|
Institutional Repository of Polissia National University >
Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти >
201 – Агрономія >
Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/11576
|
Название: | Технологічні показники якості олії сої залежно від сортових особливостей |
Другие названия: | Indicators of quality of sunflower oil depending on the grade |
Авторы: | Рудник, А. В. Rudnyk, A. |
Ключевые слова: | сорти сої sunflower varieties олія oil йодне число iodine number ураження lesions кислотне число acid number олійний прес oil press показники якості quality indicators |
Дата публикации: | 2020 |
Издатель: | Поліський національний університет |
Библиографическое описание: | Рудник А. В. Технологічні показники якості олії сої залежно від сортових особливостей : кваліфікаційна робота : спец. 201 «Агрономія» / Поліський нац. ун-т, каф. технології зберігання та переробки продукції рослинництва ; наук. кер. Павлюк І. О. – Житомир, 2020. – 31 с. |
Аннотация: | Кваліфікаційна робота виконувалась впродовж 2019-2020 рр. в умовах кафедри ТЗППР ПНУ на актуальну тему і присвячена вивченню показників якості олії сої залежно від сорту.
Розділ І кваліфікаційної роботи присвячений аналізу джерел наукової літератури, у якому висвітлені особливості рецептури та норми витрат сировини при виробництві олії сої. У розділі ІІ наведена програма, методика та умови проведення наукових досліджень. Розділ ІІІ присвячений висвітленню питань продуктивності, агроекологічної, енергетичної та економічної оцінки сортів та норми витрат сировини при виробництві олії сої за варіантами досліду.
З проведених досліджень по технологічних показниках якості олії сортів сої представляється можливим зробити наступні висновки:
Економічні розрахунки показали, що найкращий варіант який забезпечує отримання найвищого чистого прибутку (2261 грн./га), при найменшій собівартості насіння (62,9 грн./га) з високим рівнем рентабельності (106,7%) є варіант де застосовування гібриду Мілутін.
Найвищий вихід олії отримано при середній сухості насіння 8,1-12% 26,1–38,5% , яка характеризується високим йодним числом (98,5-108,3 ) та ненасиченим вмістом жирних кислот, тобто кислотним числом (3,9-4,2).
Застосування різних сортів при вирощуванні ріпаку ярого дасть можливість отримати чистий прибуток від 53000 до 72000 гривень, а окупність затрат від 2,1 до 2,33 раз. Qualification work was carried out during 2019-2020 in the conditions of the department of TZPPR PNU on a topical topic and is devoted to the study of quality indicators of sunflower oil depending on the variety.
Section I of the qualification work is devoted to the analysis of sources of scientific literature, which highlights the features of the formulation and consumption rates of raw materials in the production of sunflower oil. Section II provides the program, methodology and conditions for conducting research. Section III deals with the issues of productivity, agro-ecological, energy and economic evaluation of varieties and the rate of consumption of raw materials in the production of sunflower oil according to the variants of experience.
From the conducted researches on technological indicators of quality of sunflower oil it is possible to draw the following conclusions:
Economic calculations showed that the best option for obtaining the highest net income (UAH 2261 / ha), with the lowest cost of seeds (UAH 62.9 / ha) with a high level of profitability (106.7%) is the option where using the Milutin hybrid .
The highest oil yield was obtained with an average seed dryness of 8.1-12% 26.1-38.5%, characterized by high iodine (98.5-108.3) and unsaturated fatty acids, ie acidic number (3.9 -4,2).
The use of different varieties in the cultivation of spring rapeseed will make it possible to obtain a net profit of 53,000 to 72,000 hryvnia, and a return on costs of 2.1 to 2.33 times. |
URI: | http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/11576 |
Располагается в коллекциях: | 201 – Агрономія
|
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.
|