DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти >
202 – Захист і карантин рослин >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/11328

Название: Випробування сортів картоплі на стійкість до сухої фузаріозної гнилі в умовах ПП «Жерм»
Другие названия: Testing of potato varieties for resistance to dry fusarium rot in the conditions of PE «Germ»
Авторы: Карпюк, Л. М.
Karpyuk, L.
Ключевые слова: фузаріоз
fusarium wilt
селекція
selection
насінництво
seed production
інфекція
infection
картопля
potatoes
суха гниль
dry rot
стійкість сортів
variety resistance
Дата публикации: 2020
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Карпюк Л. М. Випробування сортів картоплі на стійкість до сухої фузаріозної гнилі в умовах ПП «Жерм» : кваліфікаційна робота : спец. 202 «Захист і карантин рослин» / Поліський нац. ун-т, каф. захисту рослин ; наук. кер. Невмержицька О. М. – Житомир, 2020. – 34 с.
Аннотация: Сорт, як один з основних елементів інноваційної технології, дозволяє удосконалювати всю систему сільськогосподарського виробництва і підвищувати його рентабельність - на етапі вирощування за рахунок більш високої стійкості до хвороб, шкідників і несприятливих умов середовища, на етапі реалізації - за рахунок високої врожайності і високої якості продукції. Підбір стійких сортів дозволяє також без застосування додаткових витрат суттєво покращувати екологічну обстановку природного середовища. Сорти картоплі істотно відрізняються по врожайності, в основному в залежності від термінів дозрівання. Однак ця ознака у певній мірі піддається контролю і її можна покращувати за допомогою відповідної агротехніки (добрив, догляду). Інші важливі ознаки, до числа яких відносяться стійкість до хвороб і шкідників, а також адаптивність до факторів середовища, в більшій мірі залежать від спадкових особливостей сорту. При низькій стійкості потрібне застосування хімічних засобів захисту, що негативно впливають на екологію, тому для сільськогосподарського виробництва особливе значення мають сорти з високою стійкістю до найбільш поширених хвороб і шкідників, що завдає значної шкоди врожаю і його якості. Таким чином, зросла роль сортів з високим ступенем польової стійкості, які можуть протистояти постійно варіюючій агресивності патогена, оскільки мають неспецифічну стійкість до проникнення спор збудника в бульби, до поширення міцелію в тканинах і здатні знижувати інтенсивність спороношення. З найбільш поширених хвороб картоплі велику загрозу представляє фузаріозна суха гниль, що викликає значні втрати врожаю у всіх регіонах, де вирощують цю культуру. Збудник хвороби - гриби роду Fusarium. Тому, темою дослідження даної кваліфікаційної роботи є випробування сортів картоплі на стійкість до сухої фузаріозної гнилі. Дослідження селекційно-насінницьких заходів щодо обмеження розвитку сухої гнилі картоплі проводились в період 2019–2020 рр. в умовах дослідного поля ПП «Жерм». При дослідженні вітчизняних та зарубіжних сортів виділені такі, що характеризуються відносно високим рівнем польової стійкості до сухої фузаріозної гнилі та ті, на яких спостерігалося максимальне ураження бульбових дисків. За результатами визначення резистентності досліджуваних сортів картоплі встановлено, що вони характеризуються різними ступенями стійкості проти сухої фузаріозної гнилі. Меншою мірою збудниками сухої фузаріозної гнилі уражувалися ранні та середньостиглі сортозразки, а саме сорт Повінь (ступінь ураження, якого становив 13,6%) і Мавка (22,6%). Їх можна віднести до відносностійких до фузаріозу сортів. А найбільше уражувалися пізні сорти картоплі, зокрема сприйнятливим до фузаріозу є сорт Темп (63,6%). Втрати врожаю від посадки бульбами, ураженими збудниками сухої фузаріозної гнилі, у відносностійких сортів, таких як Повінь та Мавка досягав відповідно 18,1 та 19,7%, а у сприйнятливого сорту Темп – 36,9%. Впровадження стійких сортів можна віднести і до стратегічних інновацій, що дає вихід на підвищення біологізації сільськогосподарського виробництва за рахунок використання позитивних якостей нових сортів і глибокого знання всіх їх переваг, які вони привносять в систему заходів захисту від хвороб.
Variety, as one of the main elements of innovative technology, allows to improve the entire system of agricultural production and increase its profitability - at the stage of cultivation due to higher resistance to diseases, pests and adverse environmental conditions, at the stage of implementation - due to high yields and high product quality . Selection of sustainable varieties also allows without significant costs to significantly improve the ecological environment. Potato varieties differ significantly in yield, mainly depending on the time of ripening. However, this trait is to some extent controllable and can be improved with the help of appropriate agricultural techniques (fertilizers, care). Other important traits, including resistance to diseases and pests, as well as adaptability to environmental factors, depend more on the hereditary characteristics of the variety. Low resistance requires the use of chemical pesticides that adversely affect the environment, so for agricultural production are particularly important varieties with high resistance to the most common diseases and pests, which causes significant damage to the crop and its quality. Thus, the role of varieties with a high degree of field resistance, which can resist the constantly varying aggressiveness of the pathogen, because they have nonspecific resistance to penetration of spores into the tubers, to the spread of mycelium in tissues and can reduce the intensity of sporulation. One of the most common potato diseases is fusarium wilt, which causes significant crop losses in all regions where this crop is grown. The causative agent of the disease - fungi of the genus Fusarium. Therefore, the topic of this qualification work is the testing of potato varieties for resistance to dry fusarium rot. Studies of selection and seed measures to limit the development of dry rot of potatoes were conducted in the period 2019-2020 in the experimental field of PE «Germ». In the study of domestic and foreign varieties, those characterized by a relatively high level of field resistance to dry fusarium rot and those with maximum damage to tuber discs were identified. According to the results of determining the resistance of the studied varieties of potatoes, it was found that they are characterized by different degrees of resistance against dry fusarium rot. To a lesser extent, the causative agents of dry fusarium rot affected early and medium-ripe varieties, namely the variety Povin (degree of damage, which was 13.6%) and Mavka (22.6%). They can be attributed to relatively resistant to fusarium wilt varieties. And the most affected late varieties of potatoes, in particular susceptible to fusarium wilt is the variety Temp (63.6%). Yield losses from planting tubers affected by pathogens of dry fusarium rot in relatively resistant varieties such as Povin and Mavka reached 18.1 and 19.7%, respectively, and in the susceptible variety Temp - 36.9%. The introduction of sustainable varieties can be attributed to strategic innovations, which gives way to increase the biologization of agricultural production through the use of positive qualities of new varieties and deep knowledge of all their benefits that they bring to the system of disease protection measures.
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/11328
Располагается в коллекциях:202 – Захист і карантин рослин

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Karpuk_L_KR_202_2020.doc831 kBMicrosoft WordПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет