|
Institutional Repository of Polissia National University >
Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти >
141 – Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка >
Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/11336
|
Название: | Обґрунтування параметрів постійного магнітного поля для передпосівного обробітку зернових культур |
Другие названия: | Substantiation of parameters of a constant magnetic field for pre-sowing cultivation of grain crops |
Авторы: | Єфіменко, М. О Yefimenko, M. |
Ключевые слова: | магнітне поле magnetic field напруження voltage обробіток treatmen питоме водопоглинання, specific water absorption електричний заряд electric charge струм current |
Дата публикации: | 2021 |
Издатель: | Поліський національний університет |
Библиографическое описание: | Єфіменко М. О. Обґрунтування параметрів постійного магнітного поля для передпосівного обробітку зернових культур : кваліфікаційна робота : спец. 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» / Поліський нац. ун-т, каф. електрифікації, автоматизації виробництва та інженерної екології ; наук. кер. Савченко Л. Г. – Житомир, 2020. – 32 с. |
Аннотация: | В роботі встановлено, що подання насіння як об'єкта електрофізичних
впливів з позицій фундаментальних понять термодинаміки дозволило виявити
узагальнений потенціал (напруженість магнітного поля), узагальнену
координату (електричний заряд), а також виявити основний параметр (питоме
водопоглинання), що дозволяє підвищити ефективність передпосівного
обробітку насіння в магнітному полі.
Проведений багатофакторний експеримент показав, що час відлежування
після обробки насіння в магнітному полі, в межах 1-7 днів не впливає на
водопоглинання насіння, що дозволяє регулювати час посіву в цих межах.
Встановлений час обробітку насіння (1...3 с) дозволяє розробляти
малогабаритні компактні установки. Зовнішній магнітний вплив робить
істотний вплив на поверхневі електричні потенціали насіння. При цьому з
плином часу ці потенціали знижуються, практично, по лінійному закону.
Отримані емпіричні залежності, що характеризують зміну поверхневого
біопотенціалу і водопоглинання в часі, дозволяють попередньо судити про
життєздатність насіння.
Енергія проростання і схожість насіння озимої пшениці збільшуються при
обробці його в магнітному полі в діапазоні напружень від 1,0 до 6,0 кА/м. It is established that the representation of seeds as an object of electrophysical
influences from the standpoint of fundamental concepts of thermodynamics allowed
to identify the generalized potential (magnetic field strength), generalized coordinate
(electric charge), as well as to identify the main parameter (specific water
absorption). seed treatment in a magnetic field.
The conducted multifactorial experiment showed that the aging time after seed
treatment in a magnetic field, within 1-7 days does not affect the water absorption of
seeds, which allows you to adjust the sowing time within these limits.
The set time of processing of seeds (1...3 with) allows to develop small-sized
compact installations. External magnetic influence has a significant effect on the
surface electric potentials of seeds. At the same time, over time, these potentials
decrease, practically, by a linear law.
The obtained empirical dependences characterizing the change of surface
biopotential and water absorption over time allow to judge the viability of seeds in
advance.
The germination energy and germination of winter wheat seeds increase when
it is processed in a magnetic field in the voltage range from 1.0 to 6.0 kA/m |
URI: | http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/11336 |
Располагается в коллекциях: | 141 – Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка
|
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.
|