DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти >
201 – Агрономія >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/11500

Название: Вплив препарату мікоризи на продуктивність сої в умовах Полісся
Другие названия: Influence of preparation of Mycorrhiza on soybean productivity in Polissya
Авторы: Жданюк, І. М.
Zhdanjuk, I.
Ключевые слова: соя
soybean
урожайність зерна
grain yield
добрива
fertilizers
сорти
varieties
інокуляція
inoculation
Дата публикации: 2020
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Жданюк І. М. Вплив препарату мікоризи на продуктивність сої в умовах Полісся : кваліфікаційна робота : спец. 201 «Агрономія» / Поліський нац. ун-т, каф. рослинництва ; наук. кер. Сладковська Т. А. – Житомир, 2020. – 31 с.
Аннотация: У кваліфікаційній роботі наведені результати досліджень з впливу елементів технології вирощування на урожайність та якість зерна сої (Glycine max L.). Було встановлено, що проведення інокуляції насіння препаратом Мікофікс збільшувала висоту рослин на 3-4 см в середньому. А інокуляція препаратами Мікофікс та Ризоактив підвищувало цей показник на 6-8 см порівняно з варіантом без інокуляції. Найбільша врожайність зерна була отримана на варіантах з сортом Кофу та інокуляцією препаратами Мікофікс та Ризоактив – 3,01 т/га в середньому за два роки. На даному варіанті сорт Кордоба забезпечив найменшу урожайність – 2,85 т/га. Стосовно висоти прикріплення нижнього бобу, то вона найбільше залежала від генетичних особливостей сорту і становила у сорту Кофу – 18,3-18,6 см, у сорту Кордоба – 11,2-13,9 см, а у сорту залежно від варіанту удобрення. Інокуляція насіння препаратом Мікофікс забезпечила підвищення вмісту сирого протеїну на 1,7 %, а жиру на 0,8 % залежно від сорту в середньому за 2019-2020 роки. Використання інокулянтів Мікофікс та Ризоактив збільшило вміст сирого протеїну в зерні на 2,1%, а жиру на 1,3% в середньому за два роки. У сорту Кофу вмісту сирого протеїну склав 40,9% , а жиру – 20,63% в середньому за роки досліджень. Найвищий біоенергетичний коофіціент отримали на варіантах досліду з використанням інокулянтів Мікофікс та Ризоактив де він становив 2,06 у сорту Кофу, та 1,83 у сорту Кордоба.
The qualification work presents the results of research on the influence of elements of cultivation technology on the yield and quality of soybean grain (Glycine max L.). Influence of inoculation of seeds with the preparation Mycofix increased plant height by 3-4 cm on average. And inoculation with Mycofix and Rizoaktiv increased this figure by 6-8 cm compared to the option without inoculation. The highest grain yield was obtained on the variants with the Kofu variety and inoculation with Mycofix and Rizoaktiv – 3.01 t/ha on average over two years. In this variant, the Cordoba variety provided the lowest yield – 2.85 t/ha. Regarding the height of attachment of the lower bean, it depended most on the genetic characteristics of the variety and was in the variety Kofu – 18.3-18.6 cm, in the variety Cordoba – 11.2-13.9 cm depending on the fertilizer option. Seed inoculation with Mycofix provided an increase in crude protein content by 1.7% and oil content by 0.8% depending on the variety on average for 2019-2020. The use of Mycofix and Rhizoactive inoculants increased the content of crude protein in grain by 2.1% and oil by 1.3% on average over two years. In the Kofu variety, the crude protein content was 40.9% and the oil content was 20.63% on average over the years of research. The highest bioenergetic coefficient was obtained in the variants of the experiment using inoculants Mycofix and Rhizoactive, where it was 2.06 in the variety Kofu, 1.83 in the variety Cordoba.
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/11500
Располагается в коллекциях:201 – Агрономія

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Zhdanjuk_IM_KR_201_2020.pdf1,37 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет