DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Наукові горизонти >
2023, т. 26, № 03 >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14021

Название: Investigation of weight loss of napa cabbage depending on the type of packaging and head weight
Другие названия: Дослідження втрати маси капусти пекінської залежно від виду пакування та маси головки
Авторы: Pusik, L.
Пузік, Л. М.
Pusik, V.
Пузік, В. К.
Bondarenko, V.
Бондаренко, В. А.
Sievidov, V.
Сєвідов, В. П.
Semenenko, I.
Семененко, І. І.
Ключевые слова: fresh cabbage
свіжа капуста
head fractions
фракції головок
stretch filml
стретч-плівка
plastic film
поліетиленова плівка
shelf life
тривалість зберігання
Дата публикации: 2023
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Investigation of weight loss of napa cabbage depending on the type of packaging and head weight / L. Pusik, V. Pusik, V. Bondarenko [et al.] // Scientific Horizons. – 2023. – Vol. 26, No. 3. – P. 58–69.
Аннотация: The investigation of the issue of extending the period of consumption of fresh napa cabbage with different head weights due to the use of polymer films is relevant. The purpose of the study was to experimentally substantiate measures to extend the consumption of napa cabbage. The products were grown and stored on a farm. Studies with napa cabbage heads were conducted using the laboratory method and the method of mathematical statistics. It is established that napa cabbage loses up to 10% of its mass during storage for 20 days of storage. Individual packaging of heads in stretch film, in comparison with storage in open form, allowed for reducing the natural loss of their mass by half, increasing the storage period to 90 days. Among the hybrids examined, the best keeping properties were identified in a hybrid characterised by a high content of dry and dry soluble substances, vitamin C, and total sugar. When examining the shelf life of napa cabbage, depending on the weight of the head, it is identified that the stretch film extends the duration of storage of heads weighing 350–700 and 750–900 g to 70 days. Natural weight loss reaches 10.8%. Heads weighing more than 900 g with such packaging are stored for 90 days with natural losses of 8.8%. Inserts made of polyethylene film with a thickness of 40 microns extended the storage time of cabbage heads weighing 350–700 g to 80 days with a weight loss of 10.1%. Heads weighing 750–900 and more than 900 g were stored for 90 days with natural mass losses of 10 and 7.8%, respectively. Storage of a mixture of napa cabbage heads of different weights in the stretch film increased the storage period to 80 days, and in polyethylene film – to 90 days with a weight loss of about 10%. These results can be used by researchers in the trade industry to extend the storage period of fruits and vegetables.
Подовження періоду споживання свіжої капусти пекінської з різною масою головки за рахунок використання полімерних плівок є актуальним. Метою роботи було експериментальне обґрунтування заходів подовження строків споживання капусти пекінської. Продукцію вирощували і зберігали у фермерському господарстві. Дослідження з головками капусти пекінської проводили з використанням лабораторного методу і методу математичної статистики. Встановлено, що капуста пекінська під час зберігання втрачає до 10 % маси за 20 діб зберігання. Індивідуальне пакування головок у стретч-плівку, порівняно зі зберіганням у відкритому вигляді, дозволило зменшити природні втрати їх маси у два рази, збільшити період зберігання до 90 діб. Серед досліджуваних гібридів кращі лежкоздатні властивості були у гібрида, що характеризувався більшим вмістом сухих і сухих розчинних речовин, вітаміну С та загального цукру. При дослідженні лежкоздатності капусти пекінської залежно від маси головки встановлено, що стретч-плівка подовжує тривалість зберігання головок масою 350–700 і 750–900 г до 70 діб. Природні втрати маси при цьому сягають 10,8 %. Головки масою більше 900 г за такого пакування зберігаються 90 діб із природними втратами 8,8 %. Вкладні з поліетиленової плівки завтовшки 40 мкм подовжили тривалість зберігання головок капусти масою 350–700 г до 80 діб із втратами маси 10,1 %. Головки масою 750–900 і більше 900 г зберігалися 90 діб із природними втратами маси відповідно 10 і 7,8 %. Зберігання суміші різних за масою головок капусти пекінської у стретч-плівці збільшило період зберігання до 80 діб, а у поліетиленовій плівці – до 90 діб із втратами маси близько 10 %. Дані результати можуть бути використані науковцями в представниками торговельній галузі з метою подовження періоду зберігання плодів та овочів.
URI: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14021
ISSN: 2663-2144
Располагается в коллекциях:2023, т. 26, № 03

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
SH_2023_26_3_58-69.pdf1,34 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет