DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти >
201 – Агрономія >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/11572

Название: Інноваційні технології комплексного використання відходів харчової промисловості
Другие названия: Innovative technologies of integrated use of food industry waste
Авторы: Бондар, Т. Л.
Bondar, T.
Ключевые слова: відходи
waste
біологічна обробка
biological treatment
комплексне використання відходів
complex use of waste
біомаса
biomass
харчова промисловість
food industry
технології переробки
processing technologies
Дата публикации: 2020
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Бондар Т. Л. Інноваційні технології комплексного використання відходів харчової промисловості : кваліфікаційна робота : спец. 201 «Агрономія» / Поліський нац. ун-т, каф. технології зберігання та переробки продукції рослинництва ; наук. кер. Саюк О. А. – Житомир, 2020. – 25 с.
Аннотация: Кваліфікаційна робота проводилась протягом 2019-2020 рр. За актуальним питанням і присвячена вивченню технологій комплексного використання відходів харчової промисловості. Розділ I кваліфікаційної роботи присвячений аналізу джерел наукової літератури, де висвітлено технологію комплексного використання харчових відходів. У розділі II представлена програма, методи та умови наукових досліджень. Розділ III присвячений питанням продуктивності, агроекологічної, енергетичної та економічної оцінки ефективності різних технологій комплексного використання відходів харчової промисловості. Сутність поняття «комплексне використання відходів» слід розглядати не лише як впровадження маловідходних та безвідходних технологій у певні технологічні процеси господарюючих суб'єктів, а й використання відходів як вторинної сировини в комплексному підприємств, їх асоціацій та інших національних економік. Такий підхід виправданий, оскільки використання харчових відходів у процесі виробництва дозволяє перетворити їх на цінну, часом навіть дефіцитну сировину, яка використовується в сільському господарстві, найчастіше як корм для тварин і добрив у рослинництві, а також в інших галузях промисловості. Обґрунтування класифікації відходів харчової промисловості вимагає врахування галузевої специфіки, оскільки відходи, отримані в процесі виробництва харчових продуктів, є оборотними, повторно використовуються в одних і тих же галузях для виробництва іншої продукції та пов’язані з ними, які направляються для використання в інші галузі . Класифікація харчові відходи по галузях дозволяють приймати рішення завдання на формування ефективних економічних інструментів використання відходів на всіх етапах життєвого циклу виробництва продуктів харчування. Розрізнення понять теорії інноваційної ефективності зуміло сформулювати авторське розуміння такої економічної категорії, як інновації у виробництві кормів із відходів харчової промисловості, та їх ефективності на основі виявлення їх характеристик. Тому нововведеннями у виробництві кормів з харчових відходів є створення нових або вдосконалення існуючих видів кормів; спосіб виробництва, зберігання та використання кормів; обробка або переробка, або інші процеси, роботи та операції, що змінюють стан сировини, забезпечують позитивний ефект від її застосування. Одночасно досягається ефективність у збільшенні обсягів продукції тваринництва, розширенні її асортименту, зменшенні переважної більшості витрат на виробництво м'яса тощо.
Qualification work was conducted during 2019-2020. On topical issues and is devoted to the study of technologies for integrated use of food waste. Section I of the qualification work is devoted to the analysis of sources of scientific literature, which highlights the technology of integrated use of food waste. Section II presents the program, methods and conditions of scientific research. Section III is devoted to the issues of productivity, agro-ecological, energy and economic evaluation of the efficiency of various technologies of integrated use of food industry waste. The essence of the concept of «integrated waste management» should be considered not only as the introduction of low-waste and non-waste technologies in certain technological processes of economic entities, but also the use of waste as a secondary raw material in integrated enterprises, their associations and other national economies. This approach is justified because the use of food waste in the production process can turn them into valuable, sometimes even scarce raw materials used in agriculture, often as animal feed and fertilizers in crop production, as well as in other industries. Justification of the classification of food industry waste requires consideration of industry specifics, as food waste is recyclable, reused in the same industries for the production of other products and related, which are sent for use in other industries. Classification food waste by industry allows you to make decisions tasks for the formation of effective economic tools for the use of waste at all stages of the life cycle of food production. Distinguishing the concepts of the theory of innovative efficiency was able to formulate the author's understanding of such an economic category as innovation in the production of feed from food waste, and their effectiveness based on the identification of their characteristics. Therefore, innovations in the production of feed from food waste are the creation of new or improvement of existing types of feed; method of production, storage and use of feed; processing or processing, or other processes, works and operations that change the state of raw materials, provide a positive effect from its application. At the same time, efficiency is achieved in increasing the volume of livestock products, expanding its range, reducing the vast majority of costs for meat production and more.
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/11572
Располагается в коллекциях:201 – Агрономія

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Bondar_T.L._KR_201_2020.pdf355,31 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет