|
Institutional Repository of Polissia National University >
Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти >
204 – Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва >
Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/11119
|
Название: | Адаптаційні властивості корів джерсейської породи в умовах ДП «ДАН-МІЛК» Черняхівського району Житомирської області |
Другие названия: | Adaptive properties of Jersey cows in the conditions of SE "DAN-MILK" of Chernyakhiv district of Zhytomyr region |
Авторы: | Липянець, А. В. Lypianets, A. |
Ключевые слова: | джерсейська порода Jersey breed індекс адаптації adaptation index молочна продуктивність milk productivity відтворна здатність reproductive capacity лінія line градація за надоєм milking gradation бугаї-плідники breeding bulls сила впливу strength of influence |
Дата публикации: | 2020 |
Издатель: | Поліський національний університет |
Библиографическое описание: | Липянець А. В. Адаптаційні властивості корів джерсейської породи в умовах ДП «ДАН-МІЛК» Черняхівського району Житомирської області : кваліфікаційна робота : спец. 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» / Поліський нац. ун-т, каф. розведення, генетики тварин та біотехнології ; наук. кер. Кочук-Ященко О. А. – Житомир, 2020. – 37 с. |
Аннотация: | За результатами проведених досліджень обґрунтована доцільність відбору корів за індексом адаптації у стаді джерсейської породи ДП «Дан-Мілк». Середній індекс адаптації у даному стаді становив – 4,75. Найкращими показниками молочної продуктивності (надій –8004 кг, вміст жиру та білка у молоці відповідно 4,67 і 3,71%), з задовільними показниками відтворювальної здатності (КВЗ=0,90) та із середнім значенням індексу адаптації (-3,3) характеризувалися тварини II групи.
Встановлений не досить високий, проте статистично значущий (P <0,01– P <0,001) вплив рівня адаптації корів-первісток на надій за 305 днів лактації (8,0 %), молочний жир та білок (7,0 %). Виявлено високо достовірний вплив (P <0,001) рівня адаптації на відтворювальну здатність - КВЗ (ηx2 =82 %), сервіс- та міжотельний періоди (ηx2 =81 %).
Сила впливу походження за батьком на величину індексу адаптації складала 13,0 %, а належності корів до лінії – лише 2,0% (P > 0,05).
Найбільш рентабельним є розведення тварин з середнім рівнем адаптаційної здатності (2-ої групи=від -9,62 до +0,12), від даних тварин отримано чистого прибутку 23192,0 грн при рівні рентабельності 23,5 %. із значенням індексу адаптації від +0,13 та більше. According to the results of the research, the expediency of selection of cows according to the index of adaptation in the herd of Jersey breed of SE "Dan-Milk" is substantiated. The average adaptation index in this herd was 4.75. The best indicators of milk productivity (hopes -8004 kg, fat and protein content in milk, respectively, 4.67 and 3.71%), with satisfactory reproductive performance (KVZ = 0.90) and an average value of the adaptation index ) were characterized by animals of group II.
The influence of the level of adaptation of first-born cows on hopes for 305 days of lactation (8.0%), milk fat and protein (7.0%) was not high enough, but statistically significant (P <0.01– P <0.001). Highly significant influence (P <0.001) of the level of adaptation on the reproductive capacity - KVZ (ηx2 = 82%), service and interbody periods (ηx2 = 81%) was revealed.
The strength of the influence of paternal origin on the value of the adaptation index was 13.0%, and the affiliation of cows to the line - only 2.0% (P> 0.05).
The most profitable is the breeding of animals with an average level of adaptability (II = from -9.62 to +0.12), from these animals received a net profit of 23192.0 UAH with a level of profitability of 23.5%. with an adaptation index value of +0.13 and more. |
URI: | http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/11119 |
Располагается в коллекциях: | 204 – Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва
|
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.
|