DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти >
211 – Ветеринарна медицина >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/10756

Название: Морфологічні особливості органів травлення курей за використання пробіотичних добавок
Другие названия: Morphological features of chickens' digestive organs with the use of probiotic additives
Авторы: Заховайко, В. В.
Zakhovaiko, V.
Ключевые слова: пробіотик «Вітацелл»
Vitacell probiotic
гематологічні показники крові
hematological parameters of blood
біохімічні показники крові
biochemical parameters of blood
макроскопічні показники
macroscopic parameters
залозистий відділ шлунка
glandular part of stomach
м’язовий відділ шлунка
muscular part of stomach
тонкий відділ кишечника
small part of intestine
товстий відділ кишечника
large part of intestine
Дата публикации: 2020
Издатель: Житомирський національний агроекологічний університет
Библиографическое описание: Заховайко В. В. Морфологічні особливості органів травлення курей за використання пробіотичних добавок : кваліфікаційна робота : спец. 211 «Ветеринарна медицина» / ЖНАЕУ, каф. мікробіології, фармакології та епізоотології ; наук. кер. Дишкант О. В. – Житомир, 2020. – 37 с.
Аннотация: У ветеринарній практиці для прискорення росту і зменшення відходу сільськогосподарської птиці застосовують біологічно активні речовини різних груп з лікувально-профілактичною метою. ТОВ «Черкаська птахофабрика» вважається благополучною щодо інфекційних хвороб вірусної та бактеріальної етіології та є одним із лідерів серед промислових підприємств птахівничої галузі України. Раціон курчат-бройлерів було збагачено пробіотиком «Вітацелл», який допомагає підтримувати благополуччя птахофабрики. Компоненти препарату формують корисну мікрофлору кишечника, покращують моторику травного тракту, беруть участь у формуванні та підтримці імунітету. Використання пробіотичних добавок впливає на підвищення рівня гемоглобіну в крові, еритроцитів, лейкоцитів та зменшення тромбоцитів. Біохімічні показники крові вказали на збільшення таких показників як, загальний білок, Кальцій, Фосфор, АсАТ та АлАТ. В результаті визначення органометричних показників органів травлення проведених досліджень встановили позитивний вплив пробіотику «Вітацелл». Залозистий відділ шлунка, що входить до передньої кишки, збільшує масу з меншою інтенсивністю, ніж м’язовий шлунок, особливо така тенденція прослідковується в групі курчат-бройлерів за утримання в кліткових батареях. Абсолютна маса м’язового відділу шлунка за 15 діб досліду у курчат яким згодовували пробіотик, а саме за утримання на глибокій підстилці, збільшилась в два раза. Макроскопічні показники зростання кишок тонкого відділу курчат-бройлерів в досліді за абсолютною масою і довжиною мають більші показники ніж у контролі, проте у курчат за кліткового утримання, такі показники в обох групах менші ніж у птиці, що утримували на глибокій підстилці. За споживання пробіотику «Вітацелл» у групах курчат обох способів утримання, відбувається збільшення маси і довжини кишок тонкого і товстого відділу кишечника, хоча утримання на глибокій підстилці сприяє швидшому їх росту. Отримані результати досліджень доповнюють та поглиблюють сучасні уявлення про ефективність використання пробіотичних добавок у галузі птахівництва. Аналіз отриманих результатів допоможе обрати безпечні лікувально-профілактичні заходи у боротьбі з захворюваннями шлунково-кишкового тракту та спрогнозувати отримання благополучного розвитку птахівництва.
In veterinary practice, biologically active substances of different groups are used to accelerate the growth and reduce the waste of poultry for therapeutic and prophylactic purposes. Cherkasy Poultry Farm LLC is considered to be safe for infectious diseases of viral and bacterial etiology and is one of the leaders among the industrial enterprises of the poultry industry of Ukraine. The diet of broiler chickens was enriched with the probiotic Vitacell, which helps maintain the well-being of the poultry farm. The components of the drug form a useful intestinal microflora, improve the motility of the digestive tract, participate in the formation and maintenance of immunity. The use of probiotic supplements increases the level of hemoglobin in the blood, erythrocytes, leukocytes and decreases platelets. Blood biochemical parameters indicated an increase in such indicators as total protein, Calcium, Phosphorus, AST and ALT. As a result of determining the organometric parameters of the digestive system, studies have established a positive effect of the probiotic "Vitacell". The glandular part of the stomach, which is part of the foregut, increases the mass with less intensity than the muscular stomach, especially this trend is observed in the group of broiler chickens for keeping in caged batteries. The absolute mass of the muscular part of the stomach in 15 days of the experiment in chickens fed probiotics, namely for keeping in deep litter, doubled. Macroscopic growth rates of small intestine broiler chickens in the experiment in terms of absolute weight and length are higher than in controls, but in caged chickens, such rates in both groups are lower than in poultry kept in deep litter. With the consumption of the probiotic "Vitacell" in groups of chickens of both methods of retention, there is an increase in the mass and length of the intestines of the small and large intestine, although keeping in deep litter promotes their faster growth. The obtained research results complement and deepen modern ideas about the effectiveness of probiotic supplements in the field of poultry. The analysis of the obtained results will help to choose safe treatment-and-prophylactic measures in the fight against diseases of the gastrointestinal tract and to predict the successful development of poultry farming.
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/10756
Располагается в коллекциях:211 – Ветеринарна медицина

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Zakhovaiko_VV_211_2020.pdf206,55 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет