activity of cesium-137 in dried mushrooms by 2.1-5.7 times.
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/10750
Располагается в коллекциях:101 – Екологія

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Nahorniuk_V M_KR_101_2020.pdf851,76 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет