|
Institutional Repository of Polissia National University >
Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти >
211 – Ветеринарна медицина >
Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/12865
|
Название: | Ветеринарно-санітарна експертиза і ветсаноцінка продуктів забою великої рогатої худоби в умовах ТОВ «Житомирський м'ясокомбінат» |
Другие названия: | veterinary sanitary examination and fssessment of cattle slaughter products under conditions of the Limited Liability Compani «Zhytomyrskiyi miasokombinat» |
Авторы: | Струбчевська, В. С. Strubchevska, V. |
Ключевые слова: | БГКП BGKP бактеріологічні bacteriological безпечність safety ветеринарно-санітарна оцінка veterinary and sanitary assessment МАФАнМ MAFANM мікробіологічні ризики microbiological risks критичні точки critical points органолептичні organoleptic патологоанатомічні pathological субпродукти by-products якість quality |
Дата публикации: | 2022 |
Издатель: | Поліський національний університет |
Библиографическое описание: | Струбчевська В. С. Ветеринарно-санітарна експертиза і ветсаноцінка продуктів забою великої рогатої худоби в умовах ТОВ «Житомирський м'ясокомбінат» : кваліф. робота : спец. 211 «Ветеринарна медицина» / Поліський нац. ун-т, каф. нормальної і патологічної морфології, гігієни та експертизи ; наук. кер. Котелевич В. А. – Житомир, 2022. – 51 с. |
Аннотация: | Колосальних збитків у харчовій галузі завдають спалахи харчових захворювань. Отже, ветеринарно-санітарна екпертиза і ветсаноцінка продуктів
забою тварин на м'ясопереробних підприємствах є актуальним питанням сьогодення. Встановлено, що за безпечністю продукти забою ВРХ не завжди відповідають ветеринарно-санітарним вимогам і можуть бути джерелом харчових отруєнь.Зокрема, аналіз звітної документації ТОВ «Житомирський м'ясокомбінат» встановив, що за 2020 рік було вибракувано 37 т 21кг субпродуктів з причин інвазійних та незаразних захворювань, які спричинили не лише
економічні збитки,але й погіршили санітарну якість продуктів після зачистки.
Мікробне забруднення печінки при фасціольозі вище, ніж від здорової
тварини на 86%, а при токсичній дистрофії – на 91%. Порівнюючи бактеріальне обсіменіння субпродуктів встановили, що найбільш контамінованими
були печінка і легені, дещо менше – серце. В субпродуктах після зачистки
було виявлено E.coli та клебсієлли, а від здорових тварин – клебсієлли не
виділено, а E.coli - лише у 10% зразків.
За результатами вперше проведених в умовах ТОВ «Житомирський
м'ясокомбінат» оцінки ризиків мікробіологічної безпеки встановлено, що
санітарно-гігієнічний стан їх був задовільним, а після забою ВРХ - рівень
мікробного обсіменіння інструментів збільшився майже у два рази,
мікрофлори повітря в 1 м3 приміщення - на 30%.
Дослідження мікробіологічних показників яловичини встановили, що
найбільша кількість мікроорганізмів спостерігалась у ділянці шиї (лінія зарізу) - 1115±45,8 клітин (P≤0,05). Але цей показник відповідає нормативним
вимогам при гігієнічній оцінці м’яса.Аналіз звітної документації за показниками безпеки (вміст
мікроорганізмів, пестицидів, токсичних елементів, антибіотиків, мікотоксинів
та радіонуклідів) встановив, що всі продукти забою ВРХ відповідали нормативним вимогам і є безпечними для споживача. Дотримання належної
гігієнічної та виробничої практик в умовах ТОВ «Житомирський
м'ясокомбінат» при виробництві тваринницької продукції забезпечили
можливість отримати сертифікат ISO 22000:2018.
Враховуючи актуальність обраної теми кваліфікаційної роботи, отримані
результати досліджень мають наукове і практичне значення, впровадженні у
виробництво на 2-х м'ясопереробних підприємствах і навчальну програму
дисципліни «Ветеринарно-санітарна експертиза», висвітлені у 6 публікаціях
та науковій роботі на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт
(2022р.). Outbreaks appear to be exacerbated during the food season. Thus, veterinary
and sanitary examination and veterinary assessment of slaughter products at meat
processing plants is a topical issue today. It has been established that the safety of
cattle slaughter products does not always meet veterinary and sanitary requirements
and can be a source of food poisoning. 21 kg of by-products due to invasive and
non-communicable diseases, which caused not only economic damage, but also
worsened the sanitary quality of products after cleaning.
Microbial contamination of the liver in fasciolosis is higher than in a healthy
animal by 86%, and in toxic dystrophy - by 91%. Comparing bacterial no byproduct contamination was found to be the most contaminated liver and lungs, to a
lesser extent the heart. E. coli and Klebsiella were detected in the by-products after
stripping, and Klebsiella was not isolated from healthy animals, and E. coli - only
in 10% of samples.
According to the results of the first Zhytomyr Meat Processing Plant
assessment of microbiological safety risks, it was established that their sanitary and
hygienic condition was satisfactory before the control slaughter, and after the
slaughter of cattle - the level of microbial contamination of instruments increased
almost twice, air microflora 1 m3 of space - by 30%.
Studies of microbiological parameters of beef found that the largest number
of microorganisms was observed in the neck (cut line) - 1115 ± 45.8 cells (P≤0.05).
But this indicator meets the regulatory requirements for the hygienic evaluation of
meat.Analysis of the reporting documentation on safety indicators (content of
microorganisms, pesticides, toxic elements, antibiotics, mycotoxins and
radionuclides) found that all cattle slaughter products met regulatory requirements
and are safe for the consumer. Observance of proper hygienic and production
practice in the conditions of Zhytomyr Meat Processing Plant LLC in the
production of livestock products made it possible to obtain the ISO 22000: 2018
certificate.
Given the relevance of the chosen topic of qualification work, the results of
research have scientific and practical significance, implementation in production at
2 meat processing plants and the curriculum of the discipline "Veterinary Sanitary
Examination", covered in 6 publications and scientific work at the All-Ukrainian
competition of student research works (2022). |
URI: | http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/12865 |
Располагается в коллекциях: | 211 – Ветеринарна медицина
|
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.
|