DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти >
202 – Захист і карантин рослин >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/12348

Название: Особливості розвитку, шкідливості та контролю клопів хлібних у посівах пшениці озимої в умовах навчально-дослідного поля
Другие названия: Peculiarities of development, harmfulness and control of bread bugs in winter wheat crops in the conditions of educational and research field
Авторы: Шваб, Д. М.
Schwab, D.
Ключевые слова: посіви пшениці
wheat crops
господарське значення культури
economic importance of culture
домінантні комахи-фітофаги з колюче-сисним ротовим апаратом
dominant phytophagous insects with prickly-sucking oral apparatus
хлібні клопи
bread bugs
особливості розвитку та шкідливості фітофагів
peculiarities of phytophagous development and harmfulness
ефективний природоохоронний захист
effective environmental protection
Дата публикации: 2021
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Шваб Д.М. Особливості розвитку, шкідливості та контролю клопів хлібних у посівах пшениці озимої в умовах навчально-дослідного поля : кваліфікаційна робота : спец. 202 «Захист і карантин рослин» / Поліський нац. ун-т, каф. захисту рослин ; наук. кер. Вигера С. М. – Житомир, 2021. – 32 с.
Аннотация: Ефективні технології вирощування озимої пшениці з основами природоохоронного захисту рослин створюють передумови отримання якісної та безпечної фітопродукції. При використанні таких технологій не можна не враховувати ряд моментів, що визначають особливості захисних заходів. Збільшення виробництва високоякісного зерна озимої пшениці потребує підвищених вимог до захисту рослин, зокрема від клопів хлібних, які згубно впливають на якість продовольчого зерна. Введені шкідниками ферменти до зерна розчиняють білок клейковини, що знижує хлібопекарські властивості борошна. Враховуючи це, харчова промисловість та світовий ринок ставлять підвищені вимоги до якості зерна пшениці. У поліській та лісостеповій зонах України на посівах озимої пшениці із шкідників сисної групи велике економічне значення мають хлібні клопи, що відносяться до родин Pentatomidae та Scutelleridae . Ця група небезпечних шкідників недостатньо вивчена в цих зонах, зокрема видовий склад ентомофауни та особливості її розвитку і шкідливості згідно фаз розвитку культури. Дослідженнями встановлено, що хлібні клопи зимують в стадії імаго серед рослинних решток.
Effective technologies for growing winter wheat with the basics of plant protection create the preconditions for obtaining quality and safe phytoproducts. When using such technologies, it is necessary to take into account a number of factors that determine the features of protective measures. Increasing the production of high-quality winter wheat grain requires increased requirements for plant protection, in particular against bread bugs, which have a detrimental effect on the quality of food grain. Pest enzymes introduced into the grain dissolve gluten protein, which reduces the baking properties of flour. With this in mind, the food industry and the world market place higher demands on the quality of wheat grain. In the Polissya and forest-steppe zones of Ukraine, grain bugs belonging to the Pentatomidae and Scutelleridae families are of great economic importance in winter wheat crops from suckling pests. This group of dangerous pests is insufficiently studied in these areas, in particular the species composition of entomofauna and features of its development and harmfulness according to the phases of culture development. Studies have shown that bedbugs overwinter in the adult stage among plant remains
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/12348
Располагается в коллекциях:202 – Захист і карантин рослин

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Schwab_D_M_KR_202_2021..doc213 kBMicrosoft WordПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет