DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти >
201 – Агрономія >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/11534

Название: Урожайність та якість зерна сортів проса посівного залежно від строків сівби та норм висіву насіння в умовах навчально-дослідного поля
Другие названия: Yield and grain quality of proso millet varieties sowing depending on sowing dates and sowing rates in the conditions of educational and research field
Авторы: Каленська, Л. С.
Kalenska, L.
Ключевые слова: просо посівне
proso millet
строки сівби
sowing dates
норми висіву насіння
sowing rates
урожайність
yield
якість
quality
Дата публикации: 2020
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Каленська Л. С. Урожайність та якість зерна сортів проса посівного залежно від строків сівби та норм висіву насіння в умовах навчально-дослідного поля : кваліфікаційна робота : спец. 201 «Агрономія» / Поліський нац. ун-т, каф. захисту рослин ; наук. кер. Столяр С. Г. – Житомир, 2020. – 26 с.
Аннотация: Просо посівне є найціннішою, найдавнішою національною зернокруп’яною та кормовою культурою України. Пшоно, продукт переробки проса на крупу, володіє високими смаковими, дієтичними і поживними якостями. У кваліфікаційній роботі висвітлені результати досліджень рівня врожайності та якості зерна проса посівного залежно від строків та норм висіву насіння, а також визначена економічна ефективність вирощування проса посівного залежно від досліджуваних елементів технології вирощування культури. Досліджено, що найвищий рівень урожайності зерна проса посівного досягається шляхом дотримання оптимальних строків сівби (середина другої декади травня) та норм висіву насіння (4 млн схожих насінин на гектар). Встановлено, що зерно найвищої якості сформувалося за вирощування проса посівного сорту Козацьке у середині ІІ декади травня з нормою висіву 4,0 млн схожих насінин на га, масова частка білка в якому становила – 10,5 %, жиру – 3,48 % та крохмалю – 53,45 %. Визначено, що вирощування проса посівного сорту Козацьке залежно від досліджуваних елементів технології вирощування культури забезпечило рівень рентабельності – 37,62 %.
Proso millet is the most valuable, oldest national grain and fodder crop of Ukraine. Millet, a product of processing millet into cereals, has high taste, dietary and nutritional qualities. The qualification work highlights the results of research on the level of yield and grain quality of millet sowing depending on the timing and sowing of seeds, as well as determined the economic efficiency of growing millet sowing depending on the studied elements of cultivation technology. It is investigated that the highest level of grain yield of proso millet is achieved by observing the optimal sowing dates (mid-second decade of May) and sowing rates (4 million similar seeds per hectare). It is established that the grain of the highest quality was formed during the cultivation of proso millet of the Kozatske sowing variety in the middle of the second decade of May with a sowing rate of 4,0 million similar seeds per hectare, the mass fraction of protein in which was – 10,5 %, fat – 3,48 % and starch – 53,45 %. It is determined that the cultivation of millet of the Kozatske sowing variety, depending on the studied elements of the technology of cultivation, provided a level of profitability – 37,62 %.
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/11534
Располагается в коллекциях:201 – Агрономія

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Kalencka_LC_201_2020 (1).pdf774,77 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет