Institutional Repository of Polissia National University >
Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти >
051 – Економіка >
Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/11637
|
Название: | Продовольча безпека сільських територій |
Другие названия: | Food security in rural areas |
Авторы: | Антонець, Т. Ю. Antonets, T. |
Ключевые слова: | продовольча безпека food security сталий розвиток sustainable development сільське населення rural population індикатори indicators раціон ration продукти харчування food недоїдання malnutrition |
Дата публикации: | 2021 |
Издатель: | Поліський національний університет |
Библиографическое описание: | Антонець Т. Ю. Продовольча безпека сільських територій : кваліфікаційна робота : спец. 051 «Економіка» / Поліський нац. ун-т, каф. економіки і підприємництва ; наук. кер. Вітвіцький В. В. – Житомир, 2021. – 34 с. |
Аннотация: | У роботі досліджено теоретико-методологічні засади продовольчої
безпеки. Визначено сутність та індикатори продовольчої безпеки. Проаналізовано глобальний індекс продовольчої безпеки та місце України в ньому. Визначено роль сільських територій у формуванні продовольчої безпеки країни та досягненні цілей сталого розвитку. Здійснено оцінку
сучасного рівня продовольчої безпеки сільських територій України. Здійснено
моделювання сценаріїв поширення процесу продовольчої незахищеності населення та окреслено напрями подолання негативних тенденцій. In the work investigated the system of views on food security and reveals the
differences in its interpretation in the process of category evolution depending on
the global problems and international cooperation aimed on their solving. The main threats to food security in Ukraine are identified. The main targets of sustainable development strategy concerning food supply of the population are considered. Indicators of food security are distinguished, in particular: daily energy value and composition of the human ration; sufficiency of state grain reserves; economic affordability of products; differentiation of the food cost by social groups; capacity of the domestic market of certain products and food independence. The authors researched the main characteristics of food supply in rural areas and performed their analysis. The consumption level of basic nutrition products was estimated and an indicator of sufficiency was calculated; the structure of monetary household expenditures and the share of expenditure on products were illustrated; the self-sufficiency level of the rural population in basic food groups was analyzed. The paper pays much attention to the process of malnutrition prevalence among the population of rural areas of Ukraine and modeling of different scenarios for the future according to the UN FAO methodology. The directions of overcoming food insecurity of the rural population are proposed. |
URI: | http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/11637 |
Располагается в коллекциях: | 051 – Економіка
|
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.
|