DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти >
202 – Захист і карантин рослин >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/11341

Название: Впровадження сортів картоплі стійких до мокрої бактеріальної гнилі в умовах ПП «Жерм» Житомирської област
Другие названия: Introduction of potato varieties resistant to wet bacterial rot in the conditions of private enterprise «Zherm» Zhytomyr region
Авторы: Вініговський, Д. В.
Vinnigovskiy, D.
Ключевые слова: картопля
potatoes
мокра бактеріальна гниль
wet bacterial rot
сорт
variety
збудник
pathogen
урожайність
yield
Дата публикации: 2020
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Вініговський Д. В. Впровадження сортів картоплі стійких до мокрої бактеріальної гнилі в умовах ПП «Жерм» Житомирської області : кваліфікаційна робота : спец. 202 «Захист ікарантин рослин» / Поліський нац. ун-т, каф. захисту рослин ; наук. кер. Невмержицька О. М. – Житомир, 2020. – 29 с.
Аннотация: Картопля- це культура, яка сильно уражується великою кількістю хвороб. Значної шкоди у технології вирощування завдає мокра гниль картоплі, яку називають ще чорною ніжкою. Великі втрати врожаю від цього захворювання спостерігаються не лише під час вегетації, а й період зберігання картоплі. Тому, задля обмеження захворюваності, нам потрібно правильно підібрати систему захисту цієї культури від хвороб різного походження, зокрема, мокрої гнилі. У роботі було досліджено вплив мокрої бактеріальної гнилі на різні сорти картоплі, які відрізнялися різним ступенем стійкості до бактеріозів. У результатах досліджень кваліфікаційної роботи показано, що збудники мокрої бактеріальної гнилі значно знижують врожайність картоплі, її якісні показники. Великі втрати врожаю було відмічено у сорту Престо, який був сприйнятливим до даного захворювання та становили 34,0 %. Найменші втрати врожаю від бактеріальних гнилей спостерігали у рослин картоплі стійкого сорту Леді Розетта. У роботі показано, що великі втрати врожаю спостерігалися і в період зберігання картоплі. Досліджено, що під час зберігання врожаю на різних за стійкістю сортах відмічено не однаковий вплив бактеріозів. Так, найбільше уражувався сприйнятливий сорт Престо (65,0%) навесні за інфекційного навантаження у 15,0%. Однак у відносно стійкого до мокрої бактеріальної гнилі сорту Леді Розетта ступінь ураження був значно нижчий і складав 28,4%.
Potatoes are a crop that is severely affected by many diseases. Wet rot of potatoes, which is also called black leg, causes significant damage to the cultivation technology. Large crop losses from this disease are observed not only during the growing season, but also during the storage period of potatoes. Therefore, in order to limit the incidence, we need to choose the right system to protect this crop from diseases of various origins, in particular, wet rot. The effect of wet bacterial rot on different varieties of potatoes, which differed in different degrees of resistance to bacteriosis, was studied. The results of research of qualification work show that the causative agents of wet bacterial rot significantly reduce the yield of potatoes, its quality indicators. Large yield losses were observed in the Presto variety, which was susceptible to this disease and amounted to 34.0%. The lowest yield losses from bacterial rot were observed in Lady Rosetta resistant potato plants. The paper shows that large yield losses were observed during the storage of potatoes. It was investigated that during the storage of the crop on different varieties of resistance, not the same effect of bacteriosis was observed. Thus, the most affected susceptible variety Presto (65.0%) in the spring with an infectious load of 15.0%. However, in the relatively resistant to wet bacterial rot variety Lady Rosetta, the degree of damage was much lower and was 28.4%.
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/11341
Располагается в коллекциях:202 – Захист і карантин рослин

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Vinigovskyi_D_KR_202_2020..docx67,86 kBMicrosoft Word XMLПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет