DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти >
202 – Захист і карантин рослин >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/11276

Название: Особливості захисту посівів озимої пшениці від основних шкідників в умовах навчально-дослідного поля
Другие названия: Peculiarities of protection of winter wheat crops from the main pests in the conditions of educational and research field
Авторы: Самойленко, О. О.
Samoilenko, O.
Ключевые слова: посіви пшениці
wheat crops
господарське значення
economic value
комахи-фітофаги
phytophagous insects
шкідливість
harmfulness
особливості розвитку
peculiarities of development
ефективний захист
effective protection
Дата публикации: 2020
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Самойленко О. О. Особливості захисту посівів озимої пшениці від основних шкідників в умовах навчально-дослідного поля : кваліфікаційна робота : спец. 202 «Захист і карантин рослин» / Поліський нац. ун-т, каф. захисту рослин ; наук. кер. Вигера С. М. – Житомир, 2020. – 29 с.
Аннотация: Серед основних продовольчих зернових культур пшениця м’яка (Тг. aestivum L.) за посівними площами та харчовими критеріями займає перше місце в нашій країні [1]. Пшениця потрібна для підтримки екологічної рівноваги в агроландшафтах, оскільки після багаторічних трав вона має найвищі протиерозійні властивості. Вирощування пшениці забезпечує стабільність виробництва зерна, бо завдяки біологічним особливостям вона повністю використовує сприятливі для росту і розвитку умови восени та навесні, а це має велике значення при недостатній і нестійкій вологозабезпеченості. В останні роки посівам пшениці значної шкоди завдають шкідники, серед яких найбільше поширеними в умовах дослідного господарства Поліського національного університету є попелиці злакові та жуки хлібні. Ця група шкідників здатна завдавати суттєвої шкоди посівам пшениці починаючи із фази виходу в трубку і аж до збирання урожаю зерна. Наведені дані засвідчують, що особливо важливими нашими дослідженнями є вивчення видового складу, особливостей біології та шкідливості попелиць злакових та жуків хлібних в посівах пшениці озимої, а також обґрунтування природоохоронних заходів захисту пшениці від цієї групи шкідників.
Among the main food cereals, soft wheat (Tg. Aestivum L.) ranks first in our country in terms of sown areas and food criteria [1]. Wheat is needed to maintain ecological balance in agricultural landscapes, because after perennial grasses it has the highest anti-erosion properties. Growing wheat ensures the stability of grain production, because due to its biological characteristics it fully uses the favorable conditions for growth and development in autumn and spring, and this is of great importance in case of insufficient and unstable moisture supply. In recent years, wheat crops have been significantly damaged by pests, among which the most common in the experimental economy of Polissya National University are cereal aphids and bread beetles. This group of pests can cause significant damage to wheat crops from the phase of entering the tube until the harvest of grain. These data show that our research is particularly important to study the species composition, biology and harmfulness of cereal aphids and bread beetles in winter wheat crops, as well as the justification of environmental measures to protect wheat from this group of pests.
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/11276
Располагается в коллекциях:202 – Захист і карантин рослин

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Samoilenko_OO_KR_202_2020.docx178,57 kBMicrosoft Word XMLПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет